Надреални референдум

Nadrealni referendum

19 jula 2015

Darko Momić 4656Piše: Darko Momić

Referendumom se odlučuje da li ste za „da“ ili ste za „ne“! Ko god je gledao neprevaziđenu „Top-listu nadrealista“ sigurno se sjeća skeča u kojem se student priprema za ispit i učeći lekciju o referendumu izgovara prethodnu rečenicu. Koliko god zvučala (tragi)komično, pomenuta rečenica je gotovo doslovno ugrađena u Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS.

Naime, član 28 zakona precizno glasi: „Pitanje o kojem se građani referendumom izjašnjavaju mora biti izraženo jasno tako da se na njega može odgovoriti riječju za ili protiv, odnosno da ili ne.“ Dakle, „nadrealisti“ su se i u ovom skeču pokazali vidoviti, isto kao i u onom o tada nezamislivoj podjeli Sarajeva na dva dijela. Da su pravi dijagnostičari svijesti i karaktera naroda koji živi na ovim prostorima pokazali su skečom o do suza smiješnoj podjeli jezika na srpski, hrvatski, bosanski, hercegovački, crnski i gorski.

Kada su u jednom od skečeva na vlast doveli Savez telefonskih snaga, niko ni u snu nije pomišljao da će samo deceniju kasnije i osnovci nositi mobilne telefone. Isto tako, skeč o nacional-detektoru vrlo brzo se iz humorističke forme pretvorio u surovu realnost i tragično prebrojavanje nacionalnih krvnih zrnaca. U Šahbazu od koga svi strahuju mnogi su kasnije prepoznali visokog predstavnika, a i brojni drugi skečevi pretvorili su se u surovu stvarnost. Nažalost, nikako da se pojavi Đipalo Junuz sa hepekom i pomiri „natakarene“ političare.

Ali da se vratimo na najaktuelniji skeč, onaj o referendumu. Dvodnevno skupštinsko zasjedanje na kojem su vlast i opozicija lomili koplja na priči o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH najviše je ličilo upravo na skečeve „nadrealista“ ili igru gluvih telefona u kojoj predstavnici vlasti uporno tvrde da će referendum (napokon) biti održan, dok opozicionari još upornije pitaju „kamo dalje, rođače“ i traže odgovor na pitanje iz člana 36 pomenutog zakona, koji glasi: „Ako su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, nadležni organ će donijeti odgovarajući akt u roku od šest mjeseci od dana održavanja referenduma u skladu sa Ustavom i zakonom“.

Elem, dok ne dobijemo odgovore kakve akte će donijeti nadležni organi, valja napomenuti da je student rečenicu sa početka ovog teksta izgovorio u stanu zavađene porodice Popušlić. Simbolično prezime, zar ne?!

(PressRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Conchis says:

    Nije mi bilo mrsko zaviriti u svoj inbox pa evo samo da kažem kao udnreik internet portala Zenica-Online još nikad nisam dobila poziv za Konferenciju za medije . Isključivo press (jednom čak i pres) i štampa. Nešto kontam da na prvi sljedeći poziv pošaljem prvo pitanje A mogu li i ja doći iako ne radim za novine?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *