На помолу нови сукоб Русије и Турске у Сирији?

Na pomolu novi sukob Rusije i Turske u Siriji?

1 decembra 2016

Putin Erdogan 343

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je cilj turske vojne operacije u Siriji svrgavanje Bašara al Asada. Rusija, glavna saveznica sirijskog predsednika, zasada uzdržano reaguje na reči turskog lidera, prenosi „Ruska reč“.

Na naučnom simpozijumu u Istambulu 29. novembra Erdogan je dao neočekivanu izjavu koja je snažno odjeknula u javnosti:

– Mi smo došli u Siriju (turska vojska se nalazi na severu Sirije od avgusta 2016. godine) da stavimo tačku na vladavinu surovog tiranina Bašara al Asada, koji je organizovao u zemlji državni teror.

Već 30. novembra uveče iz Erdoganove administracije je stiglo saopštenje da predsednikove reči ne treba shvatiti bukvalno, ali je bilo kasno – izjava je već izazvala reakciju.

Reči turskog lidera posebno privlače pažnju s obzirom na činjenicu da je Rusija jedna od glavnih saveznica sirijskog predsednika Asada. Odnosi dveju zemalja su još uvek u procesu „sanacije“ posle incidenta od 24. novembra 2015. godine kada je Turska oborila ruski avion Su-24, a sada već preti novi sukob oko Sirije.

– Erdogan je prvi put pomenuo borbu protiv Asada. Ranije je uvek naglašavano da se Turska u Siriji bori protiv Islamske države. Njegov iznenadni ispad mogao je biti posledica nedavne pogibije trojice turskih vojnika na severu Sirije, s obzirom na pretpostavku da su ti vojnici izgubili život u artiljerijskom napadu sirijske vojske – smatra Jurij Mavašev, rukovodilac političkog odeljenja Centra za proučavanje savremene Turske.

Turski vojnici su poginuli u artiljerijskom napadu na području grada El Bab na severu Sirije, i to 24. novembra, na godišnjicu napada turske avijacije na ruski avion Su-24. Rusija je saopštila da nije umešana u ovaj incident, a zvanični Damask ćuti. Po Mavaševljevim rečima, za pogibiju svojih vojnika Turska optužuje Siriju, i Erdoganova izjava je vezana za tu optužbu.

– Erdogan u očima svojih pristalica ne može da prećuti taj incident. On želi da ih uveri da sve ide po planu, i da Turska neće odustati od svojih stavova u pogledu Sirije – objasnio je Mavašev za „Rusku reč“.

Ipak, Mavašev sumnja da će Sirija i Turska ozbiljno zaratiti.

– Damask nema dovoljno potencijala za ratovanje protiv tako jakog protivnika kakva je turska armija, ali i Turci neće ratovati istovremeno protiv Islamske države, Kurda i Damaska – istakao je ekspert. Rusija će čuvati spoljnu neutralnost i radije će voditi pregovore iza kulisa, kako sa jednom, tako i sa drugom stranom.

Po njegovom mišljenju, mogući su samo lokalni sukobi, ali ne i veliki rat, iako je ponašanje turskog lidera ponekad teško predvideti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. deda mile says:

    Iskrvise se glupi hriscani i glupi muslimani sve cionistima u korist.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *