NA ODLASKU: Kinezi pukli u Srbiji, odlaze u Južnu Ameriku

NA ODLASKU: Kinezi pukli u Srbiji, odlaze u Južnu Ameriku

26 oktobra 2014

kinezi345453466Zbog lošeg prometa, deo trgovaca iz popularnog tržnog centra stavio katanac na svoje radnje. Novi posao traže u dalekoj Južnoj Americi. Od mušterija ostali samo kupci na veliko.

Od gužve, redova, cenkanja i svađe kupaca oko poslednjeg komada nekog artikla u kineskom tržnom centru u Bloku 70, na Novom Beogradu, ostalo je samo sećanje. U nekadašnjoj Meki jeftine kupovine mušterije se mogu izbrojati na prste, a mnogi trgovci stavljaju katanac na svoje radnje i sele se tamo gde posao bolje ide – u Južnu Ameriku.

Kineski trgovci u „svom“ tržnom centru uveliko su izbacili zimski program, nabavili kape, jakne, čizme… Rafovi šareni i puni, ali kupaca – manje nego ikada. Polovina radnji, kako kažu prodavci, posluje sa gubitkom, oko 30 odsto njih je na nuli, a svega 20 odsto je u plusu.

– Sve do pre godinu-dve bilo je znatno više mušterija – rekla nam je prodavačica u jednom butiku. – Roba nam je iz Kine stizala i po dva, tri puta mesečno, a sada kontingent proizvoda ne možemo da prodamo po nekoliko meseci. Ostali su samo kupci koji pazare robu „na veliko“.

Od trgovaca u Bloku 70 smo saznali i da zbog „traljavog“ posla sve više Kineza pakuje kofere i odlazi iz Srbije.

Mnogi se sele u države Južne Amerike, naročito Brazil i Argentinu, jer platežna moć njihovih stanovnika sve više raste, a i to su mnogo veća tržišta od srpskog – ispričao nam je Dragan Đorđević, prodavac. – Oni koji i dalje žele da prodaju robu na malo, iznajmljuju prostor bliže centru grada, a mnogi iz novog dela tržnog centra svoje radnje sele u stari, jer su tamo lokali dosta jeftiniji.

Poreska uprava Republike Srbije sprovela je ove godine, u 92 kineska prodajna objekta u tržnom centru, vanrednu kontrolu koja je utvrdila da vlasnici više od polovine radnji ne izdaju fiskalne račune.

Od tada su, kako smo saznali, finansijske provere kod Kineza svakodnevne, pa trgovci u Bloku 70 na Novom Beogradu, imaju malo prostora za mahinacije.

Prema poslednjim procenama, u Srbiji trenutno posluje između 10.000 i 12.000 kineskih radnji, a Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljeno je samo 280 kineskih radnika.

U našoj zemlji većina Kineza boravi s privremenim odobrenjem, a tek njih četvoro ima stalan boravak.

Retki Beograđani koje smo zatekli u tržnom centru tvrde da su Kinezi „naduvali“ cene, pa više nisu jeftiniji od gradskih butika. Dok je nekada roba u kineskim radnjama bila i deset puta jeftinija nego u ostalim prodavnicama, sada košta gotovo isto kao i svuda u prestonici. Razlog su, kažu prodavci, previsoki troškovi uvoza.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Radoslav says:

    I treba da idu.U tri lepe.Zatrpavaju nas robom skart kvaliteta.Tehnika koju sam kupovao u Tehnomaniji sve je to made in China i graje po par meseci nakon toga pocne da se kvari.Mars u p...lepu m.... pa tamo nosite vase djubre od proizvoda.Kinu trebao ograditi kineskim zidom da joj se zabrani da svet zatrpava svojom skart robom! Majke im ga kosooke!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *