На провокације из Приштине одговорити безусловном заштитом уставног поретка!

Na provokacije iz Prištine odgovoriti bezuslovnom zaštitom ustavnog poretka!

9 maja 2018

Piše: Danijel Igrec

Samo dan nakon što je Beograd zatražio uklanjanje simbola tzv. države Kosovo sa manifestacije posvećene predstavljanju evropskih regiona u Briselu usledila je (trostruka) reakcija iz Prištine.

Uprkos zabrani kosovski „državni“ simboli ponovo su našli svoje mesto u Briselu, ovoga puta u okviru manifestacije „Dani EU„. Tzv. kosovska policija nastavila je sa neosnovanim hapšenjima srpskih lica, ovoga puta lišivši slobode Dejana Slavića zbog (lažiranih optužbi) za ratne zločine na KiM tokom 90-ih godina . Tzv. Fudbalski savez Kosova zabranio je fudbalskom timu Crvene zvezde da igra humanitarnu utakmicu u (srpskoj enklavi) Gračanici čija jedina svrha je bila prikupljanje novčanih sredstava za obnovu lokalnog porodilišta.

Zlikovci i teroristi, navikli da im Srbija ugađa u svemu i svačemu očigledno ne mogu da podnesu jučerašnju malu ali ipak značajnu diplomatsku pobedu naše države. Kako bi „pokazali zube“ oni su odlučili da nam uzvrate novim ucenama, pa su najpre na briselsko postolje „prkosno“ vratili simbole na srpskoj krvi stvarane „kosovske države„, mimo svih pravilnika i zakona uhapsili još jednog srpskog civila i odlučili da otkažu gostoprimstvo srpskim igračima i tako srpski klub spreče da na srpskoj teritoriji igra za svoj, srpski narod.

Ono što je sada najvažnije je pitanje: kakva će biti reakcija Srbije?

Ako smo kao narod i država do sada išta trebali da naučimo onda je to činjenica da je svako popuštanje i uzmicanje pred albanskim zahtevima samo još dodatno podsticalo i ohrabrivalo njihove aspiracije. U ovom svojevrsnom diplomatsko-političkom „odmeravanju snaga“ Srbija ne sme da posustane i da pokaže svoju slabost jer je upravo slabost ono na šta računaju naši neprijatelji. Bila bi velika greška ako bi se sada kao država povukli i prećutali najnovije provokacije koje su nam stigle iz Prištine jer bi to samo značilo da su uspeli u svom naumu – da nas zaplaše i primire, da nas spreče u odbrani onoga što je naše.

Budimo ubeđeni da su najnoviji potezi kosovskih kvaziinstitucija samo deo jedne šire strategije zaplašivanja srpske države kako bi se ona osetila ranjivom i nemoćnom pred velikoalbanskom političkom aždajom. Priština na konkretnom planu pokušava da deluje ofanzivno-preventivno sa ciljem da odvrati Beograd od mogućih budućih diplomatskih protesta, sličnih onom koji je pre neki dan putovao u Brisel kako bi ga naterala da odustane od blokade tzv. Kosova kada je u pitanju njegovo uključivanje u važne međunarodne procese i učešće na raznim globalnim i regionalnim sastancima i manifestacijama političkog, ekonomskog, pa i kulturno-sportskog karaktera; ukratko, na svim onim događajima koji doprinose zaokruživanju separatističke „državnosti“ i impliciraju srpsko priznanje tzv. Kosova.

Ovde se, konkretno, pre svega misli na dve stvari, a to su učešće predstavnika samoproglašene „kosovske države“ na predstojećem majskom samitu EU u Sofiji kao i nastup „nacionalne“ reprezentacije tzv. Kosova na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu.

Imajmo na umu da su drzovitost i osionost Prištine u dobroj meri godinama hranjene i našom mlakom, defetističkom i defanzivnom politikom. Politikom koja je uvek bila pravdana strahom da Srbija ne bude proglašena krivom za navodnu eskalaciju sukoba i ugrožavanje bezbednosti. Ali kada se država nađe u situaciji da joj nepriznate, pobunjeničke strukture podrivaju same temelje državnosti, da ugrožavaju sigurnost njenog naroda i da otvoreno postupaju u suprotnosti sa dogovorima o statusnoj neutralnosti onda se bezbednost ne čuva nečinjenjem već aktivnim delovanjem. U našem slučaju bezuslovnom zaštitom ustavnog poretka i dostojanstva naroda svim legalnim i legitimnim sredstvima.

Nemoguće je ćutati dok ti uzurpatorska vlast hapsi i maltretira sopstvene građane. Nemoguće je ćutati dok pobunjenička horda ratnih zločinaca jednu humanitarnu utakmicu tretira kao otvorenu „pretnju“ nepostojećem „ustavnom poretku Kosova“ i tvom timu zabranjuje da igra turnir kojim se pomaže opstanak tvog naroda. Nemoguće je ćutati dok se simboli jedne terorističke i banditske tvorevine ističu bilo gde u svetu, a kamoli na tvojoj državnoj teritoriji. Zato odgovor Beograda ne može da bude u pasivnosti već u uzvraćanju jedinim jezikom koji oni razumeju – jezikom odlučne i nepokolebljive državne politike. Glavni cilj Srbije mora da bude sprečavanje tzv. Kosova da uspešno afirmiše svoju lažnu državnost kako na polju međunarodne politike tako i u svesti srpskog društva.

Realizacija tog cilja u globalu iziskuje čitav niz diplomatskih, pravnih i bezbednosnih mera koje doprinose dekonstrukciji kosovske „državnosti“ kako na međunarodnom tako i na unutrašnjem planu i nastavak aktivne diplomatske borbe u cilju zaštite srpskih državnih i nacionalnih interesa na KiM-

U tom duhu naš ključni zadatak je da eliminišemo svaku mogućnost da tzv. Kosovo stekne pun međunarodni legitimitet i da pravovremeno izbegnemo klopku zvanu de jure priznanje Prištine i opasnost od trajnog gubitka KiM, a naš prvi sledeći korak na tom (dugačkom, ali jedinom prihvatljivom) putu je: (momentalna i apsolutna) zabrana tzv. kosovskim sportistima da učestvuju na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu. Ne dozvolimo nova nacionalna poniženja i još jedno podrivanje Ustava i zakona, (ovoga puta) u srcu srpske Vojvodine!

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *