НА РЕДУ ЈЕ УНИШТАВАЊЕ ВЕНЕЦУЕЛЕ: Мадуро изгубио на изборима!

NA REDU JE UNIŠTAVANJE VENECUELE: Maduro izgubio na izborima!

8 decembra 2015

151204221151_venezuela_elecciones_parlamentarias_624x351_reuters_nocreditOpozicija u Venecueli pobedila je na parlamentarnim izborima osvojivši većinu, prvi put posle 16 godina od vladavine socijalističkog predsednika Uga Čavesa, na izborima označenim nezadovoljstvom građana zbog ekonomske krize u zemlji, saopšteno je kasno sinoć u Karakasu.

Blok demokratskog jedinstva (MUD), široka opoziciona koalicija, osvojila je 99 od 167 mesta u parlamentu, odnosno dvotrećinsku većinu.

Socijalistička partija predsednika Nikolasa Madura osvojila je 46 mesta, saopštila je izborna komisija i dodala da je prebrojavanje glasova još u toku.

Maduro je posle prvih rezultata izbora priznao izborni poraz.

„U skladu s našim moralom i etikom, priznajemo ovaj nepovoljni rezultat izbora i naglašavamo da su pobedili naš Ustav i demokratija“, rekao je Maduro u televizijskom obraćanju naciji.

Predsednik Venecuele – obraćajući se svojim pristalicama – naglasio je da u zemlji nije pobedila opozicija već „kontrarevolucija koja se bori protiv naroda onda kada on tvori sopstvenu istoriju“.

Istovremeno je pozvao „revolucionarne snage“ da pariraju „kontrarevolucionarnom planu“:

„Uveren sam da ćemo otvoriti puteve ka novoj revolucionarnoj većini koja će jačati. Dolazi vreme preporoda“.

Izbori su održani u svetlu nezadovoljstva građana zbog ekonomske krize i nestašica namirnica.

Izlaznost je bila 74,25 odsto, a pravo glasa imalo je 19,4 miliona birača.

Ispred mnogih banaka od petka su formirani veliki redovi, jer građani u strahu od postizbornih nereda pokušavaju da podignu što više novca. Mnoge banke u toj zemlji ograničile su dnevne isplate na novčane iznose do 10 dolara.

Maduro je apelovao na pobednike rečima: „Potrudite se da pravilno upotrebite svoju pobedu i pokušajte da zadovoljite očekivanja miliona da prestane ekonomski rat protiv naše ekonomije i našeg naroda“.

(Beta,Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. miroslav says:

    Zasto unistavanje?Tako se glasalo.Njihov narod je glasao,a ne nas.I niko se ne buni.

  2. Kulak says:

    Možda se sistem liberalnog kapitalizma koji namjerava uvesti opozicija u Venecueli pokaže ekonomski efikasnijim od narodnog revolucionarnog socijalizma kakav je inaugurirao Hugo Chavez.Ili je sve ovo samo dio strategije koju provode SAD u Latinskoj Americi za rušenje njima nepodobnih režima i instaliranje američkih marioneta na vlast?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *