Najezda zmija u Bosni i Hercegovini

Najezda zmija u Bosni i Hercegovini

11 maja 2013

zmije-1Stanovnici gotovo svih dijelova BiH u poslednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

Naime, veliki broj ovih gmizavaca primijećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predelima BiH.

Tako nam je jedan uplašeni čitalac rekao da je na saobraćajnici, na Manjači, video dve crne zmije, koje su se „sunčale“ na asfaltu. Isto tako, dosta zmija primiećeno je i na području Unsko-sanskog kantona, gde meštani kažu da ih iznenađuje tolika pojava ovih gmizavaca. Međutim, zanimljivo je da mnogi građani navode da u ovo doba godine odavno nisu videli toliki broj ovih opasnih gmizavaca, čiji ujed može biti fatalan. S tim u vezi, stručnjaci pojašnjavaju da bi sve to mogao biti uticaj poremećaja klime, jer zima nije bila toliko jaka, pa se može očekivati njihovo veće prisustvo. Da zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su nam i u preduzeću „Eko-bel“, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Tako nam je Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao da su u poslednje vreme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.

„To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrejalo, pa su se pomerile iz prirodnih staništa“, rekao je Šušnjar. On je istakao da se one u Banjaluci mogu očekivati blizu reka, u naselju Dolac, zatim na Kastelu, te u blizini napuštenih objekata.

„Manje je problema u uređnim dvorištima, a moja preporuka je da ljudi svoja dvorišta drže uredna“, kazao je Šušnjar. Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih prolećnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama. Da biste što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

„Takođe, treba pripaziti gde stati, pre odmora proveriti mjesto na koje želite sesti i ne dodirivati rukama nepregledna mesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom“, upozoravaju stručnjaci. Sa druge strane, nismo uspeli saznati da li sve zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova, jer su nam samo u nekima od njih potvrdili da imaju.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *