NACISTIČKI DIPLOMATA: Hitler hteo da raskrsti sa ustašama

NACISTIČKI DIPLOMATA: Hitler hteo da raskrsti sa ustašama

27 januara 2014

UStase-na-djelu-Jasenovac-250x348Herman Nojbaher, jedan od direktnih nemačkih svedoka strahota, govorio je o zločinu nad Srbima.

Nojbaher i pred Hitlerom naziva jednim od najužasnijih masovnih ubistava u celokupnoj svetskoj istoriji, Hitler je imao moralno izrazito ciničan stav.

Kada ga je Nojbaher suočio sa brojkom od po njegovoj proceni 750.000 ubijenih srpskih civila (premda su se, po njegovim rečima, ustaše hvalile da su zaklale milion, uključujući bebe, decu, žene i starce), ovaj je rekao:

– I ja sam poglavniku kazao da nije moguće samo tako iskoreniti tu manjinu, jer je ona jednostavno prevelika.

Njegov poslednji razgovor sa Hitlerom u vezi sa režimom u Zagrebu, vođen 1944. godine, nije međutim prošao u sličnom blagonaklonom tonu. Nemački vođa je tada navodno rekao:

– Sa tim režimom već ću ja jednog dana da raskrstim, ali zasad još ne! – time se verovatno vraćajući na svoj prvobitni izbor Mačeka kao čoveka koji bi trebalo da upravlja Hrvatskom.

Sa ovakvom promenom raspoloženja možda imaju veze pogrešne i lažne informacije kojima su ga filovali kako same ustaše tako i nemački ambasador u Zagrebu, Kaše. O tome najbolje svedoči razgovor Nojbahera sa Hitlerom tokom održavanja Balkanske konferencije avgusta 1944, u Hitlerovom glavnom štabu u Istočnoj Pruskoj.

– Kaše izveštava da poglavnik raspolaže sa preko devedeset odsto prihoda na porez u zemlji. A Vi mi sada kažete da Tito kontroliše najveći deo zemlje – kazao je tada Hitler, što dovoljno govori o tome da nije bio upućen u realno stanje na terenu.

Zanimljiv je, takođe, i pogled samog Pavelića na granice ustaške kvazidržavne tvorevine. Kada mu je Nojbaher 1944. godine saopštio da misli da etnički čiste srpske teritorije, kao što je dolina reke Drine, nije ni trebalo davati Hrvatskoj, on se složio. Šta više, poglavnik NDH je smatrao da bi Srbima te zemlje trebalo vratiti u interesu popuštanja napetosti u srpsko-hrvatskim odnosima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *