НА СТОЛУ ЈЕ БИЛА ПОНУДА ОД 5,5 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА! НАСТАО ЈЕ ТАЈАЦ, А ОНДА СУ СЕ ОГЛАСИЛИ МИЛОШЕВИЋ И ТУЂМАН: Шта се десило на састанку који је променио судбину Југославије

НА СТОЛУ ЈЕ БИЛА ПОНУДА ОД 5,5 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА! НАСТАО ЈЕ ТАЈАЦ, А ОНДА СУ СЕ ОГЛАСИЛИ МИЛОШЕВИЋ И ТУЂМАН: Шта се десило на састанку који је променио судбину Југославије

23 новембра 2019

Kиро Глигоров, некадашњи високи функционер СФРЈ у једном од својих интервјуа испричао је својевремено план Европске уније који је крајем 1990. понуђен прдседницима република.

„Они су највалили да ће доћи тројка – претходни председавајући, садашњи председавајући и наредни председавајући. Тада је председавајући био луксембуршки министар спољних послова. Он је довап са Ван дер Бруком и Жаком Делором. Kада смо се поређали сви заједно, то је велико друштво кад се седне за сто… Они су били са једне стране стола са неколико експерата а ми са друге. То је било крајем 1990“, почео је своју причу Глигоров.Он је рекао да је Жак Делор изнео понуду ЕУ за СФРЈ ако се та заједница одржи.

„Унија је спремна да призна политичком одлуком придружено чланство Југославије у ЕУ. Ви знате шта то значи и које ћете имати привилегије. Ја сам добио налог да спремим програм од 5,5 милијарди долара као ињекција да програм Анте Марковића успешно даље продужи“, изложио је Делор.

Глигоров каже да је то био веома повољан арнжман.

„Ми бисмо били прва земља која је добила статус придруженог члана од свих оних земаља које су 1992. постале придружени чланови попут Румуније, Бугарске.“

„Изволите господо, кажите шта имате о овом плану“, рекао је Делор.

Био је тајац неколико минута. Први се јавио Фрањо Туђман.

„Знате шта господо, ја морам нешто искрено да вам кажем. Ја низакакве милијарде не могу одустати од идеје која храни цео хрватски народ да ми после дуго година обновимо хрватску државу. То је за мене примарно“, рекао је Туђман. Настао је тајац, а онда се јавио Милошевић.

„Ја више пута понављам, и хоћу и пред вама овде да кажем да сам ја за чврсту федерацију или модерну федерацију или ништа. Нек иде свако на своју страну“, рекао је Милошевић.

После нове паузе јавио се Изетбеговић.

„Нама је тешко и без Београда и без Загреба. Ми смо три народа у Босни и то не може лако да буде. Ми смо увек били посебан ентитет и то бисмо волели да останемо али да се нађе солуција како да сарађујемо са Београдом и Загребом“, рекао је Изетбеговић.

Глигоров је рекао да остали углавном нису дискутовали.

„Потом је уследила пауза од једног сата. Ту је донета одлука на тој паузи да тројка из ЕУ има разговоре са сваким председником појединачно. То је трајало веома дуго. Kад се то завршило, скупили смо се опет сви и представници ЕУ су саопштили да сагласности нема“, испричао је Глигоров.А онда су се представници ЕУ обратили свима присутнима:

„Жалимо што ћемо морати да пренесемо Унији да нема сагласности за ове предлоге што смо дали. А шта ће даље бити, видећемо“.

Остало је добро познато шта се после догађало.

KOMENTARI11 коментара

 1. Слободанка says:

  Ovaj tekst je bacanje prašine u oči i imače efekta ako smo zaboravili neke "male" činjenice pre izbijanje sukoba u bivšoj SFRJ. Krajem 1990 godine evropska trojka je dala ponudu, ali tada je to već bila prilično zakasnela ponuda. Vatrogasci su kasno došli, a zašto su kasnili to samo oni znaju. Uglavnom ta ponuda je u stilu "kasno Marko" ali na europski način. U to vreme bilo je jasno da Slovenija namiguje samo na nezavisnost, a HDZ je već pobedio na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj još u proleće 1990 godine i kao što se sećamo odmah je poveo kampanju za minimiziranje prava Srba u Hrvatskoj što će do kraja godine i sprovesti kroz novi ustav. Još u maju 1990 godine Hrvatska je počela da čisti policiju od srpskih kadrova. Zatim u junu 1990 godine bilo je jasno da predlozi Srba na novi ustav neće proći te u junu q990 godine stvorena je Zajednica opština Severne Dalmacije i Like, a 25 jula 1990 godine u Srbu usvojena je Dekleracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda u Hrvatskoj. Zatim tokom jeseni 1990 godine Hrvatska koja je tada još uvek bila u sastavu zajedničke države Jugoslavije već je izvršila tajno i ilegalno naoružavanje za formiranje svoje hrvatske vojske sa ciljem da se ona obračuna sa Srbima. ... Zatim još i ovo: 5,5 milijardi dolara, prosečno po republici to je oko 900 miliona dolara. Dakle ta ponudjena finansijska inekcija i nije bila tako visoka.

  • RASPUCHIN says:

   И да не говоримо о Анти Марковићу и његовом "експерименту" као и његовој сарадњи и помоћи католичким републикама а посебно "лијепој његовој". На жалост , многи га "срби" још увјек величају. Да , потпуно сте у праву јер је ова понуда била иста као и фамозни план "З-4" 1995.г.. Чисто бацање прашине у очи. Рекао бих да је и овај текст бацање прашине у очи са циљем да изазове ерупцију ј"U"гоносталгије и да "вјетар у леђа "малом шенгену".

 2. Cp6a says:

  Латинима никад ништа не треба веровати. То доказује и ова једна од милијарду чињеница, да је Слоба према овој причи, ако се преведе, био сагласан са понудом, а да Туђман није, него је желео растурање Југославије. Пошто тројка није била ни искрена са понудом, ни добронамерна, на крају су, уместо да кажу ко се не слаже са понудом, рекли су уопштено да не постоји сагласност. Наравно, ко се сећа тог времена, зна да све то није било баш тако, нити су те тројке биле такве цвећке.

 3. M says:

  Ako je tako odista bilo,onda su Balkanezi propustili svoju veliku šansu!Iako ne mogu vjerovati da su doista toliko glupi,odnosno da su imali tu ponudu na stolu,i odbili!?!

  • Косовац says:

   @ M, …..Очигледно је да ниси био савременик тих догађаја, зато узимаш здраво за готово описано у чланку, и то коментаришеш. Не знајући уопште улогу Анте Марковића у свему овоме. Морао би да то боље погледаш из угла да је Европа била режисер целе представе. Уствари, то је тада био зачетак једног медијумског жанра који је данас добио своје крштено име – реалити. Глума није била глума, већ реална слика, перформанс који је био разумљив и нама са дна лествице информисаности. Новинари нису имали времена да врше индоктринацију својих читалаца упркос свом надљудском труду. Индоктринацију су почели да врше политичари обликујући ровиту народну масу васитану у незнабожачком комунистичком тоталитарном систему. ……….Добар ти је овај израз „Балканези“. Али, ако си Хрват што би се по твом наречју могло претпоставити, надам се да си свестан да и ти припадаш у ту балканеску групу, брз обзира на господство којим си овлаш огрнут. Ако ниси свестан да ти је плашт транспарентан, онда си у проблему идентитета.

 4. Nićifor says:

  Evropska unija nije ni postojala 1990. Postojala je Evropska ekonomska zajednica, a Evropska unija nastala je 1. novembra 1993. u Mastrihtu, Holandija.

  • marinko says:

   sve je dogovoreno izmedu jugoslovena i zapada tudman dobijo drzavu bez kazne svojih oficira a milosevic dobijo pare i nestala je JUGOSLAVIJA

  • Косовац says:

   @ Nićifor, …..Тако је, звали су се у оригиналу Европиан Комунити. Отуд сада и ова навалица комесара и комитета код њих. Нема потребе да крију ноге, када су баш ојачали. Само су црне кожне шињеле избацили из употребе, испоставило се да је ефикасније када је дигитализовано.

 5. Branimir says:

  Nemacka nije stojala iza te ponude, koja je bila lazna. Znali su oni vrlo dobro da ce hrvatski nacionalisti to odbiti. Samo da se malo pred istorijom prikazu, kao eto mi smo probali da budemo konstruktivni. Amerika je gurala u rat, svim sredstvima, Nemacka takoder. Rusija oslabljena i u teskoj defanzivi. Svi su cekali taj momenat 45 godina. Nemacka je postavila ULTIMATUM svima u tom svom rajhu, da ce oni samostalno priznati Hrvtasku nezavisnu ako joj se ne pridruze tome. Sve drzave EU rajha su bile protiv toga na sastanku. I onda je Nemacka izasla sa priznanjem sama. Rat su oni isforsirali krsenjem medunardnog prava priznavanjem secesija. Dobili su nazad po usima od Rusije za to gubitkom Krima za sva vremena, kojeg su kidisali vijekovima. Bumerang. Od toga se nece nikada vise oporaviti.

 6. Gagi says:

  Oto Habzburski je 70-ih godina izjavio da ce upotrebiti sav svoj autoritet za unistenje Srbije. To bi po njemu bila pravedna osveta za ubistvo Ferdinanda. Zajedno sa svojim katolickom evropljanima taj plan ostvaruju i danas. Dok mi nasu politiku vodimo od danas do sutra eksperimentisuci sa raznim politickim opcijama, oni svoj plan sprovode stalozeno i dugorocno. Nasa zemlja je puna "politickih mudraca" koji se oslanjaju na pomoc i savete formalnih i neformalnih "uglednih" svetskih klubova i organizacija. Zbog toga se cudimo kada se u zemlji donose neke odluke koje uopste nisu u interesu naseg naroda i drzave. Sledeci plan i aspiracija je najverovatnije zauzimanje i dolazak do Zemuna. To vec rade ekonomski, kao sto se moze primetiti, sve vazne strane kompanije ulazu svoj kapital preko Save i Dunava na nekadasnjem tlu austrougarske. Na taj nacin polako ali sigurno zauzimaju taj prostor i obesmisljavaju Berlinski kongres a dogovor na Jalti odavno vise ne vazi. Zavera protiv ovog naroda je evidentna, sprovodi se tiho i slojevito. Najgore od svega toga je ucesce "nasih politicara" u sprovodjenju ovog paklenog plana, sve to rade zarad svog udobnog i neradnickog zivota. Svakodnevni smo svedoci enormnog rasipanja i izivljavanja ljudi koji nicim nisu doprineli razvoj ove drzave i naroda, naprotiv, ceo narod posmatra kako unistitelji likuju u svom satanskom zadovoljstvu.

  • RASPUCHIN says:

   Одличан и потпуно тачан коментар. И сам годинама "тупим" о тој теми и плановима за уништење нашег народа али мало ко то жели да разумије. Многи припадници нашег народа и даље сањају ј"U"гославију и "братство и јединство" са 'рватима не схватајући да су , управо они -'рвати , ударна песница Хабзбурга и јуришници у уништењу Срба и било каквог облика државности Србије. Ствари су јасне и дошли смо до руба понора. Или ћемо колективно скочити у понор или ћемо се рјешити оних , међу нама , који нас вуку у понор и ослободити се а уз то и ослободити све наше територије. Болна је чињеница да смо читав прошли вјек ратовали и масовно гинули за интересе других.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u