НАЈЏЕЛ ФАРАЖ: Србији не треба ЕУ! Прошли пут кад су ушли у савез десила се СФРЈ и страшан рат!

NAJDŽEL FARAŽ: Srbiji ne treba EU! Prošli put kad su ušli u savez desila se SFRJ i strašan rat!

11 avgusta 2015

Leader of the United Kingdom Independence Party Nigel Farage speaks at the 42nd annual Conservative Political Action Conference in MarylandU atmosferi kad se EU suočava sa brojnim problemima, od talasa migranata do grčke dužničke krize, glasovi evroskeptika su sve glasniji u zemljama članicama Unije – od Britanije i Francuske, preko Danske do Grčke. Da li će inicijative kao što je planirani referendum u Britaniji o mogućem izlasku iz EU obeshrabriti Srbiju i njene susede u želji da se pridruže Uniji?

Izlazak iz EU je centralni element platforme UKIP-a, čiji je harizmatični i kontroverzni lider Najdžel Faraž u Evropskom parlamentu nedavno glasno navijao za izlazak Grčke iz evrozone.

Pročitajte još:

FARAŽ RASTURA EU: Mi iz EU smo izazvali rat u Ukrajini

FARAŽ PORUČIO CIPRASU: Što pre napustite lopovsku EU (VIDEO)

Faraž tvrdi da je grčka kriza promenila stav čak i britanskih levičara, koji tradicionalno podržavaju evropski projekat.

„Pošto smo videli šta se dešava sa Grčkom, kako se zemlja zastrašuje, njen referendum u suštini ignoriše i poništava, to je probudilo demokratski duh levog centra britanske politike“, ističe Najdžel Faraž u razgovoru za Glas Amerike.

Dok će Britanci glasati o izlasku iz EU, zemlje Zapadnog Balkana, među kojima i Srbija, i dalje vide svoju budućnost u Uniji. Faraž misli da je to greška.

„Samo pogledajte svoju istoriju. Setite se kad smo prošli put u Evropi odlučili da imamo nad-nacionalnu državu, dali joj ime, zastavu, himnu, policiju, vojsku i predsednika. Kako smo je nazvali? Jugoslavija. Kako se završio taj projekat? Užasnim, građanskim ratovima u kojima su stradale stotine hiljada ljudi. Poenta je – ne možete stvarati federaciju država ako ne postoji pristanak građana za to. Sve ukazuje da u Evropi taj pristanak ne postoji – zapravo se vidi da taj projekat ljubavi i mira, osmišljen da nas sve spoji, sada zapravo cepa Evropu od severa do juga a mnoga stara neprijateljstva izbijaju na površinu“, ističe britanski konzervativac.

Frensis Burvel, potpredsednica Atlantskog saveta za evropska pitanja, međutim podseća na prednosti Unije za nove članice.

„Srbija nije Britanija. To je mnogo manja zemlja koja bi imala čak i manji uticaj u međunarodnim odnosima i, s obzirom na svoj strateški položaj, bojim se da bi bila prilično izolovana ako se ne pridruži Uniji. Ne zaboravimo finansijski aspekt. Građani Srbije će moći da uživaju u slobodnijem putovanju, a jednog dana će moći da rade bilo gde god žele u EU. Takođe će godinama, kao zemlja kandidat a zatim nova članica, Srbija dobijati pomoć iz evropskih strukturnih programa. Ja bih se ugledala na to što je, na primer, Poljska uradila sa tim novcem, a to je izgradnja izuzetno snažne infrastrukture“, kazala je Burvel.

Rodžer Helmer, poslanik Evropskog parlamenta, bivši Torijevac, koji je 2012. prešao u Faražovu stranku – ne vidi prednosti Unije.

„Pozvao bih ljude u Srbiji i drugim zemljama Balkana da pogledaju šta se događa sa EU. Da li mislite da je korupcija eliminisana, a uspostavljena vladavina prava u Hrvatskoj zato što je postala članica? Da li kad pogledate Grčku pomislite „baš se isplati biti u evrozoni“? Situacija u Grčkoj je šokantna, ogromna humanitarna katastrofa je u toku, a ne možemo kriviti samo Grke. Možda su mogli da nešto urade bolje, možda su Nemci mogli nešto bolje, ali osnovni problem je zajednička valuta… Ne ulazite slepo u Uniju na osnovu onoga što ste mislili o njoj pre 20 godina. Moj savet Srbiji i drugim zemljama je „budite dobri susedi, budite kooperativni, uspostavite sporazum o slobodnoj trgovini, jer povlastice koje dobijate se prvenstveno odnose na slobodnu trgovinu, a članstvo u praksi znači da odustajete od demokratije“.“

Frensis Burvel, pak, kaže da zemlje članice moraju da budu svesne da deo svog nacionalnog suvereniteta prenose na zajedničke evropske institucije.

„Kada se učlanite u EU, više niste zaista suverena zemlja. To se posebno odnosi na evrozonu, a od novih članica se očekuje da će joj se u jednom trenutku priključiti. Ulazite u Uniju radi bezbednosti, uključenosti u širu zajednicu, prosperiteta, ali to znači da se mnoga pravila donose konsenzusom, pa i glasanjem svih članica u Briselu. Na primer, Srbija će biti relativno mala zemlja u Uniji i imaće svoje mesto za stolom, komesara, malu parlamentarnu delegaciju. Ponekad će biti nadglasana i moraće to da prihvati, ali će drugi put imati značajne prednosti, a njeni građani mnogo više opcija na raspolaganju zahvaljujući tom članstvu „, objašnjava Burvel.

Analitičar Stratfora, Adriano Bosoni, smatra da je EU i dalje privlačna za zemlje Zapadnog Balkana zbog strukturnih fondova. On ne veruje da će se Srbija pridružiti EU u ovoj deceniji zbog zamora od proširenja koji postoji u Uniji. ;eđutim, dodaje da ni EU ne može da podrazumeva da će evropske aspiracije Srbije i njenih suseda trajati neograničeno, i da zato mora da joj pruža pomoć i ohrabrenje u predstojećim godinama.

KOMENTARI6 komentara

 1. miroslav says:

  Siromasnog coveka bogat covek ne zove na slavu.Retko.Evropa je nista drugo nego nova Habsburska monarhija.Ostale zemlje koje nisu bile njen deo ce uskoro napustiti EU.

 2. Steva says:

  Evo jos jednog pritiska na Srbiju od strane EU,mora da izgradi sabirni centar za izbeglice kapaciteta 400-500 hiljada,negde na jugu.Kako ja samo lepa i demokratska ova EU.Molim ti se Gospode Boze,spasi srpski narod.

 3. Borna says:

  Uf kad nam engleski nacionalisti zele dobro i daju dobronamjerne savjete.....i Bog se smije. Strasna mu je usporedba sa Jugoslavijom. Koji odvratni skot? Kao da su u Jugoslaviji zivjeli francuzi, englezi i spanjolci, a ne gotovo skoro da se moze reci jedan te isti narod sa istim jezikom. I tko kaze da jugoslavenski narodi nisu htjeli zivjeti zajedno? Koja usrana bezbroj puta ponavljana engleska laz? Zavadili su ih korumpirani politicari, a mozak isprali isti takvi korumpirani mediji i uvjeravali da je ljepse razdvojeno. Isti oni koji danas jako paze i itekako brinu da nedaj Boze dodje do otopljavanja odnosa. Zato i do besvjesti stalno ponavljaju iz godine u godinu iste fasiticko-nacisticke cirkuse da do integracije nebi nikada doslo. Kad Faradge otcijepi Englesku od unije - mozda mu stagod i povjerujem. Istu je pricu pricao i u Hrvatskoj prije par godina ali tko ga je slusao. Ipak u Hrvatskoj Je na izbore izaslo 18% birackoga tijela na izborima i rezultatom 50:51 ( dakle samo njih 9% se stvarno odlucilo za EU) su proglasili ujedinjenje sa EU. Dakle, sve je bila farsa. Netko je odredio da se sa bilo kojim referndumskim rezultatom naprosto mora uci u EU. Kada sazru uvjeti ako do njih ikada i dodje, moze se desiti da Srbija udje u Eu i bez da Srbe itko sta pita. Nadam se da do toga nece nikada doci. Nek se barem Srbija spasi.

 4. Boki says:

  Prihvatio bih oberucke ideju i izgradio centar za izbeglice (o trosku EU ) u Srpskim enklavama na Kosovu !

 5. Sa says:

  Braca kada imaju zajednicku kucu nisu bas "sretni" a kamo li drzave

 6. zdenko says:

  Evropska unija ce se raspasti sigurno, vecina zemalja je u bankrotu i sumnjam da ce srbija uci pre tj za 18 godina veliki period. Medutim ovaj liberlani kapitalziam i vlasnici ce unistiti srbiju jer uzimaju ono sto vredi rudno bogastvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *