NAJBOGATIJI SVE BOGATIJI: Kriza je njihov Eldorado

NAJBOGATIJI SVE BOGATIJI: Kriza je njihov Eldorado

5 januara 2014

Money dollarsVećina sveta je 2014. godinu, posle „posne“ 2013. dočekala bez euforije, ali za nekoliko stotina „srećnika“ koji bi teško popunili i jednu prekooekansku letelicu, godine krize donele su – još veće bogatstvo.

Indeks milijardera koje svakodnevno, pa i u novogodišnjim danima, rangira agencija „Blumberg“ pokazao je da je 2013. godine tri stotine bogataša uvećalo imovinu za ukupno 524 milijarde dolara, što je nešto manje od, recimo, vojnog budžeta SAD, gde najveći broj njih živi.

– Bogati će u 2014. godini da postanu još bogatiji. Interesne stope ostaće niske, tržište akcija će da raste, a ekonomija će se poboljšati za najmanje dva procenta – dosta sigurno je prvih dana ove godine predvideo Džon Katsimadis, osnivač energetskog konglomerata „Red epl grup“.

I dok većina globalnog stanovništva jedva sastavlja kraj s krajem, krajem 2013. godine ruke su zadovoljno trljali posebno u industriji tehnologije, koja je zabeležila rast od blizu 30 procenata. U tom kontekstu, nije kao neko veliko iznenađenje zazvučalo da je Bilu Gejtsu, inače velikom zagovorniku poklanjanja novca u humanitarne svrhe, uspelo da vrati titulu najbogatijeg čoveka planete.

Akcije njegovog „Majkrosofta“ skočile su za 40 procenata, a lično bogatstvo ovog 58-godišnjaka povećalo se za blizu 16 milijardi. Najbogatiji čovek sveta „težak“ je 78,5 milijardi dolara. Dobro plasiran u različitim biznisima, Gejts je u svoju fondaciju donirao 28 milijardi dolara.

Kako je Gejtsu „svanulo“, tako je do sada najbogatijem, meksičkom telekomunikacionom tajkunu Karlosu Slimu (73) potamneo sjaj bogatstva. Izgubio je milijardu i po dolara, ali je i dalje ostao najbogatiji u Latinskoj Americi, ispred Brazilca, bivšeg profesionalnog tenisera Horhea Paula Lemana, koji vodi velike američke brendove, od „Burger kinga“, preko „Badvajzera“ do „Hajnc“ kečapa.

Drugi najveći dobitnik je Seldon Adelson, osnivač najveće svetske kompanije kasina iz Las Vegasa. Njegove akcije porasle su za čak 71 odsto, a bogatstvo za 14,4 milijardi dolara. Najveći gubitnik, s druge strane, bio je Ejke Batsita, čija je naftna kompanija koja ga je pretvorila u nekada najbogatijeg Brazilca, izgubila čak 12 milijardi dolara.

Upravo toliko, i još malo više, zaradio je u SAD Mark Cukerberg, tvorac „Fejsbuka“, najveće svetske društvene mreže. Dobru godinu imali su i osnivači „Gugla“, Lari Pejdž i Sergej Brin, koji su „narasli“ za po desetak milijardi dolara, hvaleći se da „vrlo mnogo investiraju“ i zapošljavaju „globalno“, u čemu im izdašno pomaže svetsko širenje interneta.

Aziji je prethodna „godina Zmije“ donela prestiž finansijski najdinamičnije bogataške sredine. Li Ka-Šing (85) ostao je najbogatiji čovek ovog dela sveta, „kralj“ investicija u nekretnine iz Hongkonga, koji sad najavljuje prodor u – Evropu. Najveći dobitak od 14,2 milijarde dolara stigao je na račun vlasnika kasina iz Makaoa Lui Če Vua.

U krizom pogođenoj Evropi, titulu najbogatijeg nosi Amansio Ortega, najveći konfekcionar Starog kontinenta. Titulu je „obeležio“ kupovinom poslovne zgrade usred Londona za 679 miliona dolara.

Najveći ruski trgovac hranom Sergej Galitski (46) uvećao je bogatstvo za nešto više od pet milijardi dolara, najviše od ruskih tajkuna. Na Bliskom istoku princ Alavalid bin Talal završio je godinu sa 32,4 milijarde dolara, čime je zadržao mesto najbogatijeg u ovom, trenutno uzburkanom, delu sveta. Najzad, u poslovično siromašnoj Africi živi i 30. najimućniji čovek planete – Aliko Dangote, osnivač „Dangote grupe“, jednog od najvećih konglomerata na Crnom kontinentu.

MILIJARDA IZ HAMBURGERA

NA „Blumbergovoj“ listi je i 109 „novopečenih“ bogataša koji nikada ranije nisu registrovani na sličnim „popisima“. Među njima je i najmlađa američka bogatašica, naslednicu „In-end-aut burgera“, Linsi Tores (31). Izrasla je iz porodice koja je od jedne prodavnice hamburgera u Kaliforniji 1948. godine razvila imperiju brze hrane vrednu više od milijardu dolara.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *