НА ПОМОЛУ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Немачка се мења по питању КОСОВА!

NA POMOLU VELIKI PREOKRET: Nemačka se menja po pitanju KOSOVA!

17 maja 2020

Rasprava u Bundestagu o produženju mandata nemačkim vojnicima Kfor-a pretvorila se u kritiku Angele Merkel i tvrdog stava da nema promena granica. Opozicija podseća da je Nemačka učestvovala u ratu na Kosovu, a da Kfor čine iste snage koje su nekada ratovale u korist Prištine na strani OVK. Sprema li se veliki zaokret Nemačke po pitanju Kosova.

Ovu temu pokrenuo je poslanik Alternative za Nemačku (AfD) Anton Frizen koji je rekao da bi trebalo da njihova vlada podrži ideju o razmeni teritorija. Pridružio mu se poslanik levice „Di Linke“ Aleksander Noj dodajući da je ideja o rešenju kosovskog problema kroz razmenu teritorija naišla na na podršku SAD, kao i pojedinih članica EU.Nemačka opozicija hoće Trampovo rešenje za Kosovo

Spoljnopolitički analitičar Slobodan Zečević kaže za Sputnjik da bi promena kursa Nemačke po pitanju Kosova promenila i stav EU. On podseća da, za razliku od Nemačke, Francuska nije bila tako rigidna po ovom pitanju – nije otvoreno podržavala promenu granica, ali je uvek bila za alternativna rešenja.

„Problem je što je u nemačkom parlamentu vladajuća koalicija CDU-CSU dominantna i u savezu sa Socijaldemokratskom partijom vladaju Nemačkom. Alternativa za Nemačku je treća po snazi stranka u Bundestagu, a „Di Linke“ je na petom mestu. S tim što AFD ima jako dobru izbornu dinamiku kad je reč o lokalu i prete koaliciji Demohrišćana da ih u pojedinim nemačkim pokrajinama i preteknu po broju glasova. S te strane ovo je za nas interesantno jer se jedna od stranaka koja ima pozitivnu izbornu dinamiku zalaže za promenu nemačke politike prema Kosovu,“ ističe Zečević.

On napominje da Angela Merkel koja ima tvrd stav o Kosovu uskoro odlazi sa funkcije i da se još ne zna ko će je naslediti, pa i da li će, eventualno biti raspoložen za promenu kursa po ovom pitanju.

Zečević kaže da ga ne čudi stav AFD jer je, kako kaže, u pitanju desničarska stranka poput stranke Marin Le Pen u Francuskoj, a donekle i stranke Borisa Džonsona, premijera Velike Britanije, koji su na liniji Trampa.

Šansa za jaču poziciju Srbije

Zoran Milivojević diplomata u penziji ocenjuje da je i poslednja debata u Nemačkoj pokazatelj da je došlo do preispitivanja na globalnom planu stava o Kosovu i Metohiji i to po više osnova.

„Očigledno je da neuspeh kosovskog projekta pokazuje da se političko javno mnjenje, posle Amerike, menja i u Evropi. Pokazuje se i koliko je ovakvo Kosovo problematično za one koji su ga i stvorili. Mi sad na nemačkoj političkoj sceni i u parlamentu imamo nove aktere i snage koje kritički gledaju na pređašnje ponašanje Nemačke po pitanju Kosova i zahtevaju preispitivanje,“ objašnjava Milivojević.

Ovaj događaj u Nemačkoj je za nas izuzetno važan jer je to vodeća zemlja koji stoji na tvrdoj poziciji da se ništa po pitanju Kosova ne menja, odnosno, da je samo potrebno da se od strane Srbije prizna nezavisnost Kosova. Promena političke klime, ocenjuje naš sagovornik, Srbiji stvara poziciju da bude još čvršća nego pre.

„Ovo će svakako imati uticaja na politiku Nemačke, ali ne momentalno, bar ne dok je ova vladajuća koalicija na vlasti koju predvodi Merkel. Nemačkoj predstoji predsedavanje EU i završetak političkog mandata Angele Merkel i savim je sigurno da će ona pokušati da svoju politiku u narednom periodu verifikuje. Šta će posle biti to ćemo videti jer se politička klima menja,“ dodaje on.

Nenad Radičević dopisnik RTS iz Nemačke kaže da je u ovoj državi već neko vreme poznato da se desničari i levičari zalažu za promenu politike Nemačke prema Kosovu.

„Ono što je na nemačkom unutrašnjem planu interesantno je da je levica, koja je uglavnom antiamerički nastrojena, sada bliža američkim predlozima o eventualnoj razmeni teritorija. Ali, kritike na račun vlasti i od levice i desnice su konstanta kada se u Bundestagu priča o produženju misije nemačkih vojnika u Kforu,“ ističe on.

Hoće li SAD okupiti evropske snage

Na strani zvaničnog Berlina, kad je reč o Kosovu, su stranke koje su i tokom devedesetih bile na vlasti i bile neposredni učesnici u svemu što se dešavalo oko Kosova, pa je logično da ne odustaju od svog stava.

„Oni smatraju da bi bilo kakvo pomeranje granica izazvalo domino efekat na Balkanu, a pre svega nestabilnosti u BIH i Severnoj Makedoniji.“

Po njegovim rečima, nije nemoguće da će Amerika pokušati da oko sebe okupi ili bolje rečeno obodri i ojača evropske, pa i nemačke političke snage koje imaju sličan stav po pitanju rešavanja kosovskog problema, kako bi omekšala tvrde pozicija kao što ima zvanična Nemačka.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Zorana says:

  Smrdljivi nacisti i lgbt-ci raspravljaju o srpskoj zemlji. Kako su bolesni i bahati. Treba njih jos jednom poraziti kao u drugom svetskom ratu, ali ovaj put ozbiljnije i uz vece gubitke, bez prastanja i ostalih gluposti koje su cinili Rusi. Pa da onda mi lepo raspravljamo o statusu Luzice i Pomeranije za srpsku manjinu, Slezvig Holstajna za danksu manjinu, o nezavisnosti Bavarske i Badena itd

  • Mirjana says:

   "...bez prastanja i ostalih gluposti koje su činili Rusi" - ovo što si napisala ne može se potvrditi istorijskim činjenicama. Bez pomoći Rusa mi se taj put ne bi oslobodili od nacista, a ti pričaš da su Rusi glupaci. Svaka čast, ženo. Ti si mrakača, a ne zorana.

   • Zorana says:

    Umesto sto meni delis epitete, uputi se malo u to sta se tada desavalo. Nakon svih zverstava kojima su izopaceni i kvarni nemci pobili 27 miliona Rusa, ti isti Rusi su prema njihovim civilima bili milosrdni prilikom oslobadjanja istocne Nemacke. I ne samo da su pazili civile, nego su i izbegavali da unistavaju gradove. Bas zato truli Nemci i dan danas preziru Ruse iz dna duse i ne bi se libili da ih istrebe do zadnjeg! Daleko si ti od shvatanja situacije i kako stvari stoje.

 2. XXX says:

  Razmena teritorija? Po principu nase za nase? Malo tu svi prave racun bez krcmara. Srbija treba da ceka pravi trenutak i izvrsi reintegraciju Kosova i Metohije vojnim putem. A siptari, koji nece da budu gradjani Srbije, volja ih Albanija, volja ih Makedonija, volja ih Hrvatska. Platicemo im karte i selidbu.

 3. milorad2 says:

  sad će da napravimo razmenu , nama NAŠA teritorija a albaniji će biti vraćeni njihovi državljani sa kosova,po mogućstvu u ispravnom stanju, ali može i drugačije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *