НА ОБАЛАМА СУ ПРИМЕЋЕНЕ ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ, А ОНДА ЈЕ KЛУПKО ПОЧЕЛО ДА СЕ ОДМОТАВА! НАТО вежба изазвала KАТАСТРОФУ, али ово је само врх леденог брега!!

NA OBALAMA SU PRIMEĆENE JEZIVE SCENE, A ONDA JE KLUPKO POČELO DA SE ODMOTAVA! NATO vežba izazvala KATASTROFU, ali ovo je samo vrh ledenog brega!!

3 septembra 2020

Širom Evrope se poslednjih nedelja dešava masovno nasukavanje kitova, a naučnici strahuju da je uzrok tome NATO vežba nazvana „Dinamični Mungos“ koju su snage Alijanse izvele kod obale Islanda.NATO je izveo vojnu vežbu krajem jula, a dve nedelje nakon toga pojavili su se mnogobrojni izveštaji o nasukavanju kitova.

Naučnici se plaše da bi, ako je zaista uzrok testiranje novog sonara, ovi događaji mogli biti samo vrh ledenog brega u onome što za sada izgleda kao katastrofa za populaciju kitova u Evropi.

Samo u proteklih nekoliko nedelja zabeleženo je 29 nasukanih kljunastih kitova, vrste koja se retko viđa u divljini.

Iako se nasukavanja ponekad događaju kao rezultat oluja i bolesti, veliki broj nasukanih kljunastih kitova pronađenih u plitkim vodama i na plažama naveo je naučnike na sumnju da je za uzrok jedinstven i da je povezan sa vojnom vežbom NATO-a.

Takođe su pronađene dve vrste dubokomorskih kitova na plažama u Ujedinjenom Kraljevstvu u roku od 24 sata. Poznato je da vrsta sonara koji koristi NATO uzrokuje dekompresijsku bolest kod dubokomorskih kitova zbog čega se nasukavaju, što bi moglo objasniti brzu sukcesiju nasukanih životinja. Bolest ih tera u plitke vode gde ne mogu da nađu hranu i mogu da postanu dezorijentisani.

Holandski istraživač kitova Jeron Hokendijk, koji je pratio nasukavanje kitova u ovoj zemlji, primetio je na blogu da NATO koristi sonarna ispitivanja u tom području.

– Britanska mornarica je 19. avgusta ispratila devet ruskih ratnih brodova iz engleskih voda. Veliki broj mornaričkih plovila nalazio se u tom području, jer se obimna vežba NATO-a protiv podmornica, „Dinamični Mungos#, održavala na obali Islanda prošlog meseca – napisao je Hoekendijk i objasnio:

– Istraživanje je pokazalo da je vojni sonar doveo do masovnog nasukavanja kljunastih kitova. Sasvim je moguće da su sada nasukane životinje takođe direktan rezultat NATO vežbe.Zabrinutost potkrepljuju prethodna istraživanja koja opisuju kako upotreba sonara dovodi do stvaranja mehurića azota u krvi takvih vrsta kitova. Ovo stanje je poznato kao „savijanje“ kod ronilaca, a kod kitova izaziva krvarenje i oštećenje vitalnih organa. Povezanost ovog stanja sa sonarom postala je očigledna nakon šezdesetih godina prošlog veka kada su se ranije retka nasukavanja kljunastih kitova počela češće dešavati.

Utvrđeno je da je ovo povezano sa uvođenjem tipa sonara koji se naziva „srednjefrekventni aktivni sonar“ (MFAS), a koji je mornarica koristila za otkrivanje podmornica. MFAS proizvodi neverovatno glasan zvuk koji je istovremeno alarmantan i opasan za morske životinje kao što su kitovi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Archelay says:

    Javice se Stoltenberg sa"naucnom"tvrdnjom da to nema veze sa njegovom tajfom i jos"sta je Nato kriv sto tu dolazi zivotinski svet".Ovo je smesno,glupavo i nelogicno ali kada je u pitanju Duboka drzava_sve je moguce i logicno kao sto,na primer,"demkratija"se pretvorila u masku iza koju se kriju ubijci.Ubijanje-formula kojom se ubijeju ljude za njihovo dobro,i t.d.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *