NA POMOLU ODLUČUJUĆA BITKA ZA DONJECK: Na granicu sa Ukrajinom stiglo 20.000 ruskih vojnika!

NA POMOLU ODLUČUJUĆA BITKA ZA DONJECK: Na granicu sa Ukrajinom stiglo 20.000 ruskih vojnika!

6 августа 2014

rusija-vojska07NATO zvaničnici tvrde kako je Rusija za nedelju dana skoro udvostručila broj vojnika na granici s Ukrajinom. „Rusija sada ima oko 20,000 trupa uzduž cele granice s istočnom Ukrajinom. Prošle nedelje su gotovo udvostručili broj trupa, dodavši 8,000 na 12,000 vojnika koji su već bili tamo“, rekao je neimenovani NATO zvaničnik.

NATO tvrdi da je Rusija udvostručila broj trupa na granici, UNHCR: preko 700.000 pobeglo u Rusiju, foto: Sptimes.ru

Drugi izvori takođe govore o gomilanju ruskih snaga uz ukrajinsku granicu. Informacije dolaze sedam dana nakon što su SAD i EU uveli dodatne sankcije Rusiji.

Pojedini analitičari koji su upozoravali protiv sankcija isticali su kako će one zapravo Rusiju dovesti do situacije u kojoj će se lakše odlučiti za potencijalnu intervenciju u istočnoj Ukrajini. Spomenimo pritom kako postoje i oni analitičari koji tvrde da bi ruska vojna intervencija možda čak bila i poželjna za pojedine Zapadne lidere koji bi tu situaciju iskoristili za maksimalnu ekonomsku izolaciju Rusije.

Iz Rusije nema konkretnih komentara o gomilanju trupa, ali iz ruskog ministarstva odbrane potvrđeno je kako će se ovih dana održavaju velike vazdušne vojne vežbe.

Američki izvori prenose kako su slične velike vojne vežbe održane neposredno pre ruske aneksije Krima u martu ove godine.

U isto vreme stižu informacije o sve žešćim borbama oko Donjecka, grada koji je postao ključno uporište pobunjenika nakon što je ukrajinska vojska zauzela manje gradove kao što su Slavjansk i Kramatorsk. Granatiranje grada postaje sve intenzivnije, brojni stanovnici već danima žive u skloništima i podrumima. Iz Kijeva poručuju kako se ukrajinske snage spremaju na „veliki napad“ na Donjeck.

Iz Moskve su žestoko osudili korišćenje raketa u napadu na grad ističući kako se za ovu krizu mora pronaći političko rešenje. Ali, uprkos ruskim pozivima na mirno rešenje, Zapadne sile ističu kako bi se uskoro mogla desiti ruska vojna intervencija koja bi bila proglašena „mirovnom operacijom“. Rusija je juče pozvala na hitan sastanak Saveta Bezbednosti UN po pitanju humanitarne situacije na istoku Ukrajine.

NATO izvori tvrde kako Rusija na granici gomila veliku količinu napredne opreme, uključujući protivvazdušnu obranu, artiljeriju, a stižu i specijalne snage.

Lokalni zvaničnici u Donjecku ističu kako se žestoke borbe vode u predgrađu. Iz Kijeva tvrde kako su Donjeck i Lugansk već opkoljeni.

Iz Donjecka ističu kako se borbe vode u gradskoj četvrti Petrovski. Informacije govore kako je ovaj deo grada ostao bez struje. U isto vreme stižu informacije kako se pucnjava i eksplozije mogu čuti i u drugim delovima grada.

Pobunjenici su se do sada većinom povukli u Donjeck i Lugansk, ali drugi džepovi otpora i dalje postoje.

Odlučujuća Bitka za Donjeck očito kreće uskoro ili je već i počela. Ukrajinska vojska poziva sve civile da napuste grad – njihov portparol rekao je kako su otvoreni dodatni koridori za automobile koji moraju da nose belu zastavu. Gradska uprava u Donjecku objavila je rute novih koridora na svojim veb stranicama uz poruku: „Kao što se i ranije pokazalo, ovakve poruke se objavljuju pre početka aktivnih borbenih operacija“.

Iz UN-ove agencije za izbeglice, UNHCR, ističu kako je do sada već 730,000 izbeglica s prostora istočne Ukrajine pobeglo u Rusiju, a dodatnih 117,000 je raseljeno unutar Ukrajine. Procenjuje se kako je do sada ubijeno najmanje 1,500 boraca i civila otkako je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu na istoku zemlje.

(Advance.hr)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u