НАЈБЕЗБЕДНИЈИ ГРАД У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: Толико заштићен, да му амерички стручњаци завиде

НАЈБЕЗБЕДНИЈИ ГРАД У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: Толико заштићен, да му амерички стручњаци завиде

13 маја 2021

Москва би могла бити најбоље место за преживљавање у случају нуклеарног сукоба, написао је новинар Калеб Ларсон у чланку за National Interest.

Он пише да Русија има план за модернизацију своје противракетне одбране. Говоримо о систему, под условним називом А-235, који би требало да отклони недостатке ракетних одбрамбених система претходне генерације, посебно у борби против хиперсоничних ракета.Ларсон је подсетио да су СССР и САД 1972. године потписали Уговор о ограничењу ПРО система, према којем је број таквих система у свакој земљи смањен на два. Један од њих могао би да се користи за заштиту комплекса за размештање интерконтиненталних балистичких пројектила, а други за одбрану града, односно у случају Совјетског Савеза – Москве. Поред тога, стране су смањиле број лансера на стотину и ограничиле развој технологија у овој области.

У почетку је Москва била окружена системом А-35, чије су ракете могле да обарају непријатељске ракете ван атмосфере, смањујући ризик од нуклеарних падавина. Међутим, према ЦИА-и, систем „не покрива вишесмерне ракетне претње из САД“, нити је имун на нуклеарне експлозије.

1995. године одбрана руске престонице је модернизована. Сада акценат није на подземним ракетним силосима, већ на мобилним лансерима. Такође планирају да нуклеарно оптерећење промене на конвенционални експлозив, написао је Ларсон.

(Правда)

KOMENTARI3 коментара

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Jedino će Moskva i Lenjinov mauzolej preživeti.

  • opet ja says:

   Većina ruskih gradova ima ogromne kapacitete za sklanjanje i zaštitu stanovništva, uz razrađenu protivraketnu odbranu. Pre dve godine su održali masovne vežbe u kojima su simulirali nuklearni napad i sklanjanje stanovništva u skloništa. Zapad, sem eventualno Švedske, to nema.

 2. M says:

  ...ima i jedno selo u Tonguziji koje će preživjeti!Gola guzica najbolji bedem!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u