NA POMOLU VELIKI SKANDAL: Hrvatski obaveštajci šalju islamiste u Siriju!?

NA POMOLU VELIKI SKANDAL: Hrvatski obaveštajci šalju islamiste u Siriju!?

3 novembra 2014

id3rDževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, tvrdi da je Sigurnosno-obaveštajna agencija Hrvatske (SOA) do guše upetljana u ilegalno slanje islamskih fanatika iz BiH na ratišta širom sveta!

Pozivajući se na pouzdane informacije iz obaveštajnih službi zapadnih zemalja, pre svega nemačkog BND-a i američke CIA, prema kojima su, navodno, pojedinci iz hrvatske SOA aktivno učestvovali u prebacivanju muslimanskih „svetih ratnika“ na krizna žarišta u Siriji, Iraku, Avganistanu i Pakistanu, Galijašević tvrdi da se ova operacija mesecima tajno odvija preko hrvatskih primorskih gradova, posebno Splita i Rijeke!

Obiman izveštaj

– Ekspertski tim Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala napravio je obiman izveštaj o načinu na koji se islamski ratnici iz BiH upućuju na ratišta u zemlje Bliskog istoka, ali i dalje, prema Avganistanu i Pakistanu. U izveštaju koji je nastao prikupljanjem proverenih podataka iz obaveštajnih službi zapadnih zemalja, informacija dobijenih od insajdera iz vehabijske zajednice u BiH, kao i nekih drugih poverljivih izvora, precizno se navode glavni putevi za odlazak džihadista iz BiH na strana ratišta, kao i imena lica koja se u tim podacima navode kao organizatori ovih aktivnosti – kaže Galijašević za naš list.

Navodeći da se na spisku onih koje BND i CIA smatraju organizatorima prebacivanja islamskih radikala iz BiH u krizna žarišta širom sveta nalazi i nekoliko službenika hrvatske SOA, Galijašević dodaje da je njegov ekspertski tim još ranije utvrdio da postoje snažne veze unutar, kako ga on naziva, obaveštajnog podzemlja koje deluje na prostoru bivše Jugoslavije.

– Postoji saradnja tzv. obaveštajnog podzemlja, koji čine bivši agenti KOS-a, SDB-a i AID-a, s aktivnim pripadnicima današnje Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, turske obaveštajne službe i Sigurnosno-obaveštajne agencije Hrvatske. Na spisku na kojem se nalaze imena 21 lica, koja se smatraju glavnim organizatorima prebacivanja muslimana iz BiH na strana ratišta, koji pretežno čine Bošnjaci i Arapi sa prijavljenim prebivalištem u BiH, nalaze se i Željko Živkić, službenik SOA iz Kontraobaveštajnog odeljenja, zatim Darko Mišković iz Centralnog odeljenja SOA, kao i izvesni Tomislav Milković, pripadnik Specijalne policije iz Rijeke, koji je, prema podacima zapadnih obaveštajnih struktura, pomagao u organizaciji slanja džihadista iz BiH u Pakistan i Avganistan preko hrvatskih luka u Splitu i Rijeci – tvrdi Galijašević.

Dvostruka igra

Profesor Banjaluka koledža i stručnjak za pitanja bezbednosti Predrag Ćeranić za Press kaže da saznanja prema kojima su u transport islamskih militanata na ratišta širom sveta umešani i pojedinci iz hrvatske obaveštajne agencije treba prihvatiti krajnje ozbiljno. Ćeranić ističe da ne bi bilo prvi put da bezbednosne i obaveštajne strukture NATO-a, čiji je Hrvatska član, igraju dvostruku igru.

– Uočljivo je da u svim delovima sveta gde ratuju islamski ekstremisti imate i snažno prisustvo zapadne vojne alijanse. To nije slučajno, a odnos koji postoji između NATO-a i radikalnih islamista najbolje se može nazvati kao obostrano pravljenje pakta sa đavolom. Tvrdnje o vezama pojedinaca iz hrvatske SOA s islamistima iz BiH treba uzeti kao vrlo ozbiljne – kaže Ćeranić.

Komentar o izveštaju Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, u kojem se pominju i pojedini službenici SOA, pokušali smo dobiti od nadležnih iz ove agencije. Do zaključenja ovog broja Pressa odgovore nismo dobili, iako smo pitanja centrali SOA u Zagrebu poslali još sredinom prošle sedmice.

Glavni putevi

U izveštaju Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, u kojem se otkrivaju načini prebacivanja džihadista iz BiH na strana ratišta, navode se i glavni putevi preko kojih se odvija ova operacija. Pored Splita i Rijeke, koji se navode kao glavni tranzitni centri u Hrvatskoj, odlazak islamskih dobrovoljaca organizuje se i avio-linijama iz Sarajeva i Beča prema Istanbulu, zatim autobusima iz Sarajeva, preko Foče, Nikšića, Ulcinja i Ade Bojane do albanske luke Drač, kao i pravcem preko Goražda, Priboja, Sjenice, Novog Pazara, Prištine i Prizrena do grada Lješ u Albaniji.

(Pressrs.ba)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milomir says:

    Australija se ubi, da se uvuče amerima u stražnjicu, zaustavljajući protok novca za Islamsku Državu , kad tamo, ono međutim, ustaše na veliko pomažu američke neprijatelje(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

  2. Vlado says:

    Nije novo, pa tokom građanskog rata u Bih, " sveti ratnici", su dolazili preko Hrvatske !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *