Национал: Сећање на усташе на дечјем вртићу је провокација

Nacional: Sećanje na ustaše na dečjem vrtiću je provokacija

24 decembra 2016

623878_untitled_iff

Spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, sa ustaškim pokličem „Za dom spremni“, koja se od 5. novembra nalazi na zgradi dečjeg vrtića, na mestu kojem je u Drugom svetskom ratu bila smeštena komanda ustaškog logora, tu nije slučajno postavljena, već je reč o smišljenoj provokaciji, piše zagrebački nedeljnik Nacional.

Uz fotografiju tog objekta, Nacional piše da je tu nekada bilo i sedište Vjekoslava Luburića, dok je komandovao logorom. Prilikom povlačenja iz Jasenovca, piše nedeljnik, ustaše su srušile tu zgradu, a danas se na tom mestu nalazi vrtić sa pomenutom pločom poginulim pripadnicima HOS.

Ivan Friščić, predsednik udruženja HOS, koje je ploču postavilo, međutim, negira da je znao da je na tom mestu bila komanda logora.

– Nismo mi odredili zgradu na kojoj će biti ploča. Mi smo od opštinskih vlasti u Jasenovcu zatražili dozvolu za postavljanje ploče i oni su odlučili da ona bude na dečjem vrtiću. Nisu nas niti pitali slažemo li se s tim, a nama je samo bilo stalo da ta ploča u spomen našim poginulim saborcima bude negde u Jasenovcu. Sve je tu potpuno legalno. A što se Luburića tiče, pojma nemam da je on na tom mestu imao svoj štab i to me uopšte ne zanima – rekao je Friščić za riječki Novi list.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *