„Najbolje bi bilo da Tito ustane iz groba i nauči današnje političare da balansiraju između Vašngtona i Moskve“

„Najbolje bi bilo da Tito ustane iz groba i nauči današnje političare da balansiraju između Vašngtona i Moskve“

20 marta 2014

josip-broz-tito03Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da će izjašnjavanje o situaciji u Ukrajini biti veliki izazov za novu Vladu Srbije.

Biće potrebno mnogo veštine i političkog pragmatizma da se savlada izazov koji je postavljen pred novu srpsku vladu da se izjasni o situaciji u Ukrajini, kao što su to već od Beograda zatražili evropski ambasadori, smatra Simić, koji je i bivši ambasador naše zemlje u Francuskoj.

Najgore za Srbiju jeste da se nađe “između evropskog čekića i ruskog nakovnja“, ocenio je danas Simić u izjavi za Tanjug dodajući da bi ekonomski rat između EU i Rusije bio “fatalan“ za Srbiju, jer bi uticao na snabdevanje ruskim gasom koji stiže preko Ukrajine.

Srbija bi se našla u situaciji da se opredeljuje između EU kao kandidat koji pregovara i Rusije sa kojom ima veoma velike interese. Naša gasna industrija je u većinskom ruskom vlasništvu, cene energenata bi porasle i to bi za Srbiju bio težak, naveo je Simić.

On je podsetio da se Crna Gora, kao i Albanija, rezolutno izjasnila po pitanju Ukrajine, a da se od Beograda očekuje da zauzme sličan stav kao i Podgorica.

“Za sada možemo da koristimo odgovor koji je dalo Ministarstvo spoljnih poslova da tehnička vlada ne može da zauzima političke stavove, ali već smo čuli da su evropski ambasadori zatražili izjašnjavanje Srbije po tom pitanju i čini mi se da će to biti najtvrđi orah koji će se postaviti pred novu vladu“, rekao je Simić.

Prema Simićevim rečima za utehu je da Hrvatska, iako članica NATO i EU, još pokušava da pronađe srednje rešenje, za koje u slučaju da se kriza bude pogoršala “neće biti mesta“.

Govoreći o idealnom scenariju za Srbiju, on je kazao da bi “najbolje bilo kada bi Tito ustao iz groba“ i naučio političare kako da balansiraju između Vašingtona, Brisela i Moskve.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *