НАЈБЕЗБЕДНИЈИ ГРАД У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: Толико заштићен, да му амерички стручњаци завиде

NAJBEZBEDNIJI GRAD U SLUČAJU NUKLEARNOG RATA: Toliko zaštićen, da mu američki stručnjaci zavide

13 maja 2021

Moskva bi mogla biti najbolje mesto za preživljavanje u slučaju nuklearnog sukoba, napisao je novinar Kaleb Larson u članku za National Interest.

On piše da Rusija ima plan za modernizaciju svoje protivraketne odbrane. Govorimo o sistemu, pod uslovnim nazivom A-235, koji bi trebalo da otkloni nedostatke raketnih odbrambenih sistema prethodne generacije, posebno u borbi protiv hipersoničnih raketa.Larson je podsetio da su SSSR i SAD 1972. godine potpisali Ugovor o ograničenju PRO sistema, prema kojem je broj takvih sistema u svakoj zemlji smanjen na dva. Jedan od njih mogao bi da se koristi za zaštitu kompleksa za razmeštanje interkontinentalnih balističkih projektila, a drugi za odbranu grada, odnosno u slučaju Sovjetskog Saveza – Moskve. Pored toga, strane su smanjile broj lansera na stotinu i ograničile razvoj tehnologija u ovoj oblasti.

U početku je Moskva bila okružena sistemom A-35, čije su rakete mogle da obaraju neprijateljske rakete van atmosfere, smanjujući rizik od nuklearnih padavina. Međutim, prema CIA-i, sistem „ne pokriva višesmerne raketne pretnje iz SAD“, niti je imun na nuklearne eksplozije.

1995. godine odbrana ruske prestonice je modernizovana. Sada akcenat nije na podzemnim raketnim silosima, već na mobilnim lanserima. Takođe planiraju da nuklearno opterećenje promene na konvencionalni eksploziv, napisao je Larson.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Jedino će Moskva i Lenjinov mauzolej preživeti.

  • opet ja says:

   Većina ruskih gradova ima ogromne kapacitete za sklanjanje i zaštitu stanovništva, uz razrađenu protivraketnu odbranu. Pre dve godine su održali masovne vežbe u kojima su simulirali nuklearni napad i sklanjanje stanovništva u skloništa. Zapad, sem eventualno Švedske, to nema.

 2. M says:

  ...ima i jedno selo u Tonguziji koje će preživjeti!Gola guzica najbolji bedem!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *