„НАЦИОНАЛНА СРАМОТА“ – Џонсон изјавом о рату разбеснео јавност

„NACIONALNA SRAMOTA“ – Džonson izjavom o ratu razbesneo javnost

21 marta 2022

BRITANSKI premijer Boris Džonson napravio je neumesno poređenje između borbe Ukrajinaca u ratnim sukobima sa Rusima sa Britancima koji su glasali za Bregzit, zbog čega je izazvao bes kod nekih evropskih diplomata, ali i kolega iz vlastite stranke, piše Tajms.U govoru održanom na prolećnom kongresu. Konzervativne stranke u Blekpulu, na kojem je bio i ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko, rekao je da usled Putinovog napada svet suočen sa izborom između slobode i ugnjetavanja.

– Znam da instinkt našim ljudima svaki put govori da izaberu slobodu, baš kao i Ukrajincima. Mogu vam dati nekoliko primera: kada su Britanci u velikom broju glasovala za Bregzit, ne verujem da je to bilo zato što su bili pomalo neprijateljski nastrojeni prema strancima, nego zato što su hteli da budu slobodni i da rade stvari drugačije.

Donald Task, bivši predsednik Evropskog veća, ocenio je da su Džonsonovi komentari uvredljivi.

– Još se sećam entuzijazma Putina i Trampa posle rezultata referenduma. Borise, tvoje reči vređaju Ukrajince, Britance i zdrav razum, napisao je Task na Tviteru.

Džonson je naljutio i neke kolege iz stranke, koji su ga optužili da uzrokuje podele u vreme kada Zapad mora da pokaže jedinstvo protiv Rusije.

– Ako želimo da pobedimo Putina, moramo da imamo međunarodno liderstvo i jedinstvo. Uporedivši borbu ukrajinskog naroda protiv Putinove tiranije sa Britancima koji su glasali za Bregzit narušio je ugled državništva koji smo počeli da gradimo – rekao je Tobijas Elvud, šef parlamentarnog odbora za obranu.Gi Verhofstad, bivši belgijski premijer i nekadašnji koordinator Evropskog parlamenta za Bregzit rekao je da je Džonsonovo poređenje ‘suludo’.

– Da sam Ukrajinac, bio bih uvređen. Da sam Britanac, bilo bi me sramota. Kao francuski diplomata, neću ništa komentarisati na Tviteru, napisao je Filipe Erera.

– Boris Džonson je nacionalna sramota. Njegovo glupiranje je u suprotnosti s hrabrim vođstvom Vladimira Zelenskog. Uporediti referendum sa ženama i decom koji beže od bombi je uvreda svakom Ukrajincu – komentarisao je Ed Dejvi, vođa Liberalnih demokrata.

(Nportal)

KOMENTARI7 komentara

 1. I Love persida says:

  Vrlo primetno da je Džonson od početka totalni promašaj koji ne može da prestane da blebeće kao neko očerupano pile. Što se tiče zelenskog i kličkova moraće pomoć bukvalno da traže od Rusije jer njima niko ništa ne pomaže osim što su ih korumpirali da bi im opljačkali zemlju stranim kapitalom i sada im doturaju samo oružje da bi naštetili Rusima.

 2. Gagi says:

  TO je ta principijelnost angosaksonaca, oni ce od dve identicne situacije UVEK podrzati onu koja im momentalno odgovara i koja je u njihovom interesu. Svetski poredak i utvrdjena pravila naroda za zivot na planeti za njih NE postoje. Malo li je zla naneo narodima na svetu taj njihov ljudozderski nacin zivota. Svaka konstruktivna prica sa takvima je unapred izgubljena energija, sa njima je jedini dogovor moguc motkom po rebrima. To ustvari danas Putin primenjuje jer drugo resenje nije moguce.

 3. sasulja says:

  Digla se i kuka i motika protiv Putinove Rusije,drzi te se Rusi,jer sad spasavate svoju Rusiju i sav pravedan Svet.Ovi anglo-saksonski i nato "demokrati" moraju jednom biti zaustavljeni.Zivela slobodna Rusija.

 4. Za Srbiju says:

  Hrabri nacista Zelenski. Nacistički zapad treba da uvede trake i logore, pa da sve maske padnu.

 5. Jedan tamo... ne znaš ga ti says:

  BRAVO Borise, ubo si priču... i "paradigmu"! Sad, makar, ne moramo mnogo dumati i tražiti KO je vekovima „potpirivao vatru” u Kijevskoj Rusiji. Konačno svi mogu videti čiji su produkt bolesni ultradesni degenerici "Azov", "Práviй séktor" i ostala govna po pravoslavnoj Ukrajini. Ja, tvom zabačenom i izvitoperenom Ostrvu ne mogu poželeti boljeg lidera od tebe. Ovim si svojoj prestonici zla obezbedio najviše mesto na listi ciljeva SARMATA.

 6. Svevid says:

  Ako želimo da pobedimo Putina, moramo da imamo međunarodno liderstvo i jedinstvo. U ovoj izjavi sporno je to što Zapad ne gradi međunarodno liderstvo i jedinstvo na pravim iskrenim vrednostima. Ne može se prisilnim ubeđivanjima i lažima, odglumljenim jedinstvom graditi bilo šta što vredi i što je snaga. A to Zapad upravo radi. Zato je ishod ovog sukoba debelo protiv Zapadnih mentora.

  • Jedan tamo... ne znaš ga ti says:

   Ne rekoh li da je čovek genije koga treba pažljivo (ali samo povremeno) slušati?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *