НАЈЛУЂЕ ДО САДА: Амери „блате“ Русе у преко 100 земаља

NAJLUĐE DO SADA: Ameri „blate“ Ruse u preko 100 zemalja

21 oktobra 2023

Sjedinjene Države objavile su procenu američkih obaveštajnih službi koju su poslale u više od sto zemalja u kojima Moskva navodno koristi špijune, društvene mreže i ruske državne medije ne bi li uticala na javno mnjenje i narušila integritet demokratskih izbora.

„Ovo je globalni fenomen. Naše informacije pokazuju da visoki zvaničnici ruske vlade, uključujući i sam Kremlj, cene ovakve vrste operacija uticaja i smatraju ih delotvornim“, piše u proceni, preneo je Rojters.Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da Rusija planira da intenzivira svoje operacije uticaja na izbore u brojnim zemljama pošto je ohrabrena uspehom koji je imala njena (navodna) kampanja u izborima 2020. u SAD, ali i tokom pandemije kovida.

„Američki izbori su bili okidač za dalje ruske akcije“, rekao je zvaničnik za agenciju.

Obaveštajna procena je poslata preko Stejt departmenta u više od 100 američkih ambasada u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, Aziji i Africi ne bi li je potom dostavili tamošnjim vladama koje treba da preduzmu korake pred izbore 2024. godine.

Izveštaj je najnoviji potez Vašingtona u borbi protiv napora Moskve „da poseje nestabilnost“ u demokratskim zemljama prikazujući izbore kao „nefunkcionalne, a izabrane vlade kao nelegitimne“.

Vašington „prepoznaje sopstvenu ranjivost na ovu pretnju“, ali su američke obaveštajne agencije otkrile da „ruski akteri šire i pojačavaju informacije kako bi podrivali poverenje javnosti u izbore“.

Sve je, po njihovim rečima, počelo 2020. na američkim predsedničkim izborima kada je kandidat i bivši predsednik SAD Donald Tramp osporavao pobedu sadašnjeg lidera Amerike Džozefa Bajdena.„Usklađene ruske operacije između 2020. i 2022. imale su za cilj da podriju poverenje javnosti u najmanje 11 izbora u devet demokratija, uključujući Sjedinjene Države, a 17 drugih bilo je na meti manjih napora“, navodi se u izveštaju, ali se ne otkriva nijedna od tih zemalja.

Dodaje se da u tu svrhu Rusija koristi i otvorene i prikrivene mehanizme, uključujući mreže uticaja kojima upravljaju ruske špijunske službe. Ruska služba bezbednosti FSB tajno je radila na zastrašivanju radnika na izborima, organizovanju protesta na dan izbora i sabotiranju glasanja u inostranstvu na izborima u neimenovanoj evropskoj zemlji 2020, preneo je Rojters.

Iako se i Kina navodi kao zemlja koja se mešala u izbore, Rusija je ipak izdvojena kao glavni krivac, a državama se sugeriše da u svrhu smanjenja ruskog uticaja koriste sankcije, razmenu informacija, ali i proterivanje ruskih špijuna.

(RT Balkan)

KOMENTARI2 komentara

  1. Dejan says:

    Gotovi ste, ubice belosvetske,govna zapadna. Zlotvori USA. Svi znaju ko je DOBRO, a ko zlo u s vetu

  2. milorad5 says:

    rusija ulaže samo delić proapgandnih špijunskih i diplomatskih napora u odnosu na SSSR...ovi su preterivanja rusa NIGDE NEMA niti se batrgaju previše jer su shvatili da je bolje da puste amrikance da se sami ubiju svojim delovanjem,ili bolje reći nedelima i to su ovi upravo uradili.."fenomen" opadanja poverenja i rasta antiamerikanizma je udirektnoj vezi sa njihovim stalno ponavljanim medjunarodni zločinim,terorističkim delovanjem i mešanjem u unutrašnje stvar stranih država...to je sad AKSIOM u medjunarodnim kuloarima,SVI ZNAJU KO JE KO...ima jedna izreka "možeš lagati SVE ljude NEKO vreme,možeš i lagati NEKE ljude SVE vreme,ali nemožeš lagati SVE ljude SVE vreme"..i to se sad upravo dešava vašingtonu...potrošili su kredibilitet koji će jako teško povratiti a i detektovani su i doživljavaju se širom sveta kao neprijateljska opasna,maligna vojna hunta...to što im još u lice nisu SVI sasuli šta misle je isključivo iz diplomatskih razloga i opšteg sebičluka na medjun.sceni koji us ONU uveli kao paradigmu...ali stvari se menjaju ,vremena se menjaju i može im se desiti da im CEO SVET PLJUNE U LICE BEZ OBZIRA NA POSLEDICE..videćemo šta će onda pisati,lagati i galamiti i koga će onda da okrive za to...SEBE sigurno neće oni su "IZUZETNI" I MOGU DA RADE ŠTA HOĆE,BAR TAKO ONI MISLE...ovo što im se dešava nema veze sa rusima i njihovim "trolovima" ili operacijama, to je zamena teza, to ima veze SA NJIMA i njihovim zločinima na medjunarrodnoj sceni, jasnim i vidljivim zločinima jedne terorističke veoma nasilne i agresivne države,kao što su oni sada...I BIĆE SVE GORE PO NJIH ŠTO JE SASVIM U REDU NASILNIK MORA DA SE ODBIJE PO SVAKU CENU,I TO SE SAD I KRISTALIŠE KAO OPŠTE MIŠLJENJE...IMA BRE DA PUCAJU BEZ PITANJA I RAZMIŠLJANJA NA NJIH GDE GOD DA SE POJAVE,AKO NASTAVE OVAKO...kako kaže onaj stari vic "zašto u americi nema državnog udara...pa zato što tamo nema američke AMBASADE"....mislim šta reći kad se ljudi po svetu sprdaju u vicevima sa tom mračnom ISTINOM...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *