НА САМО 300 KИЛОМЕТАРА НАТО НАМЕРИО ДА УГУШИ ДВА СРПСKА ИНТЕРЕСА: Алијанса све више личи на Трећи рајх!

NA SAMO 300 KILOMETARA NATO NAMERIO DA UGUŠI DVA SRPSKA INTERESA: Alijansa sve više liči na Treći rajh!

26 aprila 2019

Balkan u savremenoj geopolitičkoj arhitekturi Evrope ima veoma veliki strategijski značaj, rekao je Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, nevladine organizacije koja je u Domu vojske u Beogradu organizovala naučni skup pod nazivom „Odnos NATO prema Balkanu“.

Prema Kovačevim rečima, sve imperije kroz istoriju su želele da u potpunosti gospodare Balkanom. To danas čini i NATO, pokušavajući da potisne rusko i kinesko prisustvo, u bilo kojem smislu, počevši od politike i privrede, do energetike i vojne saradnje. Vreme pred nama je vreme velikih bezbednosnih izazova za bezbednost balkanskih naroda i država, smatra on.– Nakon Rumunije i Poljske, SAD i NATO vide prostor većeg dela Balkana, prvenstveno Albanije, Crne Gore, Makedonije, pa i Kosova, da se tu baziraju NATO snage. Planira se da Bondstil, od baze Kfora, postane druga, a možda i prva baza na prostoru Evrope – kaže Kovač.

Pored medijske propagande da Balkan treba da postane navodna zona stabilnosti iz koje je odstranjen ruski uticaj, naš region, prema Kovačevim rečima, ponovo postaje zona potencijalnih konflikata.

– Ono što vidimo je da na 250 do 300 kilometara vazdušne linije, NATO pokušava da uguši dva srpska interesa – da se trajno prizna okupacija Kosova i Metohije i da se Srbija odrekne bilo kakve ambicije na zbližavanje sa Republikom Srpskom, gde važe potpuno suprotni kriterijumi. Sve je to u funkciji cilja. Ne pravi Albanija ‘veliku Albaniju’, već NATO pravi ‘veliku Albaniju’ – kaže Kovač.

Problem integracije BiH u NATO uopšte ne postoji, jer o priključenju nema ustavno neophodnog konsenzusa tri konstitutivna naroda u dva entiteta, kaže akademik Nenad Kecmanović.

Da konsenzusa ima, BiH bi izradila MAP i napravila sledeći i verovatno pretposlednji korak u procesu pridruživanja, a pošto ga nema svaka dalja rasprava postaje suvišna, dodaje Kecmanović. Sve konsocijacije u svetu podrazumevaju takav mehanizam odlučivanja, pogotovo o krupnim spoljnopolitičkim pitanjima, pa se on, gotovo rutinski, primenjuje i u BiH.

– Postavlja se pitanje kakvog uopšte ima smisla da BiH sa Republikom Srpskom bude priključena NATO-u, kada je NATO već u njoj. BiH je protektorat takozvane međunarodne zajednice, visoki predstavnici su u prvim mandatima bili Evropljani, uz koje su bili zamenici Amerikanci, koji su o svemu odlučivali, da bi, kasnije, valjda zbog racionalizacije u OHR-u sedeo američki čovek iz Evrope sa diktatorskim bonskim ovlašćenjima. Pokazalo se, visoki predstavnik može da menja zakone, smenjuje političare, oduzima nadležnosti, pa biće onda da može i da učlani BiH u NATO – kaže Kecmanović.

Najnoviji slučaj hapšenja Džulijana Asanža samo učvršćuje tezu da su, umesto navodnih nosilaca „demokratskih vrednosti“, upravo NATO i njegove vodeće države-članice postali nosioci novog totalitarizma, informativnog terora, manipulacija i gušenja slobode izražavanja, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

NATO u svom ponašanju neuporedivo više liči na Treći rajh, nego na išta što bi se moglo nazvati demokratskim, dodaje on.

S druge strane, glavni deklarisani protivnici alijanse – Rusija i Kina, ali i druge države, zalažu se za novi, multipolarni poredak koji je zasnovan na ravnopravnosti država, međunarodnom pravu i nemešanju u unutrašnje stvari drugih država. Uz to, one su prijateljske prema Srbiji, Republici Srpskoj i srpskom narodu u celini i, za razliku od ogromne većine NATO država, ne ugrožavaju srpsku državnost.

– Prema tome, ne samo što je u interesu srpskog naroda sa obe strane Drine da se svrsta uz svoje osvedočene prijatelje, a ne neprijatelje, već su i vrednosti koje nude prijateljske države mnogo bliže Srbima kao narodu nego one koje sada nudi NATO – militarizam, unilateralizam, gaženje međunarodnog prava i gušenje slobodnih medija i slobode izražavanja – smatra Pavić.

Paralelni procesi koji su sračunati na promenu sistema vrednosti, istorijske prošlosti, obrazovanja, tradicije, kulturoloških dostignuća i slično imaće dalekosežne posledice u preoblikovanju svesti i prakse u Crnoj Gori i nesumnjivo u regionu, tvrdi profesor Fakulteta bezbednosti u penziji Radomir Milašinović.

Prijem Crne Gore u NATO, suprotno volji naroda, predstavlja nonsens u novijoj istoriji, ističe Milašinović.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. well says:

  smesno malo pre procitao Čepurina koji kaze da je Amerika pretvorila Kosovo u "Ambasadorstan" i kopneni nosač aviona "Bondstil, nije samo Kosovo nego sve sto okruzuje Srbiju, realno u stvari Rusia je ona koja je pretvorila Srbiju na ostrvo i ako nijedno more ne okruzuje Srbiju.

 2. Baal says:

  Treći rajh sve viče liči na treći rajh? nemoguće!!!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Ne! 4.Rajh sve više liči na 3 Rajh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *