„NAIVAN I NEVIN“ – Markač nije znao za zločine nad Srbima

„NAIVAN I NEVIN“ – Markač nije znao za zločine nad Srbima

14 januara 2014

Mladen MarkacMladen Markač, koji je uz Antu Gotovinu oslobođen na suđenju u Hagu, potvrdio je na zagrebačkom Županijskom sudu da nije znao za zločin nad Srbima u selu Grubori 1995. godine. Za Grubore se sudi dvojici bivših specijalaca Frani Drlji i Boži Krajini, dok je treći, Igor Beneta, pre tri godine pronađen obešen. Iako je policija ustvrdila da se radi o ubistvu, postoji sumnja da je Beneta i ubijen.

Bivši specijalci optuženi su da su 25. avgusta 1995. upali u selo, palili kuće i ubijali civile. Šestero meštana, Srba je ubijeno, a većina zgrada u Gruborima zapaljena.

Markač je u sudnici u Zagrebu kao svedok potvrdio da dobro zna o zločinu u Gruborima, jer je zbog njega i bio u haškom pritvoru. Opisao je kako je kao zapovednik specijalne policije, koordinisao akciju čišćenja terena na splitskom i gospićkom području, ali provodio i mere bezbednosti pre putovanja bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana Vozom slobode u Knin. Angažovano je 560 specijalaca, korištene su karte koje su pribavili obaveštajci, a cilj je bio potraga za ”odbeglim teroristima”, kako je kazao Markač. Isto tako, teren je trebalo očistiti od mina. ”Akcija je provođena na svakom četvornom metru, sve je pretraženo i svako je znao svoj zadatak”, kazao je Markač, koji je potvrdio da je imao potpuno poverenje u svoje saradnike.

Zdravko Janjić bio je imenovan zapovednikom cele akcije na terenu i izveštaje je dostavljao redovno u Zagreb. Markač je na sudu kazao da je naredba bila da se zaštiti civile, ali da svi budu oprezni od ”mogućih napada terorista”. ”Za Grubore nisam znao. Zadaća je izvršena, napisan je izveštaj i poslan u Zagreb. Drugi dan me zvao general Červenko i pitao što se dogodilo u Gruborima. Kada sam čuo za Grubore, nazvao sam Željka Sačića i rekao da ide u Knin, u policijsku stanicu i proveri što se dogodilo. Drugo jutro me nazvao i rekao da policija čeka predstavnike međunarodne zajednice, koji su imali pravo biti tamo. Naša policija je dobila dojavu za paljevinu, ali nisu znali za žrtve”, rekao je na sudu Markač.

Posebno je Markača razljutilo što je u vozu, koji je Tuđmana trebao da odvede u Knin, video gusti dim iz Grubora, a nije izdato naređenje da se išta tamo postupa od strane specijalaca. ”Bilo me strah da predsednik Tuđman iz voza ne vidi dim, jer bi nas onda sve napao”.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *