Najavljeni mirni protesti protiv Euleksa

Najavljeni mirni protesti protiv Euleksa

29 avgusta 2014

EuleksOdbornici četiri opštine sa severa Kosova najavili su mirne proteste protiv Euleksa je kroz političke progone Srba deluje suprotno od svog mandata.

U zaključnima sa vanredne zajedničke sednice odbornika opština Zvečan ,Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok je najavljena i izrada „akcionog plana za nenasilnu i demokratsku zaštitu“ intersa srpskog stanovništva.

Odluku o „mirnim masovnim protestima protiv samovolje i vanpravnog delovanja misije Euleks“ usvojilo je 63 od 76 odbornika srpske nacionalnosti iz tih skupština opština dok sednici nisu prisustvovali odbornici albanske nacionalnosti.

Zaključke, u kojima se konstatuje da „Euleks deluje suprotno od poverenog mandata i suprotno ciljevima međunarodne zajednice u pokrajini“ pročitao je predsednik skupštine opštine Zvečan Darko Radovanović.

Odbornici sve četiri skupštine opštine, naveo je Radovanović jasno poručuju Misiji Euleks da snosi isključivu odgovornos za porast tenzija na severu

„Koristimo ovu priliku da pozovemo predstavnike Misije Euleks na odgovorno ponašanje i razgovore o momentalnom prestanku progona Srba na severu“, navodi se u zaključcima.

Na sednici, kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije za KIM Marko đrudić, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je izrazio žaljenje što se predstavcnici Euleksa nisu odazvali pozivu za sastanak pre početka zasedanja.

„Ovakvim stavom poslali su poruku da nisu u stanju da opravdaju svoje aktivnosti i način sprovođenje vladavine zakona koji je očigledno u suprotnosti sa osnovnim pravima i principima koji svakom građaninu omogućavaju status nevinog dok se ne dokaže suprotno“, rekao je on.

Rakić je naveo i da građani zahtevaju održavanje „velikog mitinga na kome će pokazati šta misle i koliko podržavaju aktivnosti Euleksa“ dodavši da će datumu održavanja biti naknadno saopšten.

Na sednici je zatraženo od Misije Euleksa da prestane sa poltičkim progonom bivši i sadašnjih nosilaca političke vlasti na severu Kosova i Metohije, ali i generalno srpskog stanovništa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *