Na pragu pronalaska leka protiv HIV-a!?

Na pragu pronalaska leka protiv HIV-a!?

29 aprila 2013

injection_1783541cDanski naučnici veruju da će „u roku od nekoliko meseci“ doći do revolucionarnog pomaka u pronalaženju leka za virus HIV-a, koji uzrokuje sidu, piše „Telegraph“. Trenutno provode kliničke testove da ispitaju novu „strategiju“, tokom koje virus HIV-a biva odvojen od ljudske DNK i trajno uništen imunološkim sistemom, prenosi Index.hr. Naučnici takođe očekuju da će rezultati pokazati da je lek pogodan za masovnu distribuciju i prilagođen svakom džepu, ukoliko to bude moguće.

Kako kaže član istraživačkog tima, dr. Ole Sogard, prvi rezultati su obećavajući. „Skoro sam u potpunosti siguran da ćemo biti uspešni. Izazov je da navedemo pacijentov imunološki sistem da prepozna virus i uništi ga. To zavisi o snazi i osetljivosti imunološkog sistema“, kazao je.

„Kada izlečimo prvog pacijenta na ovaj način, to će biti spektakularan trenutak – kaže dr. Džon Frater, član tima.

Sada, s modernim lekovima, pacijent može živeti normalno i dočekati starost uz ograničene sporedne efekte. Međutim, ukoliko se prestane s uzimanjem lekova, „rezervoari“ HIV-a se aktiviraju i počinju proizvoditi više virusa. Otkriće novog leka oslobodilo bi pacijente od potrebe da stalno uzimaju lekove, a zdravstvene službe uštedele bi milijarde evra.

Dok danski naučnici navode da su veoma blizu otkriću leka, mediji danas podsećaju na priču o prvom izlečenju bebe od HIV-a ranije ove godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *