NA SAMO 40 KM OD BEOGRADA: Sela stalno poplavljena, država ništa ne preduzima

NA SAMO 40 KM OD BEOGRADA: Sela stalno poplavljena, država ništa ne preduzima

2 avgusta 2014

Sela-stalno-poplavljena-država-ništa-ne-preduzimaAko ste ljubitelj ekstremnih sportova i adrenalinski zavisnik ne morate ići u bespuća Afrike i Azije, samo dođite u Draževački Lug, zaselak Draževac, selo udaljenog četrdeset kilometara od Beograda. Draževački Lug se nalazi u međurečju reka Peštana i Kolubare.

Pomenute reke kako je otvoren površinski kop lignita Tamnava, pa deo vodenog toka reka  Kolubara ide u rečicu Peštan plave Draževački Lug u kontinuitetu preko 50 godina.

Republika Srbija je pomenuti kop zaštitila nasipima od plavljenja Peštana i Kolubare. Sela Konatice‚ Poljane i Draževac‚ koja se nalaze nizvodno od kopa Tamnave nije.

Ona su ostala prepuštena čudima pomenutih reka‚ koje ih nemilosrdno plave‚ nekad i po tri puta godišnje.

Najteža je situacija u Draževačkom Lugu‚ koji je stešnjen između Peštana i Kolubare.

Po rećima Dragana Stevanovića, meštana Draževca, štete koje ove poplave nanose lokalnom stanovništvu su velike; i katkad opasne po život.

Iza poplava ostaju mulj‚ uništeni usevi‚ devastirane kuće‚ ispucali zidovi.

Prema rečima lokalnog stanovništva država ne čini ništa da bi pomogla lokalnom stanovništvu‚ koje se obraćalo svim relevantnim institucijama za pomoć.

Dragan Stevanović napominje da su se meštani, i pojedinačno, i grupno, obraćali za pomoć kancelariji Predsednika Srbije, vladi Srbije, gradonačelniku Beograda i rukovodećim ljudima Obrenovca, no nikada nisu dobili odgovore.

Meštani ovih sela traže da se podigni nasip i na desnoj obali Kolubare i reci Peštan, kao što je podignut nasip na lavoj kolubarskoj obali. Oni se pitaju ako država za nasipe nema novca , zašto ih  onda ne iseli?

Jer taj deo Draževca je ostavljen kao ventil za Obrenovac, da se u njemu razliva voda i uništava živote Draževčana i njihovu mukom stečenu imovinu.

A koliko je opasno zbog poplava živeti u ovim obrenovačkim selima govori događaj za vreme poslednjih nepogoda, koja su u maju pogodile Srbiju.

Tada je, Goradana Stevanović, maćeha našeg sagovornik Dragana Stevanović, kao teški nepopkretni bolesnik, sa svojim ukućanima koji nisu hteli da je napuste, bila pola dana  u poplavljenoj sobi, gde je  voda nadošla preko metar visine. Tek kada je prispela ekipa spasioca sa medicinskim osobljem porodica Stevanović je uspela da evakuiše teško bolesnu Gordanu.

– I u selima Konatice, Poljana, kao i u selu Draževica, zbog čestih poplava, svaki put teškim bolesnicima život visu o koncu. Njih je katkad nemoguće odmah evakuisati, pa ostaju satima, nekad i danima u svojim poplavljenim kućama, završava svoje svedočanstvo za Srbin.info,  meštanin Draževca, Dragan Stevanović.

(SRBIN.INFO – Dejan Petar Zlatanović)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *