НАЈАВЉЕН ВОЈНИ СУКОБ СА СРБИЈОМ? СТИГЛА ПРЕТЊА

NAJAVLJEN VOJNI SUKOB SA SRBIJOM? STIGLA PRETNJA

28 septembra 2022

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti smatra da postoji mogućnost da dođe do eventualnih sukoba sa Srbijom.

On je naveo da postoji četiri razloga zašto može da dođe do toga, a jedan od njih je taj što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.Kurti je za švajcarski „Die Republik“ naglasio da se Kosovo ne boji „delovanja Srbije“, ali je na oprezu, prenosi Reporteri.

Još jedan od razloga za eventualni sukob, prema Kurtijevim rečima, je i taj što Srbija blokira prijem Kosova u međunarodnim organizacijama i finansira „paralelne strukture“ na severu Kosova i Metohije.

„Srbija još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova. Bori se protiv našeg međunarodnog priznanja i istovremeno finansira nelegalne strukture unutar Kosova koje podrivaju vladavinu prava i naš suverenitet. Drugo, u Srbiji ne priznaju ratne zločine počinjene 1990. godine“, istakao je Kurti.

Premijer tzv. Kosova je naveo da Srbija održava bliske odnose sa Rusijom, što, kako je kazao, narušava mir u regionu.

„Kosovo je demokratija, Srbija nije, to je treća stvar koja me brine. Svako ko se graniči sa autokratijom je u opasnosti. Četvrto, zvanični Beograd održava bliske veze sa despotskim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Vučić se sa Putinom sreo skoro 20 puta za 10 godina, poslednji sastanak 25. novembra 2021. u Sočiju, tri meseca pre početka rata“, rekao je Kurti.

Petkoviću nije dozvoljen ulazak

Vlast u Prištini danas ponovo nije dozvolila ulazak na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, iako po važećim sporazumima ima obavezu da mu omogući slobodno kretanje preko administrativnih prelaza.

Istovremeno, ugledni univerzitetski profesor i politički analitičar Miljazim Krasnići govoreći o aktuelnoj krizi sa štrajkom prosvetara na Kosovu, naglasio je da Kurtijevi postupci imaju političku pozadinu.

„Kurti želi da pobedi sve one grupe koje je okarakterisao kao ‘PAN grupe’ i objavio je neku vrstu rata mnogima, kao što su zdravstveni radnici, nastavnici, veterani“, kaže Krasnići.

On je naglasio da je Pokret Samoopredeljenje na čelu sa Aljbinom Kurtijem specijalista za propagandu i medijsko ratovanje, jer je, kako kaže, tim putem i došao na vlast.

(Tanjug)

KOMENTARI10 komentara

 1. Aco says:

  Go...no Šip....sko najavljivo bi on k da nema amera iza

 2. milorad5 says:

  ma nema šanse jedino što oni mog da urade je pokušaj iznenadnog pogroma nad našim zemljacima na severu kosova,svaki dalji scenarijo je scenarijo njihovog potpunog i teškog poraza u vojnom mislu,pa kurti nema NIKOGA iza sebe od šiptara ,svi tamo shvataju da ih čalje u samoubilačku misiju,i zato maskirani trolovi koji glume šiptarsku vojsku idu tamo isključivo za male pare,jer nznaju da će pobeći na prvi metak iz srbije,ne isplai im se da ginu za tu siću koju sad dobijaju ali mogu da glume armiju za te pare:)Kurti galami,možda bi on i hteo neki mali rat da se busa ali on dobro zna da to nije moguće a ZIMA dolazi na kosovo.Njima fali 65% elek.energije oni to nemaju dakle da nabave samo to je dovoljno da se kurtiju smrznu jaja od straha.Mislim da će strani guverner ksova aljbin kurti bežati sa kosova uskoro punom brzinom.Takodje mislim da je šipcma pun nos njihove "nezavisnosti" oni sad žive gore nego u jugi a ionda je to bila beda tamo,pa SVI su zapalili na zapad da se više ne vrate ni pod razno,kosovo je PRAZNO.

 3. Šole says:

  Trazite k... kraj Morave a i naćićete ga

  • persida says:

   Mozda i dva.

 4. 1389 says:

  Kurti je već najavio propast Kosova kao države, koga ameri hrane i evropljani brane, taj nema budučnosti na prostoru Balkana, uskoro će Rusija da ogladni komletnu EU, prizor anarhije počinje u Berlinu, Briselu ili Barceloni...

 5. padre says:

  Oni bi kao Hrvati, Ukrajinci i Bosanci ratovali, ali samo ako je iza njih zapad! Ništa nisu naučili, zapad se samo umeša, da napravi govna, a posle sklizne i ostavi lokalcima, da to počiste!

 6. Pendrek says:

  Ubi shiptara!

 7. Gardista says:

  Kurti je misaona imenica od probusenog kurtona....da izvinete, toliko o lajavom probusenom.

 8. Volodimir Gownarsky says:

  Pa neka krenu.

 9. ljub.67 says:

  Uništiti amere i britance rešen problem u celom svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *