НАЈЈАЧИ УДАРАЦ МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ УПРАВО ЈЕ СТИГАО ОД ВАТИКАНА: Папа је донео одлуку!

NAJJAČI UDARAC MILU ĐUKANOVIĆU UPRAVO JE STIGAO OD VATIKANA: Papa je doneo odluku!

18 februara 2020

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u velikom je problemu zbog sve masovnijih litija u toj zemlji. Đukanović svakoga dana sve više gubi podršku u svetu, pa je tako i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zbog narodnih protesta otkazao posetu Crnoj Gori koja je bila najavljena prošle godine.

Vlada Crne Gore je u decembru, posle susreta premijera Duška Markovića i pape u Vatikanu, pompezno najavila da će poglavar Rimokatoličke crkve sigurno posetiti Podgoricu tokom 2020. godine. Međutim, Vatikan je prošle nedelje objavio zvanični plan papinih putovanja koji obuhvata Maltu, Indoneziju, Papua Novu Gvineju i Istočni Timor, ali Crne Gore nigde nema.Stručnjaci su uvereni da su presudan razlog za otkazivanje papinog dolaska u Podgorici masovne litije protiv kriminalnog zakona o slobodi veroispovesti, piše Informer.

Slagali javnost

Da sve brojnije litije i molebani u Crnoj Gori i te kako imaju veze s papinom odlukom da ne poseti tu zemlju potvrđuje činjenica da je papa Franja nedavno poslao pismo patrijarhu Irineju u kome je naveo da crnogorski zakon mora imati podršku Srba u Crnoj Gori, što su mediji protumačili kao podršku Vatikana predstavnicima SPC i njihovoj borbi protiv otimanja srpskih svetinja.

Komentarišući ove navode, verski analtičira Željko Injac kaže da je Vatikanu važniji odnos sa Ruskom crkvom nego odnosi sa malom Crnom Gorom.

– Tokom nedavnog susreta ruskog mitropolita Ilariona i pape Franje dogovorena je zajednička borba Ruske i Katoličke crkve protiv fragmentacije pravoslavnog i katoličkog sveta. Vatikan je na strani Rusa jer im se poklapaju interesi i zato papa neće doći u Crnu Goru, u kojoj režim sprovodi razbijanje SPSC– objašnjava Injac.

Portparol NSD Marko Kovačević ocenjuje da su Mila „ubile“ božantvene litije.

– Đukanovića je oduvao narod, a sada ga oduvavaju jedna po jedna na relevantna međunarodna adresa. Očigledo je da je premijer Duško Marković obmanjivao javnost u Crnoj Gori o zaključcima njegove posete Vatikanu- naglašava Kovačević.

Ne damo svetinje

Za to vreme širom Crne Gore ponovo su održane litije i molebani u znak protesta. Mirne protesne šetnje održane su u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku, Herceg Novom, Andrijevici…

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je narod koji se okuplja oko svojih svetinja postao „središte Evrope“.

(Espreso/ Informer)

KOMENTARI12 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Papa je samo odgodio posetu, dok se situacija ne stiša. U međuvremenu, kreće Lucifer na Svetu Rusiju.

 2. Filip says:

  Milo bolje da se obesi nego šta radi svom narodu.

 3. Buta says:

  Moram priznati, da kao ateista, ne marim puno za sveštenstvo generalno, ali mi je sada Papa simpatičan. Inače, napravio je nekoliko poteza otkada stoluje u Vatikanu. Stekla sam utisak, da ne igra po utabanim stazama. Pozdravljam njegovu odluku da zaobidje Milogoru.

  • Pera says:

   Pa svim ateistima je papa simpatican. Najvise ih cene djavoli koji su ih odvojili od Boga. Bas mi pade napamet kako smo mi Srbi nestajali tokom vekova. Bezboznici, znaci ateisti Srbi postadose evo sada milogorci ili djukanovci, zavisi kako ih ko vabi. Ranije od bezvernih Srba postadose hrvati, slovenci, makedonci, metohijski siptari, vojvodjanski madjari, poturcenjaci, komunisti itd.

   • garo says:

    Istina.

   • Miraš says:

    Pronađite ovo: "Milo se uhvatio za nečastivog - `oće da njemu i sebi osnuje crkvu". Ne mogu da izdvojim manji deo tog teksta, sve je odlično napisano.

   • Don Kihot says:

    Sve Imperije su radile na uništavanju Pravoslavlja, jer smo najistureniji i (nenamjerno)prkosimo Katolicima, a ova Anglosaksonska svoj trud naravno naplaćuje kod Vatikana, dok uzgred žele da nas pretvore u NATO-ovce... Međutim, i ova Imperija kao i sve prethodne polako ponire a da posao nijesu obavili...Te prema tome: ovo malo Srba što je ostalo to je suva drenovina i esencija Pravoslavlja. A da nijesmo tako žilavi i sastavljeni od materijala od kojeg jesmo još davno bismo nestali, jer su mnogo veći (brojniji) narodi od nas nestali bez traga (Inke, Zapoteci, Maje, Asteci) s lica Zemlje... Zato ne treba (pretjerano) žaliti za onima koji su se odrekli ili iz nekih razloga odstupali iz Pravoslavlja, već za onima koji su zarad vjere izgubili glave ne željeći da je se odreknu. Takve bi trebalo slaviti!

   • Branislav says:

    Pa da nije tu možda i problem u Srbima, kada postadoše sve to što ste naveli? To je uglavnom rađeno iz koristoljubla, mnogo češće nego da su bili primorani na to. Uvek smo skloni da krivimo druge, a očigledno postoji problem u nama.

  • Branislav says:

   Pa da nije tu možda i problem u Srbima, kada pređoše u druge narode - mnogo Hrvata je postalo od Srba ? To je uglavnom rađeno iz koristoljubla, mnogo češće nego da su bili primorani na to. Uvek smo skloni da krivimo druge, a očigledno postoji problem i u nama.

  • Bran says:

   Logično je da je Papa simpatičan nevernicima (takozvanim ateistima) I sataništima, koji preovladjuju u današnjoj javnoj sceni zapadnog vilajeta.Misija SVIH PAPA, je ista i nju je iskreno ofirao prečasni G. ALBERTO RIVIERA, u svom autobiografskom romanu Vatikanske ubice. Pre nego što su ga ubili,objavio je da je cilj Vatikana i zapadne civilizacije--uništenje pravoslavlja. Papa zna svoj posao. Za to im trenutno služi ovi krivošiji nesoj iskolačenih očiju, sa m*dima u procijepu.

 4. Duh proroštva says:

  Ruski Ilarion i rimski papa su se našli u interesnoj sferi pa podržavaju narodnu volju pravoslavnih, međutim ako bude trebalo da odlučuje svojim blagoslovom vaseljenski pravoslavni patrijarh Vartolomej iz Konstatinopolja on će olako dati autokefalnost crnogorskoj crkvi kao što je to učinio i za ukrajinsku pravoslavnu i to protivno volji moskovske patrijaršije. Milo i ne bi krenuo u akciju da nije već imao sva moguća zelena svetla, e jedino nije imao zeleno svetlo dragog nam vladike Amfilohija, izvanrednog i svetog čoveka koji sedi na stolici vladike Petra Petrovića - Njegoša na Cetinju, gde kaže drži i čita po mnogi put Luču Mikrokozma koju Njegoš napisa nama za prosvetljenje.

 5. milorad2 says:

  ma kokos će uskoro da pohapa ledinu, ne mogu više da komentarišem doživljaje leševa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *