НАЈБОЉИ ДИЛ У ИСТОРИЈИ! Лидер Зимбабвеа предао трон за паре: МУГАБЕ ДОБИО ЧАК 10.000.000 ДОЛАРА ДА ОДЕ С ВЛАСТИ

NAJBOLJI DIL U ISTORIJI! Lider Zimbabvea predao tron za pare: MUGABE DOBIO ČAK 10.000.000 DOLARA DA ODE S VLASTI

27 novembra 2017

Svrgnuti predsednik Zimbabvea Robert Mugabe (93) dobio je čak 10 miliona dolara u zamenu za ostavku, piše britanski list „Gardijan“. Taj medij navodi da je Mugabe izdejstvovao i da do kraja svog života nastavi da dobija platu od 150.000 dolara godišnje i da je samo pod tim uslovima pristao da u utorak konačno preda vlast posle puča 15. novembra.

Visoki zvaničnik vladajuće stranke Zanu-PF, koji je direktno učestvovao u pregovorima, tvrdi za „Gardijan“ da su se Mugabeovi posle svega obezbedili za ceo život. Taj političar, koji nije želeo da otkrije ime, naveo je da svrgnuti predsednik ni po koju cenu nije pristao da odstupi sve dok mu nije uplaćena polovina dogovorene sume.

– Mugabe je navikao na luksuz i otišao je „u velikom stilu“. Danima je pregovarao sa vojskom, sve dok oni nisu pristali da mu isplate sumu od 10 miliona dolara da bi mirno predao vlast. Koliko znam, pet miliona mu je već uplaćeno, a naknadnih pet leći će mu u naredna dva meseca – kazao je zvaničnik.

On je dodao da je bivši lider, koji je vladao 37 godina, zadržao i predsedničku platu.

– Mugabe će nastaviti da prima i pun iznos plate od 150.000 dolara, i to do svoje smrti. Nakon što umre, njegova supruga Grejs dobijaće polovinu te sume – kazao je izvor.

Kako je ranije pisano, Mugabeovima je omogućen i imunitet od krivičnog gonjenja, što je posebno obradovalo „Guči Grejs“, koja je osumnjičena za brojne malverzacije i korupciju. Istovremeno, oni će zadržati zdravstveno osiguranje, a imaće i sopstveno obezbeđenje. Takođe, ostaće da stanuju u svojoj luksuznoj rezidenciji „Plavi krov“ u glavnom gradu Zimbabvea Harareu.

Pošto su objavljeni detalji dila koji je bračni par Mugabe sklopio sa vlastima, građani Zimbabvea su pobesneli. Posebno su loše reagovali najsiromašniji, koji žive u nerazvijenim delovima afričke zemlje, gde je stopa nezaposlenosti čak 80 odsto. Opozicija je pak dil sa Mugabeom ocenila kao protivustavan.

– Ovo je nedopustivo! Hoćemo na ulice. Bivši predsednik treba da ima neke beneficije, ali primanje mita je nezakonito. To nije u skladu sa ustavom ove zemlje – rekao je Daglas Mvonzora, sekretar glavne opozicione stranke „Pokret za demokratske promene“.

Zbog straha od linča prema porodici Mugabe, reagovao je novi predsednik Emerson Mnangagva (75). On je na svom inauguracionom govoru u petak pohvalio svog prethodnika.

– Nemojte da krećete ni u kakve osvetničke pohode. Robert Mugabe je zadužio ovu državu i doprineo njenom razvoju – kazao je Mnangagva.

Plakao i žalio se na izdaju

Bivši lider Zimbabvea Robert Mugabe plakao je od besa dok je potpisivao ostavku, otkrio je njegov prijatelj Fidelis Mukonori, koji je bio prisutan na tom događaju.

– Mugabeovo lice je plamtelo od besa. Plakao je od muke. Dugo je gledao u zemlju, a na kraju je kazao: „Ljudi su kameleoni. Izdala me je vojska i moj najbliži saradnik Emerson Mnangagva“ – preneo je Mukonori.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vojna I ojdeSe says:

    – Kad miris iziđe iz poljskog cvijeća, kad milost iziđe iz čovjeka, kad rijeke izgube svoje zdravlje, ondakar će nastupiti najveći opšti rat… Narod će izglupiti, rađaće se ljudi, a da ne znaju ko im je đed i prađed… Među Srbima, otkako je vijeka i svijeta, goreg roda biti neće… – zapisane su riječi proroka.

  2. Pitagora says:

    Dobre pare! Dakle, Kunta Kinte, nije Kunta bez kinte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *