Na pomolu trgovinski rat Rusije i Ukrajine

Na pomolu trgovinski rat Rusije i Ukrajine

29 jula 2013

Russia_UkraineSamo dan posle zajedničkog slavlja sa mornarima u Sevastopolju, a pre toga 1025. godišnjice krštenja Rusije u Kijevu, na kojem su prisustvovala dva predsednika, Putin i Janukovič, u ponedeljak je glavni sanitarac Rusije Genadij Oniščenko zabranio uvoz ukrajinske čokolade koju proizvodi „Rošen“.

Oniščenko je još 11. jula upozorio „Rošen“ da im proizvodi ne poseduju odgovarajući kvalitet. Saopšteno im je da će biti zabranjen uvoz u Rusiju čokolada koje proizvode fabrike u čak četiri grada – Kijevu, Vinici, Mariupolju i Kremenčugi. U „Rošenu“ se pravdaju da nisu dobili nikakvo upozorenje od glavnog ruskog sanitarca i da je za njih iznenađujuća odluka da se zabrani uvoz.

Ove godine su slične probleme imali i ukrajinski proizvođači sira. Rusi su zabranili uvoz sira četiri ukrajinske fabrike. Sanitarac Oniščenko je upozoravao rukovodstva tih fabrika da im sir nije dovoljno kvalitetan, ali se oni na to nisu obazirali. U Kijevu su sve to doživeli kao svojevrstan pritisak na Ukrajinu. Bila je zaustavljena prodaja oko 150 tona ukrajinskog sira, što za Rusiju nije velika količina.

Prvi zamenik ukrajinskog premijera Sergej Arbuzov u ponedeljak je pokušao da umiri one koji su spomenute zabrane već nazvali rusko-

-ukrajinskim trgovinskim ratom.

– Između Rusije i Ukrajine nema nikakvog trgovinskog rata. Biće formirana zajednička grupa koja će analizirati u čemu je problem oko čokolade. Verujem da će se razbistriti situacija već narednih dana – kaže ukrajinski potpredsednik vlade Arbuzov.

Na jesen bi Viktor Janukovič trebalo da potpiše dogovor o asocijaciji sa EU, što je zapravo put ka Evropi, a istovremeno mu Moskva nudi da se pridruži Rusiji, Belorusiji i Kazahstanu i postane član carinske unije. Putin je u subotu u Kijevu rekao da će ukrajinska privreda dobiti privilegije ako se pridruži carinskoj uniji. Ove godine u prvom kvartalu trgovinska razmena Rusije sa Ukrajinom pala je za 17 odsto a sa Belorusijom i Kazahstanom je porasla za 11 odsto.

A što se tiče Ukrajinaca, Sociološka grupa „Rejting“ kaže da sada oko 40 odsto građana Ukrajine smatra da bi njihova zemlja trebalo da postane član carinske unije sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, a ostali misle da bi im bilo bolje da krenu u integracione procese sa Evropom.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *