Na „paradi ponosa“ glavni govornik biće švedska ambasadorka

Na „paradi ponosa“ glavni govornik biće švedska ambasadorka

25 septembra 2013

dru-parada-ponosaŠvedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson biće glavni govornik na Paradi ponosa u Beogradu tokom zvanične posete Srbiji 27 i 28. septembra, saopštila je danas Ambasada Švedske u Srbiji.

Ulson će, tokom posete imati sastanke sa srpskim ministrima, predstavnicima civilnog društva i posetiće porodice Roma u Beogradu koji su obuhvaćeni programima podrške Švedske agencije za međunarodnu pomoć za razvoj, a planirano je da bude glavni govornik na Beogradskoj paradi ponosa 28. septembra.

„Nadam se da će ove godine Beogradska parada ponosa moći da se održi na miran i bezbedan način. Parade ponosa predstavljaju važan lakmus test da li jedna država poštuje principe demokratije, slobode okupljanja i izražavanja“, navela je švedska ministarka u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je Parada ponosa održana poslednji put 2010. godine kada su učesnici parade i pripadnici policije bili izloženi napadima desničarskih ekstremista, a da je ministarka Ulson prošle godine doputovala u Beograd kako bi učestvovala u paradi koju su nadležne vlasti obustavile u poslednjem trenutku.

„Država koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji kao što je Srbija, mora da pokaže da se ljudska prava LGBT zajednice poštuju“.

DAČIĆ: ODLUKA 24 ČASA PRE POČETKA

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će odluka o tome da li će održavanje Parade ponosa i drugih skupova zakazanih tim povodom biti dozvoljeno ili ne, biti doneta u zakonskom roku od 24 sata pre njihovog početka.

On je negirao da je pretio homoseksualcima ili da je rekao nešto protiv održavanja Parade ponosa, objašnjavajući da je samo izjavio da homoseksualizam ne treba da se nameće kao sistem vrednosti, kojim svi treba da budu oduševljeni.

„Ali, ono što se mora, što je predviđeno ustavom i zakonom, mora se. O tome se ne raspravlja. Ali nemoj da mi držite predavanja i lekcije o tome kako je to još naša obaveza. To nije naša obaveza, jer to ne postoji ni u svim zemljama Evropske unije“, naglasio je Dačić.

On je preneo da policija neće javno objavljivati bezbednosne procene oko održavanja parade ponosa, jer se to nigde ne radi.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *