Na spisku gradova s mnogo droge i Novi Sad

Na spisku gradova s mnogo droge i Novi Sad

28 maja 2014

0728_wvmarijuanaNovi Sad se nalazi na spisku gradova u kojima se najviše konzumira kanabis u Evropi, saopštila je Evropska opservatorija za drogu i toksikomaniju (EMCDDA).

„Geografski posmatrano, kanabis se najviše konzumira u holandskim gradovima, ali i u Parizu, Atini, Barseloni i u Novom Sadu“, navodi se u godišnjem izveštaju o situaciji u Evropi, koji je prezentovan u Lisabonu.

Kokain se najviše koristi u zapadnoj Evropi – Amsterdamu, Antverpenu, Londonu i Cirihu. Ukupno 832 kilograma kokaina se koristi dnevno u
urbanim sredinama u kojima živi 336 miliona ljudi.

Amfetamini se više koriste na severu i severozapadu Evrope, ali se povećava konzumiranje druge sintetičke droge – ekstazija. Ta droga se više koristi u većim gradovima kao što su London i Cirih, navodi se u izveštaju i dodaje da se sintetičke droge i kokain više koriste tokom vikenda nego za vreme radne nedelje.

Tokom 2013. godine registrovano je 80 novih sintetičkih ili psihoaktivnih supstanci u Evropskoj uniji, a do sada ima 350 vrsta takvih ilegalnih i opasnih proizvoda.

„Zabrinjavajuće je što je sve lakše doći do metamfetamina, koji se sada puši u Grčkoj i Turskoj“, naveli su autori studije.

Metamfetamin je sintetička droga koja brzo izaziva zavisnost. Prodaje se u obliku pilule, praška i kapsula.

U studiji se navodi da je prošle godine zabeležen manji broj smrtnih slučajeva od prekomerne doze heroina, ali se zato povećao broj smrtnih slučajeva od prekomerne doze psihoaktivnih droga.

U izveštaju se upozorava na sve veći uticaj interneta u prodaji opijata.

„Tehnologija Darkneta (skrivenog interneta) postaje pristupačnija korisnicima interneta“, navodi se u izveštaju i dodaje da je prošle godine bilo 650 sajtova koji su nudili „Legal Highs“ nove droge u Evropi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *