НА ОВОМ САСТАНКУ ЗАПАДНЕ ЕЛИТЕ знало се у шта ће се КОРОНАВИРУС претворити

НА ОВОМ САСТАНКУ ЗАПАДНЕ ЕЛИТЕ знало се у шта ће се КОРОНАВИРУС претворити

17 марта 2020

Аутор: Брок СИМОНС

САМО неколико месеци пре избијања епидемије Covid-19, светске елите су одржале вежбу под називом «Догађај 201» (Event 201), у којој су симулирале глобалну пандемију коронавируса који се преноси са слепих мишева на људе.

У октобру су `догађај` организовали Центар за здравствену безбедност Џонс Хопкинс, Блумберг Школа јавног здравља, Светски економски форум и Фондација Била и Мелинде Гејтс. Симулација је анализирала утицај на здравље, као и последице вируса у економији, начину живота и трговини.Са веб странице Џонс Хопкинс Центра за здравствену безбедност:

Сценарио «Догађаја 201»

«Догађај 201» симулира избијање новог зоонотског коронавируса који се преноси са слепих мишева на свиње па на људе и на крају постаје ефикасно преносив са особе на особу, што доводи до тешке пандемије. Патоген и болест коју узрокује се у великој мјери моделирају на САРС-у, али је овај вирус лакше преносив у заједници, преко људи са благим симптомима.

Болест почиње у фармама свиња у Бразилу, испрва тихо и споро, али онда се почиње брже ширити. Када почне да се ефикасно шири са особе на особу, у густим насељеним сиромашним предграђима неких од мегаполиса у Јужној Америци, епидемија експлодира.

Најпре се извози авионским летовима у Португал, Сједињене Државе и Кину, а потом у многе друге земље. Иако су у почетку неке земље у стању да га контролишу, вирус се и даље шири и поново долази, па на крају ни једна земља не може да одржи контролу.

Не постоји могућност да вакцина буде доступна у првој години. Постоји одређени антивирусни лек који може помоћи болеснима, али не може ограничити ширење болести.

Пошто је целокупна људска популација подложна овом вирусу, током првих месеци пандемије, кумулативни број случајева расте експоненцијално, удвостручујући се сваке недеље. Како се случајеви обољења и смрти гомилају, економске и друштвене последице постају све веће.

Сценарио се завршава после 18 месеци, са 65 милиона умрлих. Пандемија почиње да успорава због смањеног броја људи подложних вирусу. Пандемија ће се наставити успореним темпом све док не буде пронађена ефикасна вакцина или док 80-90% светске популације не буде заражено. Од тог тренутка вероватно ће то постати ендемска дечја болест.»

Јутјуб канал Центра за здравствену безбедност објавио је неколико видео записа са овог догађаја који су означили као “Event 201, A Global Pandemic Exercise”

16. октобра 2019. године Блумберг њуз је објавио:

Џонс Хопкинс Центар за здравствену безбедност, Светски економски форум и Бил & Мелинда Гејтс фондација – домаћини вежбе за пандемију

Наглашавају непосредну потребу за глобалном јавно-приватном сарадњом ради ублажавања тешких економских и друштвених последица пандемије

Центар Џонс Хопкинс за здравствену безбедност, уз Светски економски форум и Фондацију Бил & Мелинда Гејтс, у петак, 18. октобра 2019. године, у Њујорку ће одржати мултимедијални «Догађај 201», који симулира глобалну пандемију.

Публика може да се региструје и учествује у симултаној виртуелној вежби на енглеском језику, од 08:50 до 12:30. на адреси centerforhealthsecurity.org/event201/.

Вежба подвлачи потребу за глобалном јавно-приватном сарадњом ради ублажавања економских и друштвених утицаја тешких пандемија.

Последњих година свет бележи све већи број епидемиолошких догађаја, око 200 годишње, који оптерећују ограничене ресурсе. Велика глобална пандемија била би разарајућа за здравље, економију и друштво.

Економске студије показују да би пандемија могла бити узрок просечног годишњег економског губитка од 0,7% глобалног БДП-а – или 570 милијарди долара.

«Догађај 201», у којем учествује 15 водећих представника бизниса, владе и јавног здравства, илустроваће реалне проблеме политике на које треба одговорити под притиском током пандемије. Током видео вежбе, играчима ће се представити сценарио који открива нерешена и контроверзна политичка и економска питања која би се могла решити уз довољно политичке воље, финансијских улагања и пажње.

„Поред изазова за здравље и здравствене системе, пандемије могу проузроковати озбиљне каскадне економске и друштвене последице,“ рекао је др Том Инглсби, директор Центра за здравствену безбедност Џонс Хопкинс у Блумберг Школи за јавно здравље. „Ни владе ни приватна индустрија не могу адекватно одговорити на тешку пандемију; морају радити заједно. Дизајнирали смо «Догађај 201» да ангажује лидере на снажне начине како бисмо им помогли да разумеју одлуке потребне за припрему и реаговање на биолошке претње.“

„Избијања заразних болести су неизбежна, али економска штета коју узрокују није“, рекао је Рајан Морхард, руководилац пројекта Глобална здравствена безбедност при Светском економском форуму. „Потребна је трајна пажња широке коалиције са више заинтересованих страна пре снажне пандемије којом би се спасили животи и умањиле економске и друштвене последице.“

Крис Елиас, председник за глобални развој у Фондацији Гејтс, приметио је да су «“Догађај 201» и симулације пре њега, попут «Clade X“ кључни алати за разумевање не само онога што је потребно за ефикасно реаговање на глобалне кризе у јавном здравству, већ и последица онога што се дешава кад нисмо спремни. „

Вежба је финансирана из пројекта Отворена филантропија.

Више информација потражите на  centerforhealthsecurity.org/event201, #Event201, @JHSPH_CHS, @wef and @gatesfoundation.

«ДОГАЂАЈ 201» ЈЕ ФИКТИВНА ВЕЖБА И БОЛЕСТ

О догађају су извештавали и други медији, попут Форбса, и закључили да јавност није спремна за такву епидемију.

(Превео: В.К. / Факти)

KOMENTARI20 коментара

 1. persida says:

  Samo Bader Majnhof, nema drugog resenja.

 2. RASPUCHIN says:

  Оно што се да закључити из овог текста је сљедеће : Ово је "показна вјежба" или прецизније "генерална проба" за неколико таласа пандемија којим би се становништво свело на "златну милијарду". Али , нису ни они криви јер свако ко користи Мајкрософтов "Прозор" је самоубица из засједе. Зато сви на неки од "Линукс"-а!

  • persida says:

   Na sta se Srbin sveo, veruje u Linuks. Ziv bio, dok ima struje.

   • RASPUCHIN says:

    Жив и ти био и даље само гледај кроз "прозоре".

  • Velika Metla says:

   Распућин,они који се убију због Мајкрософтовог "прозора" нека се убију,јер за таквима не треба жалити.

 3. Slobodanka says:

  IZDVAJAM: 1) "Vežba podvlači potrebu za globalnom javno-privatnom saradnjom radi ublažavanja ekonomskih i društvenih uticaja teških pandemija." - OD OKTOBRA PROŠLE GODINE DOSAD VEĆ SU POSTIGLI ŠTA SU HTELI TE JAVNO-GLOBALNU SARADNJU VEĆ VIDIMO U PRAKSI U MNOGIM ZEMLJAMA, I U NAŠOJ ZEMLJI. ALI PRITOM BITNO JE S KOJIM DRŽAVAMA ĆEMO MI SARADJIVATI ZA REŠAVANJE OVOG PROBLEMA. ... 2) "Poslednjih godina svet beleži sve veći broj epidemioloških događaja, oko 200 godišnje, koji opterećuju ograničene resurse. Velika globalna pandemija bila bi razarajuća za zdravlje, ekonomiju i društvo." - OGRANIČENI RESURSI I RAZARANJE EKONOMIJA. Posle Kine видимо na udaru su Iran i EU (Italija, Španija, Francuska, Nemačka, itd.itd.), A zatim iz EU moguće je brže širenje virusa na Rusiju. SU[TINA JE OVO: VEĆ GODINAMA I DECENIJAMA GLAVNA BITKA JE: KO ĆE VLADATI NAJVEĆIM SVETSKIM KONTINENTOM EVROAZIJSKIM KONTINENTOM I TO OD PORTUGALA DO RUSKOG DALEKOG ISTOKA I DO KINE. Biti gospodar samo Severne i Južne Amerike, to nije dovoljno da se bude gospodar sveta. Nego važno je ko će vladati najvećim svetskim kontinentom. Otuda potiče bolesna potreba da budu još i pandemijom virusa razorene i oslabljene ekonomije: Kine,Irana, EU, Rusije. itd. ... 3) "Ekonomske studije pokazuju da bi pandemija mogla biti uzrok prosečnog godišnjeg ekonomskog gubitka od 0,7% globalnog BDP-a – ili 570 milijardi dolara.... Vežba je finansirana iz centra Otvorena filantropija." - Neće samo pandemija virusa doprinetu padu globalnog BDP-a. Тreba dodati trgovinske ratove, veoma stvarne ratove na Bliskom istoku za naftu i gas. Rat ekonomskim sankcijama protiv Venecuele koja je takodje veoma bogata energentima i preteći stvarni rat upućen toj zemlji. Posebno trgovinski rat za cenu nafte i povremeni oštri padovi na vodećim svetskim berzama zbog pada cena nafte... ZAKLJUČAK: U MORU SUKOBA OVA PANDEMIJA KORONA VIRUSA IZGLEDA KAO KAP KOJA JE PREVRŠILA ČAŠU. TA KAP DOPRINEĆE DA SVET UDJE U NOVU SVETSKU FINANSIJSKU KRIZU, VEĆU I I TEŽU OD ONE IZ 2008 GODINE. VEĆ IDUĆE GODINE ETO NJE. NAJVAŽNIJE PITANJE JE: KO ĆE TADA NASTUPITI KAO SPASITELJI SVETA. DA LI OVA DRUŽINA IZ OTVORENOG DRUŠTVA? NADAM SE DA ĆE BITI I DRUGIH SPASITELJA. Ali kom će se carstvu privoleti naš "najpametniji"?

  • šiško says:

   Amerika se navodno plaši predstojećeg ekonomskog i finansijskog kraha i dugotrajne krize koja će uslediti. Medjutim, čini mi se da sam vrh američke elite ima krupnih razloga da sve to priželjkuje i kreira ili bar podstiče. Izgleda da su smislili nov način za pelješenje američke srednje klase i sirotinej. Takodje mi se čini da se oni sve manje nadaju velikoj pljački Rusije u dogledno vreme i da je ova pandemija više nešto kao "kljucanje" na dug rok po sistemu polako ali sigurno, nego novo zaletanje na Rusiju. Opekli su se u poslednje vreme u Ukrajini, Siriji, Venecueli, ma svuda kud su krenuli, Rusija ih je zaustavila. Ne mogu više da mrdnu, pa su se sad potpuno posvetili svojim starim trovačkim metodama i čekaju čudo. Ali mislim da su oni potrošili sva čuda ovog sveta i da više nema za njih ničeg dobrog. Dva ogromna džina Rusija i Kina i nekoliko malo slabijih, ali takodje vlikih džinova, Indija, Brazil itd. ustali su i izašli im na bojno polje. Ne znam da li su oni, ta vlada u senci, tj. bogataška elita uopšte svesni šta se oko njih dešava. Ponekad se čini kao da oni ne misle da je ovo nešto strašno, da je došao kraj njihovom zulumu, njihovoj pljački i zaludjivanju, kao da su isto ovo proživeli već stotinu puta i da imaju bezbroj rezervnih planova. Ili su možda toliko vešti glumci da uspevaju da prevare ceo svet kako je kod njih sve u redu, kako stvari teku baš onako kako oni žele. To verovatno do kraja života neću shvatiti.

   • Slobodanka says:

    Da. Ako već ne ide brzo osvajanje sveta, pokušaće opasnim igrama na duže staze da što više oslabe odabrane države-mete.

  • persida says:

   A Rusi i Kinezi kao p... ne smeju da uzvrate slicnim virusom i da potope kauboje. Ne smeju jer lideri tih zemalja drze pare u zapadnim bankama. Sve je to fukara.

   • Milan says:

    Sa virusima se ne igra jer oni se ne mogu poslati na neki tačno odredjeni cilj sa sigurnošću da će tamo i ostati, nego oni dalje lutaju i mogu da odu bilo gde. Čak i da se vrate pošiljaocu i njegovoj bližoj rodbini, a to već potvrdjuju današnji podaci o slučajevima obolelih/umrlih po zemljama. Ako je ovo test, on već sada nije pokazao sigurnost da se može praviti ovakva šteta drugoj zemlji ili drugim zemljama a da ne bude pogodjena i zemlja pošiljaoc.

  • Gagi says:

   Nasi "najpametniji" su odavno u igri. Internet industrija je najprofitabilnija u svetu, danas malom detetu umesto zvecke utrpaju telefon da se igra. Odavno je ova grana industrije prerasla dohodak od droge, oruzja i belog roblja, usla je u svaku kucu i na silu stvorila zavisnike od svih nas. Ova katastrofa je stvorena da bi se na mala vrata prosirila ta profitabilna delatnost, koliko sutra ce se u nase zivote uvesti "on line" komunikacija u sve zivotne segmente. Momentalno se to radi u obrazovanju. Ovi stariji koji su ovim virusom najugrozeniji u tom novom sistemu zivota nemaju sta da traze, to je za mlada pokoljenja koje ceka "svetla buducnost totalne otudjenosti".

 4. Gagi says:

  Da pogledamo malo iz drugog ugla, iz svake nesrece neko profitira. Rekao bih da iz ovog namestenog ludila najvise profitiraju internet provajderi. Evo, protekom godina deca nece ici u skole,skole ce biti bespotrebne. Svi ce sedeti kuci i uciti, ucitelji ce postati medijske licnosti a cistacice i kompletna radna infrastruktura u skolama vise nece biti potrebna. Znate li narode koja je to usteda za drzavu i birokratiju koja je vodi.Uostalom, sta ce deci iscrpno obrazovanje, dovoljno je da znaju da pisu i citaju.Toliko je danas obrazovanih da je bespotrebno obrazovati nove-buduce generacije. Ima ko da odlucuje i da misli o nama,kao sto vidimo, naslednici se vec obucavaju u politickim vestinama da jasu narod. Pre dve godine je najavljena kompletna digitalizacija nasih zivota. Tacno je da je ovo virus koji je zahvatio citav danasnji svet, niko jos nije ustanovio da li je vestacki stvoren. Cudno je da u ovom teskom periodu za covecanstvo nema novih internet virusa, komunikacija je besprekorna i na zavidnom nivou. Trebalo bi ordenovati Bila Gejtsa i njegove ortake sto pored interneta ulazu i u hemijske laboratorije sirom sveta."Sve je to u korist covecanstva da mu bude bolje".

 5. Gagi says:

  Slicno je kao posle I sv. rata. Kada su "manje vredni" narodi u svetu izginuli, buknula je masinska, tekstilna i auto industrija u razvijenim drzavama. Svi drugi su "lizali" svoje rane. Danas je internet komunikacija najprofitabilniji posao na svetu,u svakoj je kuci i naravno, to kosta. Kada je negde neka kriza, narod komunicira, MB se trose nemilice, niko se ne obazire na potrosnju. Sto je veca nesreca i haos, komunikacija je veca.

 6. swimmer says:

  Hajde da sagledamo činjenice... "Ciljna grupa" Korona virusa su stariji od 65 godina starosti (penzioneri) i ljudi sa oslabljenim imunitetom (prouzrokovanim raznim bolestima), obe grupe su na budžetu država u kojima žive i nisu radno sposobni(penzije,zdravstvene usluge). Da vidimo da li je to slučajno Gotovo svake godine podiže se starosni limit za odlazak zaposlenih u penziju kako kažu, zbog produženog životnog veka stanovništva, ovo su dve ogromne stavke koje opterećuju budžet svake države...

 7. Djoka says:

  Dok su trajale litije u Crnog Gori, zaraze nije bilo, kad su ,,Vodje,, zabranile litije, etega virus ! Zar nikom nije palo na pamet da je najefikasnije sredstvo protiv sodomista i njihovog upliva : Gospode oprosti i sacuvaj !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u