НА ПОМОЛУ велики рат Израела и Ирана!?

NA POMOLU veliki rat Izraela i Irana!?

2 marta 2018

Kako rat ulazi u svoju šestu godinu, svim učesnicima sirijskog sukoba je daleko jasnije da Asad neće ,,otići kući“, barem za sada. Međutim, smisao ovog rata nije bio samo jedna osoba; više se radilo o fundamentalnom menjanju bliskoistočnog geopolitičkog pejzaža u korist vehabijskog centra moći, kao i eliminisanju zajedničkog neprijatelja Izraela, SAD i vehabizma u regionu – Irana.

I način na koji se rat vodio tokom svih ovih godina i način na koji je to menjalo geopolitički pejzaž na štetu orkestratora znači da se ovaj konflikt neće završiti uskoro. Ni puko obnavljanje sirijske teritorije i suvereniteta ne bi završilo rat, imajući u vidu da Iran, prava meta saudijsko-američke spone, ostaje jak, štaviše i jači nego pre početka rata.

NOVI BLISKOISTOČNI RAT U NAJAVI

A sada kada su Rusija i njeni saveznici uspeli da delegitimizuju imperijalističku agendu „promene režima“ u Siriji, SAD i dalje ne nameravaju da se povuku. Umesto toga, Amerika zahteva od Rusije da se „distancira“ (svoje interese) od Irana i Sirije, i time dozvoli nešto prostora SAD i njenim saveznicima, Saudijskoj Arabiji i Izraelu, da potisnu Iran iz Sirije i ograniče njegov uticaj. Skoro je izvesno da ovo vodi ka novom regionalom sukobu.

Sjedinjene Države su, sa svoje strane, počele da uvećavaju pritisak. To se vidi iz video zapisa koji je Pentagon pustio u drugoj nedelji februara, gde se pokazuje kako američki ratni avioni uništavaju ruski tenk, šaljući time poruku Rusiji da važno da se drže po strani u novom nadolazećem sukobu koji će voditi Izrael, što je evidentno iz prošlonedeljnih napada i posledičnog obaranja jednog od njegovih aviona.

Nema sumnje da Izrael ima podršu SAD protiv Irana. I isto tako teško da ima sumnje da se nije čekao trenutak za ovaj oružani konflikt. Najnovija manifestacija dolazi od Džejmsa Matisa, koji je 12. februara branio „pravo na samoodbranu“ Izraela. Izjavio je:

„Izrael ima aposlutno pravo da se brani, i mislim da se upravo to dogodilo juče, … „oni ne moraju da čekaju da njihovi građani izginu da bi se tek onda pozabavili tim pitanjem. Zato kada Sirija, koja se nije opravdala… za ono što radi rame uz rame sa Iranom, dopusti Iranu da isporučuje oružje, uključujući i sofisticiranije oružje libanskom Hezbolahu, Izrael ima potpuno pravo da se brani. Zanimljivo je da svuda gde nađete nevolju na Bliskom istoku, nađete istu stvar iza toga. Bilo da je u Jemenu ili Bejrutu, ili Siriji i Iraku, uvek naiđete na Iran.“

I pošto Izraelci nisu zainteresovani da čekaju da pravi napad dođe do njih, već se pripremaju za ono što su mnogi u Izraelu već počeli da zovu „Prvi severni rat“, jer će se boriti i na libanskom i na sirijskom frontu.

IZRAEL ĆE NAPASTI IRAN?

Američki mejnstrim mediji ne zaostaju u pripremama za ovaj sukob. Njujork tajms je u svom članku primetio da Iran u Siriji, a protiv Izraela širi svoju „osovinu otpora“. Prema pretpostavkama iznetim u izveštaju, „mnogi Izraelci tvrde da opasnost ne dolazi samo od proiranskih milicija, već i od iranskog nastojanja da Hezbolahu ustupi napredno oružje visoke preciznosti, koje bi moglo biti iskorišćeno za napade na osetljivu infrastrukturu.“

Navode iz izveštaja o mogućnosti da Iran može da gađa Izrael su potvrdili i američki zvaničnici. Prema rečima Mekmastera, „ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da ova mreža proksija postaje sve sposobnija, budući da im Iran daje sve više oružja“, što zahteva da se počne razmišljati u pravcu delovanja „protiv Irana.“

Izrael je na to i spreman, što je evidentno iz poslednjih izraelskih napada i poslednje potvrde izraelskog rukovodstva. I dok ratna retorika Izraela postaje sve jača, deluje da nije zainteresovan da koristi sopstvene kopnene snage. Umesto toga, a u cilju suprotstavljanja iranskom prisustvu u Siriji, Izrael je počeo sa naoružavanjem sirijskih pobunjeničkih grupa. Izraelski medij Harec navodi:

„Najmanje sedam sunitskih pobunjeničkih organizacija na sirijskom delu Golana sada dobija oružje i municiju iz Izraela, sa sve novcem za kupovinu dodatnog naoružanja. Ova promena se dogodila u vreme kada je Amerika značajno smanjila svoje učešće u južnoj Siriji.“

Ovo je već zvanično i potvrđeno. Prema odvojenom izvještaju Tajms of Izrael, ministar odbrane Moše Jalon je poslednje sedmice januara potvrdio da ,,Izrael pruža pomoć sirijskim pobunjenicima, zbog čega sirijski Druzi nisu u neposrednoj opasnosti.“ Budući da nije definisao prirodu ove ,,pomoći“, nedavni događaji su već počeli da pokazuju da ta ,,pomoć“ nije samo medicinska.

Dok se zahuktava pred sukob, postoje mnogi posredni faktori, a najvažniji od njih – je ruski.

Rusi su dopremili svoje najbolje rakete S-400, kojima mogu počistiti sirijsko nebo kada god požele. I kao što je ruski ministar spoljnih poslova Lavrov, sedeći preko puta svog iranskog kolege, upozorio na opasnosti toga što se Sjedinjene Države igraju vatrom, prikazan je jasan znak da njihova pozicija u Siriji ostaje nepromenjena i nakon uspešne odbrane sirijskog režima, kao i da će svako novo nagomilavanje snaga u Siriji naići na štit S-400, koji može sprečiti „Prvi severni rat“.

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ / Standard.rs

KOMENTARI15 komentara

 1. goran says:

  I Rusi i Ameri su sluge Izraela, videcete uskoro. Rusija je izdala savez sa Iranom. Jasno je da mora biti onako kako zahteva ratni huskac Natanjahu. Maske spadaju uskoro, jedva cekam.

  • Strahinja says:

   A ti si "Gorane" sluga vatikanski i stene onog pajaca iz Rima sto se klanja satani...

   • goran says:

    Pajac iz Rima je takodje sluga Izraela, nedavno je izjavio da su hriscani 'mladja braca" Jevreja. Nisi upucen, a hteo bi da komentarises. Svaki tvoj komentar je neka vrsta psovke.

 2. M says:

  S-400 ne može štititi od kopnenog napada.

 3. M says:

  ...a ni od masovnog raketnog napada.

 4. Miraš says:

  Sirija sada na svojoj teritoriji ima tri nezvana gosta, tri agresora-okupatora: Izrael, SAD i Turska. Izrael je okupator od ranije na Golanu i sada deluje najviše u blizini Golana u tom jugozapadnom području Sirije. SAD ima bazu na sred južne granice Sirije Et Tanf koju sada ojačava i još 20-tak baza na severu Sirije. Turska na severu Sirije od ranije na severu Alepa ima "Štit Eufrata", a zapadnije od njega ušla je u januaru ove godine u sirijski kanton Afrin naseljen uglavnom Kurdima. Turska je najavila svoj ulazak u Manbidž u kom postoji američka baza te može doći do konflikta sa američkim snagama. Posle toga planira napredovanje još istočnije na severu Sirije što znači još sukoba izmedju turskih i američki snaga. Teško je reći dokle je Turska spremna da ratuje i da li će te operacije obustaviti i prihvatiti neko političko rešenje sa Amerikancima koje bi za Tursku bilo nikakvo rešenje. SAD planira da trajno ostane u Siriji i to uz podršku Kurda te sada Amerikanci ponižavaju i odbacuju svog starog partnera na B.I. i NATO članicu - Tursku.

  • Roy says:

   Ma sta nam naprica?Mi to nismo znali pa nam trebas ti brsliti o tome.

 5. Miraš says:

  Na pomolu su dva rata koja bi se odvijala preko teritorije Sirije: izraelsko-iranski i tursko-kurdski. Ovaj drugi preti da preraste u američko-turski. Naime tokom susreta u Vašingtonu 11 januara ove godine predstavnici SAD, V. Britanije,Francuske, Saudijske Arabije i Jordana razmatrali su detalje plana za prekrajanje granica na Bliskom istoku. Predstavnici ove petorke su takođe podelili Siriju na interesne sfere u okvirima nove bliskoistočne strategije. Prvorazredni cilj pet država učesnica ovog tajnog skupa jeste sabotaža dosadašnjih mirovnih pregovora u Astani i Sočiju, a predstavnici ovih 5 država žele da se aktiviraju pregovori o Siriji u Ženevi. Što se tiče Turske procurilo je da su učesnici otvoreno izražavali sumnje u neophodnost učešća predstavnika Ankare na ovakvim sastancima, jer bi sukobi između Turaka i Kurda mogli negativno da utiču na odluke ove grupe. 1. Kao prvo, predstavnik SAD je podvukao da proizvodnja nuklearnog oružja malih razmera može da otvori put za upotrebu ovog oružja u regionalnim konfliktima. 2. Kao drugo, razmatralo se pitanje strategije protiv Rusije i drugih država koje predstavljaju pretnju po NATO. 3. Treća tačka bilo je razmatranje mogućnosti povećavanja broja napada Izraela na Iran. 4. I kao četvrta tema bilo je pomenuto kurdsko pitanje i njegova uloga u mogućem povećanju napetosti u odnosima Ankare i Vašingtona.... Sada je primetno na terenu da Amerikanci ubrzano na severoistoku Sirije grade nove vojne baze i to baš na putu kojim planira da napreduje turska vojska.

 6. Miraš says:

  Sirija se već izjasnila u pogledu "Maslinove grančice" turske vojne operacije u kantonu Afrin - da je smatra agresijom. Zasad Siriji je poslala u Afrin samo pomoć u vidu dobrovoljačkih jedinica, ali nije poslala značajnije i moćnije snage SAA. Sad je jasno i zašto. Rizikovali bi sukob SAA i vojnih snaga Turske u koje bi se ubrzo morala uključiti i Rusija na strani slabije Sirije, a to je onda sigurna propast mirovnih pregovora u Astani jer Turska je prisutna u tim pregovorima zajedno sa Rusijom i Iranom. Zasad trpi se turska agresija koju najviše plaćaju afrinski Kurdi i čeka se da li će izbiti tursko-američki sukob. Nezgodno i veoma rizično vreme. Ako se Turska zaustavi od konflikta sa SAD i sa SAD ipak nekako pomiri koja bi bila cena za Siriju? Da li bi onda Afrin i susedni "Štit Eufrata" koji takodje od ranije drži Turska da li bi te teritorije Sirije našle se pod kontrolom američkih vojnih snaga u Siriji? Ipak nezamislivo je i malo je verovatno da bi Turska na to mirno pristala, ali ako Turska izazove sukob sa Amerikancima u susednom Manbidžu koji se već najavljuje, jenkiji u vojnom odgovoru zauzvrat mogu da pokušaju da im otmu te dve sirijske teritorije....Takodje na sličan način sve više postaje upitna operacija snaga SAA na sasvim drugom jugozapadnom kraju Sirije blizu Izraela i Jordana u neoslobodjenim delovima pokrajina Dara i Kunejtra gde postoji izraelska pomoć pobunjenicima. Ako sada snage SAA krenu tamo u vojnu operaciju Izrael bi to hitro dočekao da poradi na izraelsko-iranskom sukobu. Zbog eskalacije takvog sukoba ne verujem da će se SAA žuriti sa oslobadjanjem tih teritorija, ostaviće to za kasnije. Nije odatle daleko ni američka baza Tanf u kojoj je sada primećeno povećanje američkih vojnika (novih 600) i teškog naoružanja. Što su oslobodjene teritorije Sirije veće to lešinari-države teroristi prave sve veće probleme.

 7. Roy says:

  Ljudi moji pa ko ovo pise? Rat u Siriji traje punih sedam godina i u ovom mjesecu pocinje osma godina. Kakva sesta? Osma. Sad umjesto da ispravite gresku vi cete izbrisati moj komentar.

  • goran says:

   Sta zna dete sta je trista kila. Dolar odlucuje hoce li se ukljucene sile dogovoriti ili cemo svi leteti u vazduh. Nema tu nikakvih neslaganja osim dolara i pukog opstanka. U tome su svi isti.

   • Strahinja says:

    Verujem "Gorane" da ti ne radis za dolar, vec za sendvice...

    • goran says:

     Samo ti veruj, dobro je za zivce.

   • Roy says:

    Ne letimo nikuda. Nemamo cime. Ne smiju eci da lazu i da nas strase. Od svih tih silnih pretnja i zastrasivanja moze nastati samo klasicni rat velikih razmjera sa koristenjem bojnih otrova i klasicnog naoruzanja. Ono "NAJOPASNIJE" sto kazu da ga imaju ne postoji. Nisu ga nikad ni imali niti ga je moguce napraviti. Zato uporno ponavljaju da ce nuklearni rat samo da nas ustrase, ali nemaju to oruzje pa zbog toga nije ni poceo, inace bi vec odavno sve sprzili.

 8. goran says:

  Ne treba nikakvo oruzje, covecanstvo je otrovano GMO hranom, radijacijom i svakakvim djubretom. U miru nastrada cak vise ljudi nego u ratu. Samo nas zamajavaju i plase.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *