НА ПОМОЛУ ДОГОВОР КОЈИ ЋЕ ПОТРЕСТИ БЛИСКИ ИСТОК? Син маршала Калифе Хафтара тајно посетио Израел

NA POMOLU DOGOVOR KOJI ĆE POTRESTI BLISKI ISTOK? Sin maršala Kalife Haftara tajno posetio Izrael

13 novembra 2021

ALŽIR komentariše navode da je libijski kandidat za predsednika obećao normalizaciju odnosa sa Izraelom.

Alžirski ministar spoljnih poslova Ramtane Lamamra rekao je da njegova zemlja više voli da ima ljude na čelu bratskih zemalja koji vole svoju zemlju, a ne da se upuštaju u inostrane poslove u korist drugih na račun interesa svoje zemlje.Odgovarajući na pitanje o tome šta se dešava povodom mogućeg kandidata za predsedničke izbore u Libiji koji bi dao svoju podršku libijskom priznanju Izraela, Lamamra je u intervjuu za alžirsku državnu televiziju rekao da Alžir više voli da ima muškarce ili žene na čelu bratskih zemalja koji vole svoju zemlju i posvećeni su višem interesu zemlje. „To je ono što želimo za sebe i našu braću“.

On je naglasio da „Alžir smatra da je prikladnije, s obzirom na odnose arapskih zemalja sa izraelskim okupatorom, da podrži napore koji imaju za cilj ostvarivanje neotuđivih prava bratskog palestinskog naroda i podsticanje rada Ujedinjenih nacija ka oživljavanju Palestine. “

– Pregovori arapskih zemalja sa Izraelom ne služe miru na Bliskom istoku, niti stabilnosti u regionu uopšte – rekao je on.

– Njegova zemlja veruje da se svako ko se oslanja ili drži izraelskog uticaja, bilo u Libiji – ako je izjava istinita – u Maroku ili bilo kojoj drugoj zemlji, smatra činom izdaje koji ne služi interesima regiona i svog naroda.

Alžirski ministar je istakao da njegova zemlja „poštuje suverenitet bratskog libijskog naroda i smatra da samo libijski narod ima pravo da bira svog predsednika i predstavnika u parlamentu, i obećao je da se neće mešati u njihove poslove, već će pomoći ponovnom ujedinjenju u kontekstu svoje želje da se prevaziđe libijska kriza, što će omogućiti razvoj Libije.“

Prekjuče su izraelski mediji tvrdili da je sin libijskog generala Kalife Haftara, Sadam Haftar, tajno posetio Izrael i preneo im poruku svog oca, tražeći izraelsku političku i vojnu pomoć, u zamenu za obećanje da će uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom, dok se priprema za kandidaturu na libijskim izborima zakazane za nekoliko nedelja.

Bivši ministar u vladi Benjamina Netanjahua, Ajub Kara, otkrio je juče, da je „dok je bio u izraelskoj vladi održavao tajne sastanke sa istaknutim političkim liderima iz Libije na ostrvu Rodos, koji su se fokusirali na normalizaciju odnosa, tvrdeći da je pokojni libijski predsednik Muamer al-Gadafi imao želju da potpiše sporazume sa Izraelom.“

Četiri arapske zemlje, naime UAE, Bahrein, Maroko i Sudan, potpisale su sporazume o normalizaciji sa Izraelom u istorijskom zaokretu u odnosima između starih neprijatelja, prenosi Sputnik Arabic.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Sve lazov do lazova. Cionisticke sluge.

    • I Love persida says:

      Da, a na mestu ovog Lamamre ja ne bih išao ni na njihov video link a kamoli uživo u goste. Za ješe je normalizacija odnosa jediono ako vam prerežu grlo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *