НА СТОЛУ ЈЕ БИЛА ПОНУДА ОД 5,5 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА! НАСТАО ЈЕ ТАЈАЦ, А ОНДА СУ СЕ ОГЛАСИЛИ МИЛОШЕВИЋ И ТУЂМАН: Шта се десило на састанку који је променио судбину Југославије

NA STOLU JE BILA PONUDA OD 5,5 MILIJARDI DOLARA! NASTAO JE TAJAC, A ONDA SU SE OGLASILI MILOŠEVIĆ I TUĐMAN: Šta se desilo na sastanku koji je promenio sudbinu Jugoslavije

23 novembra 2019

Kiro Gligorov, nekadašnji visoki funkcioner SFRJ u jednom od svojih intervjua ispričao je svojevremeno plan Evropske unije koji je krajem 1990. ponuđen prdsednicima republika.

„Oni su najvalili da će doći trojka – prethodni predsedavajući, sadašnji predsedavajući i naredni predsedavajući. Tada je predsedavajući bio luksemburški ministar spoljnih poslova. On je dovap sa Van der Brukom i Žakom Delorom. Kada smo se poređali svi zajedno, to je veliko društvo kad se sedne za sto… Oni su bili sa jedne strane stola sa nekoliko eksperata a mi sa druge. To je bilo krajem 1990“, počeo je svoju priču Gligorov.On je rekao da je Žak Delor izneo ponudu EU za SFRJ ako se ta zajednica održi.

„Unija je spremna da prizna političkom odlukom pridruženo članstvo Jugoslavije u EU. Vi znate šta to znači i koje ćete imati privilegije. Ja sam dobio nalog da spremim program od 5,5 milijardi dolara kao injekcija da program Ante Markovića uspešno dalje produži“, izložio je Delor.

Gligorov kaže da je to bio veoma povoljan arnžman.

„Mi bismo bili prva zemlja koja je dobila status pridruženog člana od svih onih zemalja koje su 1992. postale pridruženi članovi poput Rumunije, Bugarske.“

„Izvolite gospodo, kažite šta imate o ovom planu“, rekao je Delor.

Bio je tajac nekoliko minuta. Prvi se javio Franjo Tuđman.

„Znate šta gospodo, ja moram nešto iskreno da vam kažem. Ja nizakakve milijarde ne mogu odustati od ideje koja hrani ceo hrvatski narod da mi posle dugo godina obnovimo hrvatsku državu. To je za mene primarno“, rekao je Tuđman. Nastao je tajac, a onda se javio Milošević.

„Ja više puta ponavljam, i hoću i pred vama ovde da kažem da sam ja za čvrstu federaciju ili modernu federaciju ili ništa. Nek ide svako na svoju stranu“, rekao je Milošević.

Posle nove pauze javio se Izetbegović.

„Nama je teško i bez Beograda i bez Zagreba. Mi smo tri naroda u Bosni i to ne može lako da bude. Mi smo uvek bili poseban entitet i to bismo voleli da ostanemo ali da se nađe solucija kako da sarađujemo sa Beogradom i Zagrebom“, rekao je Izetbegović.

Gligorov je rekao da ostali uglavnom nisu diskutovali.

„Potom je usledila pauza od jednog sata. Tu je doneta odluka na toj pauzi da trojka iz EU ima razgovore sa svakim predsednikom pojedinačno. To je trajalo veoma dugo. Kad se to završilo, skupili smo se opet svi i predstavnici EU su saopštili da saglasnosti nema“, ispričao je Gligorov.A onda su se predstavnici EU obratili svima prisutnima:

„Žalimo što ćemo morati da prenesemo Uniji da nema saglasnosti za ove predloge što smo dali. A šta će dalje biti, videćemo“.

Ostalo je dobro poznato šta se posle događalo.

KOMENTARI11 komentara

 1. Slobodanka says:

  Ovaj tekst je bacanje prašine u oči i imače efekta ako smo zaboravili neke "male" činjenice pre izbijanje sukoba u bivšoj SFRJ. Krajem 1990 godine evropska trojka je dala ponudu, ali tada je to već bila prilično zakasnela ponuda. Vatrogasci su kasno došli, a zašto su kasnili to samo oni znaju. Uglavnom ta ponuda je u stilu "kasno Marko" ali na europski način. U to vreme bilo je jasno da Slovenija namiguje samo na nezavisnost, a HDZ je već pobedio na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj još u proleće 1990 godine i kao što se sećamo odmah je poveo kampanju za minimiziranje prava Srba u Hrvatskoj što će do kraja godine i sprovesti kroz novi ustav. Još u maju 1990 godine Hrvatska je počela da čisti policiju od srpskih kadrova. Zatim u junu 1990 godine bilo je jasno da predlozi Srba na novi ustav neće proći te u junu q990 godine stvorena je Zajednica opština Severne Dalmacije i Like, a 25 jula 1990 godine u Srbu usvojena je Dekleracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda u Hrvatskoj. Zatim tokom jeseni 1990 godine Hrvatska koja je tada još uvek bila u sastavu zajedničke države Jugoslavije već je izvršila tajno i ilegalno naoružavanje za formiranje svoje hrvatske vojske sa ciljem da se ona obračuna sa Srbima. ... Zatim još i ovo: 5,5 milijardi dolara, prosečno po republici to je oko 900 miliona dolara. Dakle ta ponudjena finansijska inekcija i nije bila tako visoka.

  • RASPUCHIN says:

   I da ne govorimo o Anti Markoviću i njegovom "eksperimentu" kao i njegovoj saradnji i pomoći katoličkim republikama a posebno "lijepoj njegovoj". Na žalost , mnogi ga "srbi" još uvjek veličaju. Da , potpuno ste u pravu jer je ova ponuda bila ista kao i famozni plan "Z-4" 1995.g.. Čisto bacanje prašine u oči. Rekao bih da je i ovaj tekst bacanje prašine u oči sa ciljem da izazove erupciju j"U"gonostalgije i da "vjetar u leđa "malom šengenu".

 2. Cp6a says:

  Latinima nikad ništa ne treba verovati. To dokazuje i ova jedna od milijardu činjenica, da je Sloba prema ovoj priči, ako se prevede, bio saglasan sa ponudom, a da Tuđman nije, nego je želeo rasturanje Jugoslavije. Pošto trojka nije bila ni iskrena sa ponudom, ni dobronamerna, na kraju su, umesto da kažu ko se ne slaže sa ponudom, rekli su uopšteno da ne postoji saglasnost. Naravno, ko se seća tog vremena, zna da sve to nije bilo baš tako, niti su te trojke bile takve cvećke.

 3. M says:

  Ako je tako odista bilo,onda su Balkanezi propustili svoju veliku šansu!Iako ne mogu vjerovati da su doista toliko glupi,odnosno da su imali tu ponudu na stolu,i odbili!?!

  • Kosovac says:

   @ M, …..Očigledno je da nisi bio savremenik tih događaja, zato uzimaš zdravo za gotovo opisano u članku, i to komentarišeš. Ne znajući uopšte ulogu Ante Markovića u svemu ovome. Morao bi da to bolje pogledaš iz ugla da je Evropa bila režiser cele predstave. Ustvari, to je tada bio začetak jednog medijumskog žanra koji je danas dobio svoje kršteno ime – realiti. Gluma nije bila gluma, već realna slika, performans koji je bio razumljiv i nama sa dna lestvice informisanosti. Novinari nisu imali vremena da vrše indoktrinaciju svojih čitalaca uprkos svom nadljudskom trudu. Indoktrinaciju su počeli da vrše političari oblikujući rovitu narodnu masu vasitanu u neznabožačkom komunističkom totalitarnom sistemu. ……….Dobar ti je ovaj izraz „Balkanezi“. Ali, ako si Hrvat što bi se po tvom narečju moglo pretpostaviti, nadam se da si svestan da i ti pripadaš u tu balkanesku grupu, brz obzira na gospodstvo kojim si ovlaš ogrnut. Ako nisi svestan da ti je plašt transparentan, onda si u problemu identiteta.

 4. Nićifor says:

  Evropska unija nije ni postojala 1990. Postojala je Evropska ekonomska zajednica, a Evropska unija nastala je 1. novembra 1993. u Mastrihtu, Holandija.

  • marinko says:

   sve je dogovoreno izmedu jugoslovena i zapada tudman dobijo drzavu bez kazne svojih oficira a milosevic dobijo pare i nestala je JUGOSLAVIJA

  • Kosovac says:

   @ Nićifor, …..Tako je, zvali su se u originalu Evropian Komuniti. Otud sada i ova navalica komesara i komiteta kod njih. Nema potrebe da kriju noge, kada su baš ojačali. Samo su crne kožne šinjele izbacili iz upotrebe, ispostavilo se da je efikasnije kada je digitalizovano.

 5. Branimir says:

  Nemacka nije stojala iza te ponude, koja je bila lazna. Znali su oni vrlo dobro da ce hrvatski nacionalisti to odbiti. Samo da se malo pred istorijom prikazu, kao eto mi smo probali da budemo konstruktivni. Amerika je gurala u rat, svim sredstvima, Nemacka takoder. Rusija oslabljena i u teskoj defanzivi. Svi su cekali taj momenat 45 godina. Nemacka je postavila ULTIMATUM svima u tom svom rajhu, da ce oni samostalno priznati Hrvtasku nezavisnu ako joj se ne pridruze tome. Sve drzave EU rajha su bile protiv toga na sastanku. I onda je Nemacka izasla sa priznanjem sama. Rat su oni isforsirali krsenjem medunardnog prava priznavanjem secesija. Dobili su nazad po usima od Rusije za to gubitkom Krima za sva vremena, kojeg su kidisali vijekovima. Bumerang. Od toga se nece nikada vise oporaviti.

 6. Gagi says:

  Oto Habzburski je 70-ih godina izjavio da ce upotrebiti sav svoj autoritet za unistenje Srbije. To bi po njemu bila pravedna osveta za ubistvo Ferdinanda. Zajedno sa svojim katolickom evropljanima taj plan ostvaruju i danas. Dok mi nasu politiku vodimo od danas do sutra eksperimentisuci sa raznim politickim opcijama, oni svoj plan sprovode stalozeno i dugorocno. Nasa zemlja je puna "politickih mudraca" koji se oslanjaju na pomoc i savete formalnih i neformalnih "uglednih" svetskih klubova i organizacija. Zbog toga se cudimo kada se u zemlji donose neke odluke koje uopste nisu u interesu naseg naroda i drzave. Sledeci plan i aspiracija je najverovatnije zauzimanje i dolazak do Zemuna. To vec rade ekonomski, kao sto se moze primetiti, sve vazne strane kompanije ulazu svoj kapital preko Save i Dunava na nekadasnjem tlu austrougarske. Na taj nacin polako ali sigurno zauzimaju taj prostor i obesmisljavaju Berlinski kongres a dogovor na Jalti odavno vise ne vazi. Zavera protiv ovog naroda je evidentna, sprovodi se tiho i slojevito. Najgore od svega toga je ucesce "nasih politicara" u sprovodjenju ovog paklenog plana, sve to rade zarad svog udobnog i neradnickog zivota. Svakodnevni smo svedoci enormnog rasipanja i izivljavanja ljudi koji nicim nisu doprineli razvoj ove drzave i naroda, naprotiv, ceo narod posmatra kako unistitelji likuju u svom satanskom zadovoljstvu.

  • RASPUCHIN says:

   Odličan i potpuno tačan komentar. I sam godinama "tupim" o toj temi i planovima za uništenje našeg naroda ali malo ko to želi da razumije. Mnogi pripadnici našeg naroda i dalje sanjaju j"U"goslaviju i "bratstvo i jedinstvo" sa 'rvatima ne shvatajući da su , upravo oni -'rvati , udarna pesnica Habzburga i jurišnici u uništenju Srba i bilo kakvog oblika državnosti Srbije. Stvari su jasne i došli smo do ruba ponora. Ili ćemo kolektivno skočiti u ponor ili ćemo se rješiti onih , među nama , koji nas vuku u ponor i osloboditi se a uz to i osloboditi sve naše teritorije. Bolna je činjenica da smo čitav prošli vjek ratovali i masovno ginuli za interese drugih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *