NACIONALNI SASTAV BOSNE Sa kakvim namerama je „Dnevni avaz“ pustio u javnost „tajni“ dokument“ o probnom popisu

NACIONALNI SASTAV BOSNE Sa kakvim namerama je „Dnevni avaz“ pustio u javnost „tajni“ dokument“ o probnom popisu

19 aprila 2013

BiHKada je bilo potrebno izazvati stranu vojnu intervenciju protiv Srba, broj pobijenih Bošnjaka u  „genocidu“ je prelazio nekoliko stotina hiljada. Danas, kada su iz Sarajeva sve glasniji zahtevi za preuređenje BiH, govori se kako su Bošnjaci apsolutna većina koja treba da odredi budućnost BiH.

Samo jedan primer pretpopisne histerije u sarajevskim medijima pokazuje da Bošnjaci sami ruše tezu o genocidu koji je nad njima navodno izvršen tokom rata 1992 – 1995. od strane Srba, pošto im sada više odgovara da budu većina.

„Tajni“ dokument: Bošnjaci apsolutna većina u BiH

U nameri da dokaže da su Bošnjaci većina u BiH a da Srbi spremaju prevaru na popisu, sarajevski list  „Dnevni avaz“ je 11. Aprila objavio navodno tajni dokument Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, u kome je, na osnovu rezultata probnog popisa, utvrđeno da su Bošnjaci većina u BiH. Neslužbeni dokument navodno je dostavljen samo probranim političkim faktorima iz RS i nekim međunarodnim funkcionerima. Kako je “Dnevni avaz“ došao u posed ovog  „tajnog“ dokumenta nije navedeno.

Probni popis o kome govori “Dnevni avaz“ navodno je sproveden u drugoj polovini oktobra 2012. godine, a na njemu je utvrđeno da polovinu stanovništva BiH čine Bošnjaci, drugi po brojnosti su Srbi – 32 posto, 12 posto populacije izjasnilo se kao Hrvati, a u kategoriju  „ostali“ svrstalo se šest posto građana. Među  „ostalima“ je navodno 80 odsto pripadnika islamske vere, a svi su oni u stvari Bošnjaci. Kao da u BiH ne žive npr. Romi, među kojima ima i muslimana.

„Tajni“ dokument navodi da podaci ne obuhvataju dijasporu i veliki deo sezonskih radnika, i da je moguće očekivati da je učešće Bošnjaka u populaciji BiH od 55 do 56 posto.

U skladu sa  „genocidnom politikom“ RS ovaj  „tajni“ dokument predviđa i strategiju kako da se statistički smanji broj Bošnjaka usvajanjem otvorenog ili poluotvorenog pitanja o nacionalnom izjašnjavanju. Pri tom bi se bošnjački korpus razbio na više statističkih grupa, a kao primer srpske podvale navedeno je da bi u popisnom upitniku osim nacionalne odrednice Bošnjak, postojala i odrednica Musliman. To bi trebalo među Bošnjacima da napravi zabunu, pa bi se neki izjasnili kao Muslimani, smanjujući udeo bošnjačkog korpusa u BiH. Upravo zbog toga je u ovom  „tajnom“ dokumentu podvučeno da ne treba dopustiti statističko ujedinjavanje pojmova Bošnjak i Musliman u jednu nacionalnu strukturu.

Kako je Dnevni avaz sam srušio tezu o genocidu

Ukoliko se na stranu ostavi problem autentičnosti  „tajnog“ dokumenta, kao i očigledna namera da se na mržnji prema  „genocidnim Srbima“ gradi jedinstvo Bošnjaka, čemu je“Dnevni avaz“ veoma sklon, na površinu izlazi jedna veoma važna činjenica – da je objavljivanjem ovakvih rezultata“Dnevni avaz“ srušio tezu o srpskom genocidu nad Bošnjacima.

Upoređivanjem podataka sa popisa 1991. godine i navodnog probnog popisa, vidi se da se udeo Bošnjaka povećao za četvrtinu, da je udeo Srba manje – više isti, dok je smanjen udeo Hrvata u ukupnoj populaciji BiH.

TabelaPostavlja se logično pitanje kako je udeo Bošnjaka toliki ako je nad njima izvršen genocid u kome su stradale stotine hiljada ljudi?

Prva pretpostavka je da su Bošnjaci velikim prirodnim priraštajem nadoknadili gubitak. Međutim, činjenice osporavaju ovu pretpostavku. Opšte je poznato da je BiH već više od deset godina u stanju bele kuge, a porodice u BiH u proseku imaju samo jedno dete. Prirodni priraštaj je negativan i to kod sva tri naroda u BiH.

Očekivano bi bilo da posle  „genocida“ uz negativan prirodni priraštaj, udeo Bošnjaka bude manji, ali logika  „Dnevnog avaza“ je drugačija.

Jedan deo objašnjenja može da bude u smanjenju udela Hrvata sa 17, 4 na 12 odsto. Ipak, udeo Hrvata se nije toliko smanjio da bi povećanje u korist Bošnjaka bila 7 – 13 odsto. S obzirom da se smanjenjem udela jednog naroda, proporcionalno povećava udeo ostalih, bošnjački korpus bi imao uvećanje koje je u rasponu 2, 5 – 3 odsto, tako da bi ukupan udeo bio 46 – 47 odsto.

Tvrdnja da u kategoriji  „ostali“ ima 80 odsto Bošnjaka dodatno upućuje na pitanje odakle ih sada ima toliko, ako je bilo genocida. Posebno je pitanje na osnovu čega se tvrdi da u ovoj kategoriji ima toliko pripadnika muslimanske vere, i još da su svi oni Bošnjaci. Kategorija Jugoslovena, čiji udeo nije bio mali 1991. nije ni razmatrana, a analiza ove kategorije bi dodatno zakomplikovala statističku računicu, tako da se  „Dnevni avaz“ njome nije ni bavio.

Očigledno je  „Dnevni avaz“ koristeći izmišljeni dokument preuveličao podatke za bošnjački korpus, pripremajući teren za optužbe za prevaru na popisu ako se pokaže da Bošnjaka ipak nema toliko koliko se tvrdi. Bošnjačkoj eliti je danas potrebno da Bošnjaka bude više od svih ostalih i da demografska slika bude osnov za političku prekompoziciju. Ako popis pokaže željene rezultate, iz Sarajeva će krenuti talasi zahteva da (bošnjačka) većina treba da odlučuje kakva BiH treba da bude. Ako rezultati ne budu onakvi kakvi se očekuju, to će biti pokazatelj  „srpske genocidne politike“.

(Srbel.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *