NA RAVNE ČASTI: Njima minuli rad isti, vama manji

NA RAVNE ČASTI: Njima minuli rad isti, vama manji

4 avgusta 2014

Vlada_Srbije_zastavaSavez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) ocenio je danas da će primenom izmena Zakona o radu biti smanjene zarade po osnovu obračuna minulog rada.

To će, kako navode, što će najviše pogoditi građane s manjim mesečnim primanjima koji su zaposleni u privredi i privatnom sektoru.

„I onako niska cena radne snage postaće još niža, što će neminovno dovesti do toga da životni standard najširih slojeva stanovništva dalje opada, dok velika grupa ‘povlašćenih’ neće osetiti ‘reformu’ radnog zakonodavstva“, navodi se u saopštenju SSSS-a.

Kako je istaknuto, „od smanjenja zarade po osnovu novog načina obračuna minulog rada, biće izuzeti oni koji su Zakon predložili (ministar i zaposleni u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja), oni koji su ga izglasali (poslanici Skupštine) i onaj koji je taj zakon potpisao (predsednik Republike).

Po proceni SSSS-a, od smanjenja zarade po osnovu izmene načina obračuna minulog rada biće pošteđeni i članovi Vlade Srbije, sudije Ustavnog suda, druga izabrana lica i imenovana, postavljena i zaposlena lica u ministarstvima, posebnim organizacijama, sudovima, javnim tužilaštvima, Republičkom javnom pravobranilaštvu, organima za prekršaje i u službama Skupštine, Vlade, predsednika Republike i Ustavnog suda.

Zarade po tom osnovu, kako je navedeno, neće biti smanjene ni izabranim, postavljenim i zaposlenim licima u organima i organizacijama teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, zaposlenima u javnim službama koje se finansiraju iz budžeta Republike, autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave i zaposleni u javnim službama koje se finansiraju iz doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Izmenama Zakona o radu koje su stupile na snagu 29. jula, predviđeno je da pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada važi isključivo kod aktuelnog poslodavca, umesto za sve godine radnog staža, kako je bilo ranije.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *