На “Селте се Срби” држава ћути

Na “Selte se Srbi” država ćuti

8 jula 2015

reg-Grafit-u-na-skoli-u-Rudnici_620x0Na školi u selu Rudnici ispisan je grafit “Selte se Srbi”. U njemu je većinsko srpsko stanovništvo, a oslanja se na granicu sa Srbijom i Republikom Srpskom. Škola već duže vreme ne radi i izložena je propadanju, a ovakvih i sličnih incidenata, dosad, nije bilo.

Iz Nove srpske demokratije kažu da na incident državni organi ne reaguju, što je ustaljena praksa kada se provokacije upućuju na račun srpskog naroda.

– Vrlo sam iznenađen natpisom na školi. Rudnicu naseljavaju Srbi, koji su tu stotinama godina i istoriju, tradiciju i kulturu vezuju za ove krajeve. Hrišćanska kultura, zasnovana u duhu slobode, održala se ovde uprkos osmanskom okupatoru. Danas se neko usuđuje da upravo na zidovima škole, koja predstavlja centar sela, ispisuje grafite pretećih sadržaja sa okupatorskim težnjama – ističe Nikola Rovčanin, odbornik NSD u lokalnom parlamentu.

Rovčanin smatra da pretnje narušavaju demokratski ambijent i stvaraju mržnju i netrpeljivost prema jednom narodu:

– Nadležni, naravno, ćute i ne reaguju. Iz iskustva znam da to ne bi bio slučaj da je natpis usmeren ka nekoj drugoj nacionalnoj zajednici.

NEODGOVORNOST

– KAKO vratiti porodice, ako je država nezainteresovana za seoske škole, puteve, a da ne govorimo o uspostavljanju modernih sredstava komunikacije. Školsku zgradu staru više od pola veka, punu bogate istorije i tradicije, gledati kako propada i nestaje može samo neodgovorna vlast – poručio je Rovčanin.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav says:

    Videcemo ko ce da se seli! Te iste sto pisu srpski vojnici su molili da se vrate u svoje kuce kad je propala turska, a njihovi potomci ovako vracaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *