Najavljene smene u Vladi pale varnice u koaliciji

Najavljene smene u Vladi pale varnice u koaliciji

13 juna 2013

VladaSrbijePribližavanje „dana D“ za rekonstrukciju Vlade podgrejava nervozu u redovima vladajuće koalicije, koja opet preti da naruši odnose među partnerima.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, lider naprednjaka Aleksandar Vučić odlučan je da se naprave krupni rezovi u Nemanjinoj 11, što podrazumeva da tri ključne stranke – SNS, SPS i URS smene svoje ministre koji su loše radili.

Iako su javno za ovakvo „provetravanje“, socijalisti i regionalisti, ipak, strahuju da bi sečom nekog od svojih članova Vlade mogli da izazovu turbulencije u svojim strankama.

Tu napetost podgreva i navodno zahlađenje odnosa između Vučića i Mlađana Dinkića, oko raspodele državnog novca pojedinim opštinama. Uz to, njihovi aktivisti sukobili su se u Zaječaru, a „dinkićevci“ nedavno u Skupštini nisu podržali naprednjačke amandmane.

Predsednik Vlade i lider SPS Ivica Dačić kaže, pak, za „Novosti“ da će odmah posle odluke EU o datumu za Srbiju na dnevni red doći i rekonstrukcija:

– Spreman sam da u dogovoru sa koalicionim partnerima preispitamo rad svakog ministra.

Nešto „tvrđi“ medijski nastupi lidera vladajućih partija i spekulacije o sukobima ne brinu Vladimira Ilića, člana predsedništva URS:

– Sklon sam da verujem da mediji pothranjuju informacije koje nemaju osnova. I sam Dačić je rekao da novinari hoće da ga zavade sa Dinkićem. Postoje različite koncepcije o izlasku iz krize, ali o konfliktu nema govora. Neću reći da su odnosi baš nikad bolji, ali su stabilni.

Potpredsednik naprednjaka Bratislav Gašić navodi za „Novosti“ da njega kao gradonačelnika Kruševca tangira to što se novac za lokal različito raspodeljuje, pa kaže – ako se vodimo pravom decentralizacijom, onda, raspodela mora da bude poštenija.

– Možda to tako izgleda iz moje perspektive, a da Dinkić smatra da je sve u redu. Uvek postoje različita mišljenja. Ali, kada neko kaže: naši ministri su divni i najbolji, mi možemo da pitamo: a zar nisu i naši takvi? Dinkić smatra da su njihovi ministri super, pa kaže: menjajte vi vaše ako loše rade. Naš stav je: hajde da se svi provere. Sebi smo zadali ciljeve i prolazna vremena. Spremni smo da se na šest meseci provereva šta je svako od nas uradio – zaključuje Gašić.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *