НА ЗАПАДУ ШОК И НЕВЕРИЦА – Мислили су да понове сценарио са СССР и Горбачовим АЛИ ИМ СЕ СВЕ ИЗОКРЕНУЛО – ЕВО ШТА СЕ ДОГОДИЛО…

NA ZAPADU ŠOK I NEVERICA – Mislili su da ponove scenario sa SSSR i Gorbačovim ALI IM SE SVE IZOKRENULO – EVO ŠTA SE DOGODILO…

6 septembra 2018

Ruske naftne kompanije cvetaju usred sankcija, kako je to moguće, zar nije trebalo da bude drugačije…

Prošle su četiri godine otkako su Evropska unija i SAD nametnule ekonomske sankcije Rusiji zbog njene aneksije Krima i njenog vojnog učešća u Ukrajini. Iako je ekonomija pretrpela zbog pada rublje za 50 odsto u odnosu za dolar, naftna idustrija je, koliko god to čudno izgledalo, profitirala od ovih razvoja.Najnoviji dokaz je to da je u prvoj polovini ove godine, kako su SAD dodale više sankcija na svoju listu, pet ruskih najvećih naftnih kompanija zabeležilo kombinovano povećanje profita od 50 odsto, na 18 milijardi dolara (1,25 triliona rubalja), izračunao je Bloomberg.

Stvar je u tome da što je jeftinija rublja, niži su troškovi proizvodnje lokalnih naftnih kompanije. Istovremeno, nafta koju pumpaju postaje skuplja u dolarskim uslovima, a tako je prodaju u inostranstvu. Drugim rečima, najveći ruski proizvođači nafte zapravo imaju razloga da se nadaju da će sankcije trajati zauvek.

Međutim, ako pitate analitičare, sankcije umanjuju njihovu cenu akcija. Rosneft, na primer – predvodnik kolone – trguje na sedam puta svoje procenjene 12-mesečne zarade, što je uporedivo sa 11 puta za Shell, više od 12 puta za BP, i 15 puta za Exxon. Ipak, rezultati Rosnefta u provoj polovini su bili mnogo robusniji od supervelikana, što pruža malo materijala za razmišljanje.

S druge strane, akcije Rosnefta su porasle za 44 odsto od početka 2018. godine i za 55 odsto u poslednjih 12 meseci, kako navodi TheStret, tako da čak i negativan efekat sankcija na akcije ruskog Big Oil-a nije toliko loš koliko se očekivalo kada su sankcije uvedene.

Više sankcija, posebno usmerenih na rusku naftnu industriju, razmatra se u Kongresu nakon optužbi o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine. One bi verovatno naškodile ruskoj nafti, ali istovremeno bi naškodile i ruskim naftnim partnerima sa Zapada. Već postoji aktivno lobiranje protiv DETER zakona iz američkog energetskog sektora. Prema izveštaju Reuters-a od jula, nove sankcije bi naškodile američkim naftnim kompanijama, pružajući evropskim rivalima prednost nad njima.

Ipak, imajući u vidu da su evropski supervelikani takođe globalne kompanije, dodatne sankcije usmerene ka domaćim i međunarodnim operacijama ruskih kompanija, od kojih neke uključuju partnerstva sa zapadnim Big Oil-om, bi naškodile praktično svima.

Dakle, za sada je efekat dodatnih sankcija negativan ali hipotetički, dok se efekat postojećih sankcija ispostavio kao pozitivan. Mnogo toga je rečeno o nedostatku pristupa međunarodnim finansijskim i proizvodni tehnologijama u skladu sa sankcijama EU i SAD-a iz 2014. godine, ali finansijski podaci ruskih proizvođača ukazuju da oni nekako uspevaju da rade bez njih i povećavaju svoju proizvodnju.

U avgustu je Rusija ispumpala 11,21 miliona barela sirove naftne na dnevnom nivou, što je gotovo isto kao i julska dnevna stopa proizvodnje, i blizu najviše stope od dezintegracije Sovjetskog Saveza: 11,25 miliona barela na dan od oktobra 2016. godine. Između juna i jula Rusija je svojoj proizvodnji sirove nafte dodala 250.000 barela na dan, i ostala najveći svetski proizvođač, dok se Saudijska Arabija zaustavila na svom obećanom porastu proizvodnje.

Rosneft otkupljuje natrag akcije u iznostu od 2 milijarde dolara, i smanjuje ulaganja u osnovna sredstva za 20 odsto, dok povećava obrtni kapital za 3,15 milijarde dolara do kraja godine. Gazprom, koji je kao i Rosneft pod sankcijama, ima najveće planove potrošnje u svetskoj naftnoj i gasnoj industriji, ispred Sinopec-a i Shell-a. Lukoil, ruski proizvođač nafte broj 2, smanjio je svoju izloženost skupim projektima, i ta strategija se isplatila. Sve u svemu, ruska nafta funkcioniše dobro uprkos sankcijama, ili čak zahvaljujući njima.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  I bez da čitam članak,znam da povećanje iscrpka nafte-plina preko izračunatog prinosa,u suštini znači raubanje-zavodnjavanje-prijevremeno iscrpljenje-uništenje ležišta u ime kratkoročne računice,a na štetu dugoročnije i podpunije (veće)exploatacije!A to rade samo budale ili oni koji su u nekoj nevolji!Rusija ima izvrsne geologe koji to znaju i ako to ipak radi,razlozi su daklen jaki dnevno-financijski!Vjerovatno Rusija počinje jako ekonomski trpjeti zbog USA ekonomskih sankcija!

  • Velika Metla says:

   M,lakše je biti gladan u toploj kući,nego sit u hladnoj! A ni jedno ni drugo naravno nije dobro! Zapad živi od pljački ostatka sveta,ali se tome bliži kraj uz pomoć dragog Boga!

  • padre says:

   Sad si baš pogodio, kako oni to kratkoročno gledaju, sasvim drugačije od zapada!Asve zapravo zavisi od togas, kolike su jim zalihe i koliko su novih pronašli!

 2. Deda Micko says:

  Rusija je finansijski pukla, samo to Putin krije. Videcete na sledecim izborima sta kaze narod koji jedva prezivljava.

  • Velika Metla says:

   Deda,ako si deda,sramota je od godina koje te dedom čine da pričaš gluposti kao dete od 10 godina! Rusija je i tako "gladna" preživela evo 1150 godina! Zato ne lupaj kao otvoren prozor!

   • Deda Micko says:

    Rusija nije prezivela, sve sto je bilo rusko unistila je ruska revolucija, a potom komunisticki klovnoni poput pout Gorbacova, Jeljcina i Putina. Rusi su zapadnjaci koji su izgubili identitet, savetujem ti da pod hitno procitas sva tri toma dnevnika Dostojevskog, videces da je on upravo to objasnio -- odnarodjivanje Rusa od svoje tradicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *