НА ТАЊИРУ – Витамински оброци

NA TANJIRU – Vitaminski obroci

30 oktobra 2016

16-kineska-brokoli-salata_620x0

Kineska brokoli salata

Za 4 osobe potrebno je: 2 glavice brokolija, 150 g sojinih klica, 100 g suvih brusnica, 100 g grilovanih semenki suncokreta, 1 glavica crvenog luka. Za vinegret preliv: 60 ml ulja (po mogućstvu od susama), 2 kašike blagog soja sosa, 1 kašika soka od limete ili limuna, 1 kašika meda, 1 kašika rendanog đumbira, 2 kašičice seckanog belog luka, so i biber.

Brokoli operite, isecite na manje komadiće, obarite 3-5 minuta u posoljenoj kipućoj vodi i potom iscedite. Crveni luk očistite i iseckajte. U činiji za salatu pomešajte sastojke za preliv (ulje, soja sos, sok od limete, med, đumbir i beli luk). Posolite i pobiberite po želji i dobro umutite. Potom dodajte sojine klice, ohlađene komade brokolija, grilovani suncokret, seckani crveni luk i brusnice. Dobro promešajte i poslužite iz prepečen hleb.

Piletina i beli luk

Za 4-6 osoba potrebno je: 1 pile (težine oko 1,5 kg) isečeno na osam komada, 500 ml pileće supe, 1 glavica crnog luka isečen na četvrtine,

20 čena neoljuštenog belog luka, 1 grančica ruzmarina, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Zagrejte rernu na 210 stepeni. U šerpi ili dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i ispecite komade piletine po 2-3 minuta sa svake strane, dok meso ne porumeni (pecite po dva do tri komada odjednom). Pečeno meso stavite u tanjir, odstranite višak masti iz šerpe, pa vratite meso, dodajte iseckani crni luk i neoljušteni beli luk i grančicu ruzmarina. Posolite i pobiberite po želji, dinstajte 3-5 minuta (dok začini razviju aromu), prelijte supom, poklopite i kuvajte u rerni oko 40 minuta. Potom sklonite poklopac, kuvajte još 10-15 minuta ili duže, dok meso ne postane sasvim meko i raskuvano.

Belo meso sa ukusom zelenog čaja

Za 4 osobe potrebno je: 4 komada belog pilećeg mesa bez kožice, 2 kašike izmrvljanog zelenog čaja, 1 kašičica semenki korijandera, 1 kašika rendanog đumbira, 300 ml pileće supe, 1 kašika rendane limunove kore, 1 kašika meda, 2-3 kašike ulja, so i biber.

Zagrejte rernu na 210 stepeni. U činiji, pomešajte zeleni čaj, semenke korijandera, rendani đumbir, limunovu koru, kašiku meda. Dodajte malo soli i bibera, dobro izmešajte, pa tom mešavinom premažite komade pilećeg belog mesa. U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko ispecite piletinu (3-5 minuta), dok ne uhvati koricu sa svih strana. Potom prelijte supom i kuvajte u rerni 30-40 minuta. Poslužite uz bareno povrće.

Galete od sočiva

Za 4 osobe potrebno je: 550 g sočiva iz konzerve, 250 g krompir pirea, 80 g prezle, 2 kašike rendanog parmezana, 2 kašike sušenog vlašca, 1 kašičica seckanog origana, 1 jaje, 2 kašičice seckanog belog luka, pola kašičice kumina u prahu, maslinovo ulje, so i biber.

U dubokoj posudi pomešajte dobro isceđeno sočivo, krompir pire, prezlu, parmezan, sušeni valašac, origano, umućeno jaje, beli luk i kumin u prahu. Posolite, pobiberite i dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktnu, homogenu smesu. Podelite na 12 delova, vlažnim rukama oblikujte galete (pljeskavice) i ostavite da odstoje u frižideru najmanje 30 minuta. U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi i ispržite galete po 8-10 minuta. Povremeno ih okrenite. Po želji poslužite uz sveže seckano voće ili povrće.

Svinjsko meso sa jabukama

Za 4-6 osoba potrebno je: 900 g svinjskog mesa iseckanog na kocke, 2 glavice crnog luka, 1 kašika iseckanog belog luka, 1 kašika kari začina, 1 kašičica kurkume, 1 kašika rendanog đumbira, 2 oljuštene nakisele jabuke iseckane na kocke, 120 g mlevenog badema, 400 ml pavlake za kuvanje, 150 ml pileće supe, 4 kašike ulja, so i biber.

U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte meso dok ne porumeni sa svih strana. Potom dodajte seckani crni i beli luk, kari i kurkumu. Dinstajte 2-3 minuta, pa umešajte jabuke, mleveni badem, rendani đumbir, krem pavlaku i supu. Posolite i pobiberite, poklopite i ostavite da se krčka nekoliko sati na umerenoj temperaturi, dok se meso ne raskuva.

Junetina na starinski način

Za 4-6 osoba potrebno je: 1,5 kg junetine bez kostiju (sa plećke), 1 glavica kelja, 250 g slanine, 6 paradajza iseckana na kocke, 300 ml goveđe supe, 1 grančica timijana, 4 kašike ulja, so i biber.

Kelj operite, krupno narežite i kratko obarite 1-2 minuta u posoljenoj kipućoj vodi. Potom iscedite, isperite hladnom vodom i ostavite da se cedi. Slaninu stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom, zagrejte do ključanja i potom isperite ispod mlaza hledne vode. U šerpi zagrejte ulje i kratko izdinstajte meso. Zatim izvadite meso, pa na dno šerpe stavite kelj, vratite meso, dodajte slaninu , iseckani paradajz i supu. Posolite, pobiberite, poklopite i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi oko 4 sata, dok se meso dobro ne skuva. Zatim dodajte grančicu timijana, kuvajte još 60 minuta i sklonite sa ringle.

Vitaminska krem supa

Za 6-8 osoba potrebno je: 3 obična krompira, 2 slatka krompira, 3 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 kašika iseckanog belog luka, 1 kašika rendanog đumbira, 1,5 l pileće supe, 3-4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Oljuštite sav krompir i šargarepu i potom iseckajte na kockice. Crni luk očistite i iseckajte. U šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko izdinstajte crni i beli luk i đumbir (1-2 minuta). Potom dodajte krompir i šargarepu, prelijte supom, zagrejte do ključanja, posolite i pobiberite. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi 40-50 minuta, dok povrće ne omekša. Na kraju izmiksirajte dok smesa ne postane homogena. Pre posluženja u svaki tanjir dodajte po malo ulja i začina po želji.

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Kosovac says:

    Kada vidim ovako lepe slike raznih đakonija, sve mi bale cure niz usta. Jedino me ne oduševljava ovaj recept sa piletinom. Samo zato što sam čuo da savremeni pilići najbolje rastu ako jedu svoja govna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *