НА МЕСТУ ЗЛОЧИНА: Креатор „случаја Рачак“ у Дечанима и пљује по Србима!

NA MESTU ZLOČINA: Kreator „slučaja Račak“ u Dečanima i pljuje po Srbima!

16 januara 2016

walker2Režiser slučaja „Račak“ u Dečanima je na godišnjicu tog događaja ponovio da je „masakr“ u tom selu samo jedan od primera okrutnosti i varvarstva srpskih snaga na Kosovu 1999. godine.

Vilijam Voker, nekadašnji izaslanik verifikacione misije OEBS–a na Kosovu, koji je fingirao humanitarnu katastrofu u selu Račak, što je bio neposredni povod za bombardovanje SRJ, ponovo je na Kosovu. Ovaj put u svojstvu gosta i to u Dečanima gde su mu povodom 17 godina od događaja u Račku (15. januar 1999.) albanske vlasti uručile dve nagrade — „Nagradu narodnog heroja Škeljzena Haradinaja“ i „Nagradu zahvalnosti grada“.

Voker je ponovo govorio o događaju iz Račaka, ocenivši da je „masakr u tom selu samo jedan primer okrutnosti, ubistva i varvarstva srpskih snaga na Kosovu“, navodi portal „KosSev“.

Voker danas ima 81 godinu i jedan je od retkih svetskih zvaničnika koji se protivi osnivanju suda za zločine OVK. Prati ga reputacija da je veliki fan kosovskih nacionalista, pa se i ova njegova poseta vezuje za opoziciona dešavanja u Prištini.

Vilijam Voker je svojevremeno na desetogodišnjicu slučaja „Račak“, odlikovan zlatnom poveljom za doprinos čovečanstvu od strane tadašnjih premijera i predsednika Kosova Hašima Tačija i Fatmija Sejdijua. Novembra 2008. godine tadašnji predsednik Albanije Bamir Topi proglasio ga je za počasnog građanina te države.


Inače, za slučaj „Račak“, koji je Voker svetu predstavio kao humanitarnu katastrofu, gde su, navodno, srpska vojska i policija masakrirale 45 nedužnih albanskih civila, kasnije se ispostavilo da je potpuna laž.

Naime, Helena Ranta, finska forenzičarka koja je bila član međunarodne komisije koja je svojevremeno istraživala događaj u selu Račak, 2000. godine je izjavila da je izveštaje sa obdukcije tela pisala pod pritiskom Vokera i Ministarstva spoljnih poslova Finske.

Ona je u svojoj biografiji napisala da je Voker gađao olovkom jer nije u svojim izveštaju koristila dovoljno ubedljiv jezik kako bi opisala taj navodni zločin Srba. Ona je prave navode sa obdukcije dostavila Haškom tribunalu, u kojima izražava sumnju u broj ispaljenih metaka, kao i koliko je njih zaista bilo smrtonosno.

Osim toga, Renta je pred kamerama pokazala originalni izveštaj iz Račka prema kome je zaključeno da tela pripadaju borcima OVK, a ne albanskim civilima.

Finski novinar Ari Rusila, ekspert za Balkan, posle Rentinog istupanja u jednom svom tekstu je napisao da je Voker radio za OVK, te da je njegova uloga na Kosovu bila da im pomogne u kreiranju masakra, kako bi se našao dovoljno jak razlog za saglasnost za početak bombardovanja.

Prema njegovom pisanju, a na osnovu reči Rente, OVK je sakupila svoje poginule posle borbe i obukla ih u civilnu odeću, posle čega ih je premestila u ranije iskopane rovove da bi izgledalo kao da su streljani.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. stanko says:

    Prifalilo mu para pa dosao na Kosovo da mu Taci da kintu. Ali pitanje je koliko danas Taci moze da obezbedi Vokeru, jer i njemu se drma vlast. Moguce je da Voker svojim prisustvom i lupetanjem o Racku hoce da mu na taj nacin pomogne da opstane. Koji je razlog njegovog dolaska??? Sta trazi na Kosovu???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *