NAJLAKŠE JE OTETI SELJAKU: Svaki ratar mora da plati 100.000 dinara za doprinose

NAJLAKŠE JE OTETI SELJAKU: Svaki ratar mora da plati 100.000 dinara za doprinose

26 avgusta 2014

traktor-njiva-oranica-setva-1335776970-156006Zemlja u dužničkoj krizi, privreda i poljoprivreda u kolapsu a „mudre glave“ izvlače zemlju iz bede tako što poljoprivrednike zakopavaju astronomskim porezima.

Kao da nije dovoljno što je godina za poljoprivredu izuzetno loša, što ni vreme, ni cene ratarima ne idu naruku, već da muka bude veća brojnim poljoprivrednicima na severu Bačke preti plenidba imovine zbog neplaćenih doprinosa za penzijsko, zdravstveno i socijalno osiguranje.

Zbog dugovanja za doprinose od nekoliko miliona dinara, nastalih proteklih godina, Poreska uprava u nekim bačkim opštinama je već počela sa aktiviranjem hipoteka i prodajom zemlje poljoprivrednika.

Razlog za tolika nagomilana dugovanja je, po rečima samih ratara, što godišnje moraju da plate oko 100.000 dinara za doprinose bez obzira na to koliku površinu zemlje obrađuju.

Ratari su pokrenuli peticiju da se Zakon o penzijskom, zdravstvenom i socijalnom osiguranju stavi van snage, da se otpišu potraživanja države, da se ratarima omogući da dobrovoljno plaćaju doprinose i da ovu obavezu mogu i da prekinu da uplaćuju. Zahtevaju usvajanje novog zakona po kom bi se naknade plaćale srazmerno veličini gazdinstva.

Zahteve poljoprivrednika podržao je i Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, koji je najavio formiranje radne grupe koja bi rešila problem dugovanja poljoprivrednih proizvođača.

– Ključne izmene i dopune zakona, koje definišu doprinose poljoprivrednika, odnose se na promene odredaba po kojima bi se osnovica za obavezno osiguranje utvrđivala prema veličini poseda, odnosno visine prihoda poljoprivrednika, a ne kao do sada – objašnjava Juhas. – Sada poljoprivrednici, koji imaju i pola hektara u svom vlasništvu, kolika je donja granica, imaju godišnje doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje između 90.000 i 100.000 dinara, što je više od bruto prihoda od proizvodnje, koja se može ostvariti na toj površini.

Bilo da imaju jedno ili sto jutara zemlje, ratari moraju da plate oko 100.000 dinara, što je potpuno nesrazmerno zaradi malih proizvođača, koji su pred bankrotom – objašnjava poljoprivrednik Blaško Temunović.

KOMENTARI2 komentara

  1. Enky says:

    Kicma Srbije je ubijena a kicmu su drzali:radnik,seljak i vojnik!Znaju to fasisti i redom su preko svojih poslusnika-unistavali!A,ko su bili ti poslusnici:svi komunisti,milosevic,djindjic,kostunica,nikolic i vucic!Pitanje je ko je sledeci na toj listi?

  2. Bisenija says:

    O selu i seljacima niko ne brine do oni sami.Porez nije kategorija koja je ista za sve seljake.Porez se odredjuje na osnovu činjeničnog stanja imovine i prihoda.Seljak nikad nije izbegavao državu a država jeste seljaka.Ne samo da ga ignoriše nego je drska da se oslanja na njega da mu zavlači ruku u džep kad poarči blago stečeno znojem seljaka i radnika.Seljak je u nekim uredjenim zemljama slobodan i gospodin i gospodar svega što proizvede.Organizovan da se u slučaju nemara države suprostavi bahatoj vlasti.Naš seljak je mučenik ni na nebu ni na zemlji.Zato i mislim da ukoliko država nema pošten odnos prema njemu, treba namete realno da propiše i da sagleda.Država ako je dobra majka seljaku trebalo bi da ima podsticaje i da bdi nad poljoprivredom jer mi smo seljačka zemlja.U suprotnom moze dočekati da je seljak ignoriše jer lošoj majci dete je neposlušno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *