НАЈАВА ВЕЛИКОГ РАТА! Трамп планира нове нападе; Русија више никог не толерише – ОДГОВОРИЋЕ ЖЕСТОКО!

NAJAVA VELIKOG RATA! Tramp planira nove napade; Rusija više nikog ne toleriše – ODGOVORIĆE ŽESTOKO!

9 aprila 2017

4t456z567 Russia Syria 54

SAD nameravaju da preduzmu dodatne mere u realizaciji svojih nacionalnih interesa na Bliskom istoku, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

Šef države je danas uputio Kongresu SAD pismo u kom ga je obavestio o napadu na avio-bazu sirijske vojske u petak uveče.

„Delovao sam polazeći od životno važnih interesa nacionalne bezbednosti i spoljne politike SAD, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima za sprovođenje spoljne politike i u svojstvu vrhovnog komandanta. SAD će preduzeti dodatne akcije koje su umesne i neophodne za dalju zaštitu nacionalnih interesa“, navedeno je u dokumentu.

„Naredio sam da se deluje tako da se smanje vojne mogućnosti Sirije za izvođenje daljih napada hemijskim oružjem, doprinoseći samim tim stabilnosti u regionu i sprečavanju pogoršanja postojeće humanitarne katastrofe“, naveo je Tramp u pismu.

RUSIJA VIŠE NIKOGA NEĆE TOLERISATI

Rat Rusa i Amerikanaca u Siriji mogao bi da eskalira, upozorava stručnjak za Bliski istok Mihael Liders.

On smatra da SAD već pripremaju napad na glavno uporište ID u Raki i nije siguran da će Rusi ostati suzdržani.

U intervjuu za “Dojče vele” Liders kaže da je bio iznenađen reakcijom SAD.

“Bio sam jako iznenađen, jer nisam smatrao mogućim da će američka vlada stvarno biti spremna da uradi nešto tako nepromišljeno. Jasno je da tu postoji opasan potencijal za eskalaciju. U Siriji se vodi prikriveni rat – na jednoj strani su SAD, EU, Turska i zemlje Persijskog zaliva koje hoće pad Asada. Na drugoj strani su Rusija, Iran i Kina koje to ne žele ni u kojem slučaju. Ako se, dakle, izvede takav napad kakav je sad naredio Tramp, onda naravno postoji opasnost da stvar eskalira i da na sirijskom tlu vrlo brzo jedni nasuprot drugih stoje Amerikanci i Rusi”, kaže on.

Dodaje da ako bi došlo do novih napada, u kojima bi moglo da bude ruskih žrtava, Moskva to neće tolerisati.

“Konfrontacija je tu i očigledno ne postoji spremnost da se razumno nagodi oko interesa i da se pregovara na ravnopravnom nivou. Utoliko je naravno velika opasnost da će se sukob nastaviti. S obzirom da prilikom ovoga napada, po onome što znamo, nije povređen ni jedan Rus, u Moskvi će taj napad ostati bez reakcija. Ali, ako bude novih američkih napada, u kojima bi možda mogli nastradati i Rusi ili rusko oružje, onda Moskva to neće tolerirasti i onda bi stvar mogla vrlo brzo da eskalirara”, naveo je on.

Liders smatra da Rusija i SAD praktično ratuju jedna protiv druge na dve strane.

“SAD u Rusiji trenutno vidi svog najvećeg geopolitičkog protivnika. Te dve države prikriveno ratuju jedna prortiv druge na dva ratna poprišta: u Ukrajini i pre svega u Siriji. Asadov režim je ponovo zauzeo sve veće gradove, poslednji je bio istočni Alep u decembru 2016. Može se reći da su Amerikanci izgubili ovu konfrontaciju s Rusijom u Siriji. I sad su uticajni centri moći u Vašingtonu očigledno spremni da tu situaciju promene i idu na konfrontaciju u Siriji. Ne zaboravimo: posle ustavnog referenduma u Turskoj 16. aprila, SAD nameravaju da pokrenu kopnenu ofenzivu sa elitnim jedinicama prema Raki, glavnom uporištu IS na istoku Sirije. 400 američkih vojnika već je stacionirano u Siriji. Uspeće da zauzmu Raku, ali, šta onda? Kako dalje? Ko će tamo vladati? Šta će biti sledeći zahtevi? Hoće li možda uspostaviti zonu zabrane letenja? To bi bila taktika malih koraka koju Rusi ne bi prihvatili. Jer, zona zabrane letenja znači da ruski ili sirijski avioni više ne smeju da uzleću. To bi u svakom slučaju značilo konfrontaciju. Kako će se to razvijati u ovom trenutku ne znamo, ali u svakom slučaju situacija je alarmantna”, dodao je on.

Smatra i da za ono što se dogodilo u Idlibu nedostaju proverene informacije.

“Nemamo nikakvih sigurnih informacija o tome šta se u Idlibu stvarno dogodilo. Zamisliva je svaka interpretacija, nedostaju nam jednostavno pouzdane činjenice. Jasno je, međutim, da je Idlib bio samo povod za ovaj vojni napad, koji geostrateški ima drugu pozadinu. Radi se o tome da SAD nisu spremne da prihvate rusku i iransku dominaciju u Siriji. Trampova vlada se i dalje ne slaže da se Iran prihvati kao fakor moći u tom regionu. Da je bilo po Trampu već bi bio otkazan nuklearni sporazum s Iranom, koji je sklopljen 2015. u vreme Obame. Mislim da ovde imamo taktiku malih koraka postepene konfrontacije, koja, međutim, neće voditi ničemu osim još većem razaranju Sirije”, zaključio je Liders.

(Sputnik, Dojče vele)

 

KOMENTARI8 komentara

 1. kuka says:

  Trampa su njegovi neprijatelji uvukli u zamku koju su oni i njihov Obama vešto izbegavali godinu dana i više i zbog koje će on izgubiti predsednički mandat. Kad je tako dobro i korisno sukobiti se sa Rusima, zašto to nisu učinili oni dok su bili na vlasti? Ali najmanja je šteta što će on izgubiti mandat. Visoku cenu će platiti i Amerika i ceo svet. Oni su svi zaboravili kako ratuju Rusi kad se naljute. Kud oni prodju, tu trava ne raste. Pamet u glavu, g. predsedniče! Još uvek nije kasno da se povučete! Ali vreme ističe, a Rusi su jako, jako ljuti i bojim se da se neće zaustaviti u Siriji. Danas Amerika nije toliko daleko kao pre pola veka.

  • Sančo Pansa says:

   Kuka, sjajan komentar!Dodao bih još da od eskalacije nema ništa! Rusija je odbranila Siriju i Asada a Tramp je za oproštaj napravio mini pozorišnu predstavu za svijet i sada će pokušati da tvrde pazar oko "Velike Albanije" gdje će opet naletjeti na Putina i tu će da fale, a zatim i Ukrajina...Glavno im je da ne dozvole Rusiji da uđe u Libiju, a shvatili su da ne uspijevaju da pokidaju slojeviti savez Rusije i Kine koje su na čelu BRIKSA i počinju da podrijevaju MMF i interese Rokfelera&Rotšilda koji komaduju SAD i VB...Sve veći broj Evropljana u red čeka učlanjenje u Evroazijski sabez na čijem je čelu Rusija, a SAD žele u to društvo da imaju privilegovan tretman a ne ogu da ga dobiju...AMERI TONU I NIKO Ih NE MOŽE VIŠE ZAUSTAVITI!!!Pozz

 2. Vesko says:

  Rusija ne treba da trosi vrijeme i energiju na Siriju, SAD je objavio rat Rusiji tim napadom. Rusija treba da djeluje preventivno i shodno svojoj vojnoj doktrini udari munjevito, kada se zapadne genocidne hijene najmanje nadaju svom snagom po njima. Zapadne genocidne hijene moraju biti zbrisane sa lica zemlje, oni su zlo koje ne zasluzuje da postoji nakog zlocina i genocida koje su pocinili, a to Kina i Rusija imaju za zadatak da odrade radi sopstvenog opstanka i ostatka svijeta. Mislim da su se svi uslovi za to ispunili.

 3. sergej says:

  Čitavo vreme sam mislio da je Tramp u odnosu na Hilari mnogo razumniji bez obzira na njegovo neobrazovanje i glupost ali sad uviđam da je on taj LUDAK koji treba stisnuti atomski taster.Iako su penzionisani Američki generali zapretili kongresu i Klintonovoj o ovim događajima i doveli ovog LUDAKA na vlast.Američki ZLOČINI nemaju kraja u vremenskom trajanju ali uzimajući u obzir zadnjih deset predsednika Amerike i njihovo obrazovanje i povezanost sa mafijom zločini Amerike će kad tad doći na red!!!

 4. goran says:

  Kokajte se brate do mile volje, sve dok na planeti ne ostanu samo Srbi.

 5. Batina says:

  Cetvoro sirijske djece je ubijeno u tom zlocinackom napadu, zlikovce koji su izdali naredbu za napad izvesti pred medjunarodni sud za ratne zlocine I osuditi.

 6. padre says:

  Kad je pa to SAD imala razumnog predsednika?Čim pokaže malo razuma, oni ga sklone!

 7. dusko says:

  RUSIJA NIKOG NE NAPADA PA NJU SU OPKOLILI SA SVIH STRANA ZBOG SIBIRSKOG BOGASTVA !!! NIJE USPEO NAPOLEON NIJE USPEO HITLER A NECE NI OVI !!! PA NEMACKA SE VEC POVUKLA IZ SIRIJE !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *