Najbolje namirnice koje čiste pluća i smanjuju rizik od kancera

Najbolje namirnice koje čiste pluća i smanjuju rizik od kancera

18 jula 2014

kupusPluća su jedan od najvažnijih organa u našem organizmu . Dnevno udahnemo preko 20.000 puta , a svaki od tih udisaja pokreće pluća koja rade 24 sata dnevno . Treba napomenuti i to da su oboljenja pluća i respiratornog sistema jedna od najčešćih oboljenja na svetu.

Na zdravlje pluća utiču mnogobrojni faktori , a redovno vežbanje , izbegavanje duvanskog dima i zagađenja životne sredine najbolji su načini da ona ostanu što duže zdrava . Međutim, znate li da i određene namirnice utiču na njihovo zdravlje ? Evo i koje .

Povrće iz porodice kupusnjača : Ono sadrži mnogobrojne antioksidante koji pomažu prirodno čišćenje toksina iz organizma . Kada je u pitanju zdravlje pluća , najbolji izbor su brokoli , karfiol i kupus .

Karotenoidi : Karotenoid je antioksidant narandžaste boje , a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od razvoja raka pluća . Može se pronaći u voću i povrću koje karakterišu narandžasta i crvena boja .

Omega – 3 masne kiseline : Ova masna kiselina od ključnog značaja je za celokupno zdravlje . Preliminarna istraživanja pokazuju da one imaju blagotvorno dejstvo na astmatičare . Najbolji izvori su masne vrste ribe , orasi i semenke lana .

Beli luk : Visok nivo alicina, kojeg beli luk sadrži u izobilju, smanjuje upale i bori se protiv infekcija. On uništava slobodne radikale i može biti od pomoći kod slučajeva astme. Takođe, istraživanja pokazuju da beli luk smanjuje i rizik od raka pluća .

Jabuke : Flavonoidi i raznovrsni vitamini koje one sadrže održavaju zdravlje respiratornog sistema na optimalnom nivou i sprečavaju razvoj oboljenja pluća .

Đumbir: Zbog njegovih antiupalnih svojstava koja čiste pluća , đumbir je odličan začin koji pomaže u sprečavanju razvoja oboljenja pluća .

Kurkuma : Kada je reč o zdravstvenim svojstvima , ovaj začin veoma je sličan đumbiru , s tim što on sadrži velike količine kurkumina , prirodnog jedinjenja koje može eliminisati ćelije raka .

Vitamin C : Namirnice koje sadrže visoke koncentracije vitamina C pomažu plućima da efikasno transportuju kiseonik kroz telo . Naravno , najbolji izvori ovog vitamina su citrusi , kivi , jagode , paprike , brokoli , ananas i dinja.

(Mini magazin)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *