НАЈБИТНИЈА СТВАР коју је МЕДВЕДЕВ рекао током посете СРБИЈИ

NAJBITNIJA STVAR koju je MEDVEDEV rekao tokom posete SRBIJI

23 oktobra 2019

Dmitrij Medvedev i njegovi saradnici preporučili su srpskim zvaničnicima da obezbede rezervno snabdevanje gasom da ne dođe do problema naredne sezone jer postoji mogućnost da se od Nove godine zavrnu ventili gasovoda preko Ukrajine pošto dogovor Rusije i ove države o tranzitu nije postignut.

Ova preporuka je data u okviru razgovora o Turskom toku, a razlog se krije u činjenici što se ni u septembru, uz posredovanje Brisela, dve zemlje nisu dogovorile oko uslova tranzita. Naime, Ukrajina insistira na dugoročnom sporazumu sa “Gaspromom” od 10 godina, a Rusija to odbija i nudi ugovor samo na godinu dana.Pošto je za Srbiju dopremanje plavog energenta iz cevovoda Turskog toka zbog problema izgradnje u Bugarskoj, koji je nastao zbog izbora investitora, nemoguće do 2021. godine, preti opasnost da dođe do problema u snabdevanju gasom. Ta opasnost preti i drugim državama Evrope koje u iščekivanju dogovora pune gasna skladišta, što je uradila i Srbija sa „Banatskim dvorom“.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ruska delegacija prenela srpskim zvaničnicima da moraju da budu spremni i na najgori scenario u vezi s tranzitom gasa preko Ukrajine i da treba da nađu rešenje ukoliko do njega dođe.

– Ruska delegacija, ali i sam premijer Medvedev, preneli su čelnicima Srbije zabrinutost u vezi s ponašanjem Ukrajine koja pokušava da debelo naplati probleme koji su nastali u Bugarskoj s izborom izvođača radova za izgradnju cevovoda kroz tu zemlju. Naime, oni uslovljavaju “Gasprom” da se ugovor potpiše na 10 godina, a kako je Medvedev rekao svojim beogradskim sagovornicima, Rusi na takva uslovljavanja neće pristati. Za njih je prihvatljivo da se tranzit preko Ukrajine obavlja samo u narednih godinu dana, dok se ne završi deonica Turskog toka kroz Bugarsku. Ovo tim pre jer je nedavno postignut dogovor sa saudijskim konzorcijumom “Arkad”, kojim je definisan i rok za završetak radova od 620 dana, što praktično znači da će isporuke novom trasom početi 2021. godine. Tek tada će „Bulgartransgas“ moći da isporuči potrebne količine gasa planiranom rutom do Srbije i Mađarske. Upravo ta činjenica je razlog što Rusi neće da sklope dugoročan sporazum, i o tome su obavestili i srpske zvaničnike, da ako se ne nađe neki kompromis, od Nove godine će zavrnuti ventile gasovoda preko Ukrajine. To bi Srbiji, ali i drugim zemljama Evrope, donelo velike probleme – navodi sagovornik.

On dodaje da je srpska strana zahvalila ruskim zvaničnicima na informacijama i obavestila ih da se preduzimaju mere i za taj scenario.

– Srpski zvaničnici su preneli Medvedevu da su u toku pregovori o nabavci gasa ukoliko bi došlo do prekida tranzita kroz Ukrajinu. Rukovodstvo „Srbijagasa“ je uspelo da skladište „Banatski dvor“ maksimalno napuni. Pošto to neće biti dovoljno ako dođe do prekida tranzita preko Ukrajine, pregovara se o nabavci dodatnih količina gasa iz Austrije, iz njihovog najvećeg skladišta. Ovih dana, nakon informacije iz Moskve, u Vladi Srbije održaće se sastanak sa rukovodstvom „Srbijagasa“ da bi se utvrdilo da li je potrebna pomoć kako bi se predupredile eventualne posledice spora Rusije i Ukrajine – kaže izvor, i dodaje:

– Tokom posete Beogradu, premijer Dmitrij Medvedev bio je izuzetno zadovoljan dinamikom radova Turskog toka kroz Srbiju, koja je sve definisane dogovore u vezi s ovim projektom ispoštovala. Zasluge za to je dao rukovodstvu „Gasproma“ i srpskog „Srbijagasa“, čija uspešna saradnja ima izuzetan značaj i za odnose dve države.Iz „Srbijagasa“ kažu da oni ne sede skrštenih ruku i da prate šta se dešava u pregovorima Rusije i Ukrajine u vezi s tranzitom gasa.

– Još uvek je sve neizvesno, a Srbija je uradila sve što je u njenoj moći po pitanju dodatnih količina gasa. Sve se čini da krajnji potrošači ne bi imali nikakvih problema za narednu grejnu sezonu – kažu u ovoj kompaniji.

„Znamo za situaciju s Ukrajinom“

Iz Vlade Srbije niko nije želeo zvanično da komentariše saznanja, a nezvanično je rečeno da je u okviru razgovora o Turskom toku, ruska delegacija iznela problem s Ukrajinom koji bi mogao da ima posledice i na snabdevanje gasa u Srbiji.

(Blic)

KOMENTARI10 komentara

 1. Gradjanin Srbin says:

  Jos pre nekoliko godina su nam Rusi rekli da moramo napraviti jos jedno skaldiste gasa i to vece nego ovo u Banatskom Dvoru i nudjeni su projekti za izvedbu. ALi ova vlast je odlucila da to ne uradi, vec se igraju:jarbola, fontana, trgova, grdelica deset puta... Ovo je ustaska vlast

  • persida says:

   100 posto si u pravu, Srbija je centar ustastva, bila i ostala. Hrvati su periferija, niko i nista bez ustasa u Srbiji.

 2. teoretičar says:

  Rusija sve više sarađuje sa Nemačkom, Turskom, Slovenijom, Hrvatskom, Bugarskom, Mađarskom i Austrijom a sve manje sa Srbijom, Ukrajinom, Jermenijom, Gruzijom i Belorusijom. Ako malo bolje posmatrate, države sa slovenskim stanovništvom su za Rusiju sve više na drugom mestu. U Siriji Rusija sve više sarađuje sa Turskom i Izraelom a sve manje sa Iranom i Sirijom. Ako pažljivije posmatrate, države saveznici Rusije se polako potiskuju a njihovo mesto sve više zauzimaju neprijatelji Rusije i Srbije. Pragmatična transparentnost ruske politike je u usponu. Uskoro će podivljati. Umesto da se njihova saradnja bazira na Poljskoj, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Srbiji, Gruziji i državama i oblastima koje su u ruskom dvorištu, Rusija preskače i ne čisti prvo svoje dvorište, nego preskače u EU i NATO dvorište, Afričko dvorište, Kinesko dvorište...Njima su Slovenija i Hrvatska dragi prijatelji a nikad nisu bile na strani Rusije. Srbija nema status Hrvatske i Slovenije u Rusiji ni blizu. Da hrvatska zatraži oružje od Rusije, dobila bi bez ustezanja iako bi to bilo protiv Srbije. Na kraju će Rusija slomiti vrat na prljavštinama svog dvorišta. Tako to ide kada je neko glupavo pragmatično transparentan. I onda smrknuto drobimo "Rusija nema ni jednog vernog saveznika!" Pa preskače ih. Nisu joj vredni kao "saveznici" neprijateljskih naroda. Kada su već toliko ljigavo transparentni prema Zapadu, zašto nisu takvi bili i prema Poljskoj? Poljskoj nisu trebali da uvedu sankcije bez obzira na stavove poljske vlade. Ali Srbija olako dobije sankcije od Rusije, Gruzija takođe, Poljska takođe, Ukrajina takođe. To je prljavo dvorište Rusije u koje kasnije ruski neprijatelji olako uđu. Nije tu više na prvom mestu državna korist, nego slepoća brate mili. Ruski političari su amateri početnici. Već 30 godina se Srbija uzaludno bori za neku veću podršku i pomoć od Rusije a dobila je sankcije, poruku da se preda, nije joj dato naoružanje kada je trebalo ali je dobila posetu Miloševiću u Hagu, sudu koji je i Rusija podržala i dobila je povlačenje ruskih jedinica sa teritorije koju Srbiji otimaju. Jebem te u takvog saveznika.

 3. Nićifor says:

  Teoretičar, ti u svom teoretisanju sam ne znaš šta bulazniš. Kod tebe je stalno problem u svakom obliku saradnje sa Srbijom Rusija, jer po tvojoj teoriji Rusiji je uvek preči svako od Srbije. Ako misliš da ima onih koji se ne sećaju šta je bilo u ne tako davno vreme ja ću te podsetiti. Ruski Gasprom je potisao ugovor sa Srbijagasom o izgradnji gasovoda „Južni tok“ a sam Vladimir Putin je stavio svoj potpis na prvu zavarenu cev planiranog gasovoda. Te cevi i danas se nalaze na nekom poljančetu, verovatno zarasle u korov iz koga se i ne vide. Šta se dalje dešavalo? Vlast u Srbiji, pod pritiskom „svojih Zapadnih prijatelja“, uz izgovor da Srbija ne sme zavisiti od samo jednog snabdevača gasom, sabotira gasovod „Južni tok“, zajedno sa ministrom za energetiku Bugarske, gde je glavni saboter iz Srbije bila Zorana Mihajlović. Kao rezervni plan je zagovaran gasni projekat Nabuko iz Azerbejdžana - Šah Deniz 2“, kojim je bilo zamišljeno snabdevanje gasom sa ogromnih iranskih nalazišta, kad u Iran bude „uvedena demokratija“, kao što je neko zamislio. Ruta tog gasovoda išla bi od Azerbejdžana do Italije. Po tadašnjim upozorenjima stručnjaka za energetiku Srbije taj gasovod bi bio skuplji oko tri puta od gasovoda Južni tok. Gasovod bi imao kapacitet od 10-15 mlrd m3, dok Severni tok ima kapacitet od 55 mlrd m3, a planirane četiri linije iznosiće 63 mlrd m3 gasa godišnje. Kad je definitivno Nabuko puk'o zagovornici su se okrenuli skraćenom projektu TAP (Transjadranski gasovod). Najviše koristi od gasovoda Južni tok bi imala upravo Srbija, jer bi gasovod bio finansiran ruskim kreditom, a vraćen naplatom tranzitne takse. Izgleda da se ne sećaš da je Vučić išao u Azerbejdžan s namerom da obezbedi gas, ali se vratio kratkih rukava. Obično biva da kad neko hoće sedeti jednim du..tom na dve stolice ostane bez jedne, a u većini slučajeva bez obe. Inače, ako se neko misli osloniti na snabdevanje gasom iz skladišta Banatski dvor može već danas razmišljati o zatvaranju velikih fabrika koje kao energent koriste ruski gas, ako se Ukrajina bude ponašala prema Rusiji kao što se sada ponaša. Domaći gas je takve kalorične vrednosti da se teško može koristiti i za domaćinstvo. Inače što se tiče ruske vojne pomoći, o kojoj takođe bulazniš, i na ovom portalu je bilo više članaka o tome ko je sve imao uticaj da do te pomoći ne dođe, počev od uloge pijanog Jeljcina, Andreja Kozirjeva, pa i do ovnovskog ponašanja Miloševića. Inače Vladimir Putin je 3. maja 2003. godine doneo odluku o povlačenju ruskih mirovnih snaga sa prostora bivše Jugoslavije, pre svega, kako se tada izrazio sam Putin, da ruska zastava ne bi bila paravan dok zapadne zemlje rasparčavaju Srbiju i otimaju joj Kosovo. O tome piše jedan od najpoznatijih ruskih vojnih eksperata Viktor Lotivkin. Između ostalih, članak je objavio i Intermagazin. U većini slučajeva teorija (kojoj si ti sklon) u suprotnosti je s praksom.

  • Doktor says:

   Odlican tekst!

 4. Milan says:

  Vode se i ekonomski ratovi. Njih treba posebno posmatrati. Hteli su da skroz ekonomski izoluju Rusiju 90-tih još dok je trajao ratu u BIH. Medjutim Rusija je ojačala i sarađuje sa jačim ekonomskim igračima iz evroatlantskog dvorišta poput Nemačke, Francuske, Turske, itd. Kada to uradi Rusija dobija ekonomski rat u protivničkom evroatlantskom dvorištu pod kontrolom SAD. U Venecueli Rusija dobija ekonomski rat u direktnom američkom dvorištu. U Argentini sad skoro kad su sklopili neke veće poslove isto su dobili rat u direktnom američkom dvorišu. U Saudijskoj Arabiji ako prodaju dvorište, oteli su američkog klijenta ali i američku zaradu. Ko ekonomski gubi kad Rusija ekonomski pobedjuje? Gube velike zapadne kompanije i najviše gubi SAD jer se cepa velika evroatlantska trgovinska zona koju je i stvorila ponajviše država SAD. U ekonomskom ratovanju Rusija neće poraziti Zapad tako što će im uzeti nazad malu Srbiju, još manju Makedoniju i najmanju Crnu Goru.

  • Milan says:

   U Saudijskoj Arabiji ako prodaju rusko ORUŽJE ( greškom otkucano "dvorište")

 5. teoretičar says:

  Nićifore, kad neko napiše isprazan komentar kao što si ti napisao, misleći da govoriš nešto jako važno, onda sa njim nešto nije u redu. Sve to što ti pišeš su manje više sporedne stvari i ako se ne sećaš, dobri nićifore, Srbija je okupirana od strane amerike. I šta Rusija radi? Nudi poluneostvarive projekte okupiranoj Srbiji da ih Srbija ostvari? Ma hajde. Pametno. Zašto nisu izgradili gasovod? Zbog Srbije? Jesi li to napisao? I ne shvataš kolika je to glupost, zar ne? Rusija tu nije u stanju da učini ništa i ne lupetaj o kojekakvim gasovima nego sagledaj šta ti se pametno kaže a to je "Već 30 godina se Srbija uzaludno bori za neku veću podršku i pomoć od Rusije a dobila je sankcije, poruku da se preda, nije joj dato naoružanje kada je trebalo ali je dobila posetu Miloševiću u Hagu, sudu koji je i Rusija podržala i dobila je povlačenje ruskih jedinica sa teritorije koju Srbiji otimaju." Gde ti tu vidiš budalaštine Miloševića? Savetujem ti da se ne mešaš u stvari koje uopšte ne razumeš.

  • Nićifor says:

   Tvoje teoretisanje je blizu istine isto koliko je bila istinita teorija istorijskog materijalizma, kojom su studentima punili glavu profesori "Osnova marksističke filozofije", stavljajući uvek materiju ispred svesti. Takvu teoriju mogli su plasirati sa debili koji su se predstavljali kao idejne vođe pametnijima od sebe. Po njihovom shtavanju treba prvo nešto stvoriti, ali bez prethodne svesti o tome kako to izvesti. Iz tvog dodatnog komentara vidi se da uopšte nisi shvatio ništa o čemu sam napisao u komentaru. Pobogu, pa zar ovih dana nisi nigde pročitao da je Milošević odbio pomoć Rusije, slepo verujući da do rata neće doći. I po pitanju gasovoda vidi se da uopšte nisi razumeo šta sam napisao. Ja rekoh da je Srbija, pod "pritiskom svojih Zapadnih prijatelja", sabotirala gasni projekat Južni tok i to znaju i vrapci na grani. Sam konstatuješ da je Srbija okupirana. Ja ti predlažem da pronađeš članak dugogodišnjeg dopisnika iz Moskve Đorđa Miloševića o tome kakvu je politiku vodila Rusija kad je bila na kolenima pod vlašću pijanog Jeljcina i tadašnjeg ministra inostranih poslova Andreja Kozirjeva, koji danas živi u Majamiju. Nikad Milošević nije zatražio vojnu pomoć od Rusije i takve kakva je bila, a kako i sam dopisnik iz Moskve piše, Jeljcin je bio spreman SRJ isporučiti S 300, ali je Kozirjev imao drugačije planove. Sve vlasti od Miloševića do danas su prozapadne, koje sprovode politiku NVO, za koje samo nepismena baba, kojoj je televizor jedini prozor u svet, ne zna ko ih finansira. Ti čak povlačanje ruskih jedinica povezuješ sa Miloševiće, a ja lepo napisah da su njihove jedinice napustile prostor bivše Jugoslavije 2003. godine. Znaš li čoveče ko je tada bio na vlasti? Petooktobarski "oslobodioci", koji su formiranim kriznim štabovima upadali u sve institucije, smenjujući najsposobnije i postavljajući samozavikane stručnjake, koji su bili sve osim stručnjaci. Nema institucije koju nisu uništili, a iz Srbije koja je nelegalnom vojnom intervencijom, pored ljudskih žrtava, pretrpela i materijalnu štetu od oko stotinu milijardi evra, još toliki iznos su opljačkali i izneli iz zemlje, o čemu nam to saopštavaju oni koji znaju to, ali u Srbiji niko ne zna ništa. I hoće li sve gori od goreg zatražiti pomoć Rusije u bilo čemu? Tebi nije čak poznato da je vlast Borisa Tadića potpisala ugovor o prodaji NIS-a, a da su, isto kao i gasni projekat Južni tok, taj ugovor pokušali revidirati Mihajlovićka i Vučić, ističući da je taj ugovor štetan po Srbiju. Što ga nisu revidirali? Slabo si ti informisan, ali si i neskriveni rusofob, čestiti teoretičaru.

   • teoretičar says:

    Ovde samo mene prozivaju kao teoretičara, ali ja ipak ne pišem teorije kao ti. Pogle šta ti pišeš tamo da je neki dopisnik iz moskve pisao, šta li " Jeljcin je bio spreman SRJ isporučiti S 300, ali je Kozirjev imao drugačije planove" Eto, dopisnik iz moskve je znao sve o planovima moskve a ti si shvatio da nije Rusija pa nije ni Jeljcinj nego neki kozirjev??? Dal mu to dođe kao rusofilski, a ne kao moje rusofobno? Divno! I onda optužbe da sam rusofob? To je zato što ti ne razumeš šta to znači i nemaš pojma da kritikujem nepravilnu, nedoslednu i slabašnu politiku Rusije a ne da mrzim Ruse. Naveo sam tamo, samo tebi to smešno, da Srbija nije od nekog većeg značaja za Rusiju iako mi to smatramo zdravo za gotovo. I uostalom, raspravljati stobom posle svega što si naškrabao, zaista nema smisla. Tebi je kriva Srbija što Rusija nije u stanju ni jedan pišljivi gasovod da izgradi, jel tako? Prozapadne vlade u Srbiji? Pa ni to ne razumeš. Vlade u Srbiji opstaju samo zato što to zapad hoće, inače ih zapad ruši i ubija. A ko je na čelu, taj mora da potpiše neke neprijatne stvari i AKO može, da malo zategne i odugovlači. Srbija je okupirana ali ti optužuješ kvislinge na vlasti da rade za Zapad? Eto, to je osnovna stvar koju ti ne shvataš...Ove vlasti u Srbiji su posledica udara po Srbiji a ne krivica Srbije a najmanje su one UZROK srpskih problema. Nisi ti jedini koji neprekidno lupa takve gluposti, ali ajde...bar znaš da pišeš za razliku od mnogih drugih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *