Najkontraverznije izjave Jove Kapičića

Najkontraverznije izjave Jove Kapičića

11 decembra 2013

dru-KapicicDok su ga jedni slavili kao junaka i heroja nekadašnje Juge, drugi tvrde da je Jovo Kapičić bio čovek koji je mnoge žene zavio u crno, decu ostvavio bez očeva. Mnogi mu nikada neće oprostiti izjave poput one da je bio kao “bog na Golom otoku“, kao ni neke kasnije u kojima je govorio kako se “ne kaje ni zbog čega”.

Upravo ova dva Kapičićeva citata, kao najupečatljivija, naveo je i predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Čotrić. On je za Telegraf rekao da je logor za koji je Kapičić bio zadužen na Golom otoku bio u rangu Staljinovog logora.

„Izjavljujem saučešće porodici i svima kojima je bio drag. On je čovek koji je doživeo dugu starost i mirno je živeo, a nije trebalo da bude tako. Da živimo u pravnoj zemlji, on je trebalo da bude procesuiran i da se utvrdi njegova krivica zbog brojnih zločina, koje je, ja sam uveren, napravio, kao i za smrt velikog broja ljudi“, rekao je Čotrić za Telegraf.

Pored Kapičićevih izjava koje je naveo Čotrić, Telegraf podseća na još neke njegove izjave koje su godinama izazivale brojne polemike u javnosti. Njegove najkontroverznije izjave ticale su rada na Golom otoku, a često su bile i oprečne – od toga da je bilo brojnih ubistava, do izjave da su zarobljenici živeli bolje nego ljudi u bolnicama u Srbiji.

“To je tada bilo kao da sam bog. Nije bilo propisa, a mogli ste da sudite i da odlučujete. Zato Draža nije dobio grob da se ne ide na poklonjenje, pa neću ja sada da mu pravim spomenik nizašta na svetu … Ne bi rek’o gde je Dražin grob ni da mi glavu uzmu, pa da pljunem na svoju borbu, ideologiju i mrtve drugove!?” rekao je jugoslovenski general 2009. godina u intervjuu za Blic.

“Nismo imali milosti, bili smo okrutni jer smo čistili smeće. Ubijeni su tada nemački zarobljenici, pa oni koji su radili za okupatora, a onda i četnici… Šta ja sada da se mirim sa nekim kome sam brata ubio”.

Nekoliko godina kasnije, priču o užasima na Golom otoku Kapičić je nazivao ”ujdurmom” i ”bolesnim majstorlukom”. Kao da su njegove ranije izjave pale u vodu, Kapičić je iz potpuno novog ugla pristupao priči o ovom logoru.

”Goli otok je prikazivan kao srednjovekovno mučilište, da su tamo bile mašine i aparati za mučenje. Znate ko je njih lečio? Oni koji su lečili Politbiro Jugoslavije i Tita! Imali su više hrane i uslova nego bolesnici u tadašnjim bolnicama. Nismo hteli da ih uništimo, samo da ih sklonimo jer su velikim delom postali peta kolona koja je čekala Ruse! Rusi spreda, a ovi s leđa. A mi da se sakupimo na Terazijama da nas povešaju kao onaj rimski car što je vešao hršćane. Nisam sudija. Bio sam policajac vrhovnog nivoa. Vodeći čovek u DB-u. Nisam nikome zlo napravio’‘, uveravao je tada Kapičić.

O Dragoljubu Mihajloviću bio je pitan često. Svoj stav o njemu nikada nije krio. Nekada je govorio da ne zna gde je sahranjen, nekada da neće da kaže. Razlog je uvek bio isti – nije želeo da pravi kult ličnosti Draže Mihajlovića. Burno je reagovao i kada je pokrenut postupak za rehabilitaciju Mihajlovića rekavši da će “Srbiju svi zamrzeti”.

“Pravi novi nacionalizam u državi koji će dovesti do toga da se Srbija vrati u prošlost i da je svi zamrze”.

Najupečatljivije izjave, jugoslovenski general u penziji, često je davao za crnogorske medije. Jedna od njih je i izjava za podgoričku “Pobjedu” kada je Kapičić ocenio da se Srbija još nije odrekla plana da “osvoji” Crnu Goru.

„Okupljaju ovde (u Beogradu) stalno neke Crnogorce, dovode ih na neke sastanke. Daju im pare i savete kako da naprave neku štetu Crnoj Gori. Napisati nešto protiv Mila Đukanovića ovde u novinama je prava poslastica“, rekao je tom prilikom Kapičić.

Crnogorci će ga pamtiti i po poruci koju im je posalo pri susretu sa predsednikom skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem tokom prošle godne, kada je upitao: “Crnogorci, birajte hoćete li da budete bratu brat ili bratu rob?”.

(Telegraf.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miroslav says:

    Cijeneci intermagazin kao patriotski list,ako je to tako stalno pokusavate rehabilitovat cetnike I samoga Drazu,a samim time velikog izdajnika Vuka Draskovica,ako to cinite naucno to naprosto nemozete,kako objasniti ucesce cetnika I Nijemaca zajedno na neretvi,kako objasniti cetnicke masovne zlocine nad civilima,kako objasniti podpunu cetnicku pasivnost u sukobu sa Nijemcima,kako objasniti tajne Drazine sastanke sa Nijemcima,te kako objasniti da svako Drazino odlikovanje glasi za borbu protiv komunista,niti jedno jedito nema za borbu protiv okupatora.Na kraju kako objasniti pokusaj bjega na zapad preko Hrvacke u isto vrijeme istim putevima zajedno sa Nijemcima.Posebno je cinicna briga cetnickog pokreta oko Jove Kapidzica pa pogledajte film "hajka" sa 99 posto istinitoscu poslije svega kako je se moglo cetnicima kolektivno prastati.Rat izmedju cetnika I partizana se nastavlja samo zato ko dobije vlast stvari boji na politicki nacin I nanosi stetu konacno Srbiji.Ovo je moguce rijesiti veoma jednostavno nezavisan tim historicara nepristrasno da iznese cinjenice I kraj.Kada pomenuh Draskovica ubijedjen sam da je to jedan izdajnik finansiran iz vana velikim novcem kao I strucno primjer:Vuk Draskovic je napisao nekoliko knjiga u veoma smutna vremena I to 'noz,odgovori,ruski konzul...gdje je iskoristio trenutak odnosno njegovi nalogodavci I privukao iskrene Srpske patriote a zatim pokusao nasilno preuzet vlast,koristeci te patriote kao orude u rusenju Srbije.Poslije toga od tog junaka ni slova,i najvjerovatnije te knjige su pisane u Francuskoj ciji je on najamnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *