НАЈЛУЂЕ ДО САДА: Амери „блате“ Русе у преко 100 земаља

НАЈЛУЂЕ ДО САДА: Амери „блате“ Русе у преко 100 земаља

21 октобра 2023

Сједињене Државе објавиле су процену америчких обавештајних служби коју су послале у више од сто земаља у којима Москва наводно користи шпијуне, друштвене мреже и руске државне медије не би ли утицала на јавно мњење и нарушила интегритет демократских избора.

„Ово је глобални феномен. Наше информације показују да високи званичници руске владе, укључујући и сам Кремљ, цене овакве врсте операција утицаја и сматрају их делотворним“, пише у процени, пренео је Ројтерс.Високи званичник Стејт департмента рекао је да Русија планира да интензивира своје операције утицаја на изборе у бројним земљама пошто је охрабрена успехом који је имала њена (наводна) кампања у изборима 2020. у САД, али и током пандемије ковида.

„Амерички избори су били окидач за даље руске акције“, рекао је званичник за агенцију.

Обавештајна процена је послата преко Стејт департмента у више од 100 америчких амбасада у Северној и Јужној Америци, Европи, Азији и Африци не би ли је потом доставили тамошњим владама које треба да предузму кораке пред изборе 2024. године.

Извештај је најновији потез Вашингтона у борби против напора Москве „да посеје нестабилност“ у демократским земљама приказујући изборе као „нефункционалне, а изабране владе као нелегитимне“.

Вашингтон „препознаје сопствену рањивост на ову претњу“, али су америчке обавештајне агенције откриле да „руски актери шире и појачавају информације како би подривали поверење јавности у изборе“.

Све је, по њиховим речима, почело 2020. на америчким председничким изборима када је кандидат и бивши председник САД Доналд Трамп оспоравао победу садашњег лидера Америке Џозефа Бајдена.„Усклађене руске операције између 2020. и 2022. имале су за циљ да подрију поверење јавности у најмање 11 избора у девет демократија, укључујући Сједињене Државе, а 17 других било је на мети мањих напора“, наводи се у извештају, али се не открива ниједна од тих земаља.

Додаје се да у ту сврху Русија користи и отворене и прикривене механизме, укључујући мреже утицаја којима управљају руске шпијунске службе. Руска служба безбедности ФСБ тајно је радила на застрашивању радника на изборима, организовању протеста на дан избора и саботирању гласања у иностранству на изборима у неименованој европској земљи 2020, пренео је Ројтерс.

Иако се и Кина наводи као земља која се мешала у изборе, Русија је ипак издвојена као главни кривац, а државама се сугерише да у сврху смањења руског утицаја користе санкције, размену информација, али и протеривање руских шпијуна.

(РТ Балкан)

KOMENTARI2 коментара

  1. Dejan says:

    Gotovi ste, ubice belosvetske,govna zapadna. Zlotvori USA. Svi znaju ko je DOBRO, a ko zlo u s vetu

  2. milorad5 says:

    rusija ulaže samo delić proapgandnih špijunskih i diplomatskih napora u odnosu na SSSR...ovi su preterivanja rusa NIGDE NEMA niti se batrgaju previše jer su shvatili da je bolje da puste amrikance da se sami ubiju svojim delovanjem,ili bolje reći nedelima i to su ovi upravo uradili.."fenomen" opadanja poverenja i rasta antiamerikanizma je udirektnoj vezi sa njihovim stalno ponavljanim medjunarodni zločinim,terorističkim delovanjem i mešanjem u unutrašnje stvar stranih država...to je sad AKSIOM u medjunarodnim kuloarima,SVI ZNAJU KO JE KO...ima jedna izreka "možeš lagati SVE ljude NEKO vreme,možeš i lagati NEKE ljude SVE vreme,ali nemožeš lagati SVE ljude SVE vreme"..i to se sad upravo dešava vašingtonu...potrošili su kredibilitet koji će jako teško povratiti a i detektovani su i doživljavaju se širom sveta kao neprijateljska opasna,maligna vojna hunta...to što im još u lice nisu SVI sasuli šta misle je isključivo iz diplomatskih razloga i opšteg sebičluka na medjun.sceni koji us ONU uveli kao paradigmu...ali stvari se menjaju ,vremena se menjaju i može im se desiti da im CEO SVET PLJUNE U LICE BEZ OBZIRA NA POSLEDICE..videćemo šta će onda pisati,lagati i galamiti i koga će onda da okrive za to...SEBE sigurno neće oni su "IZUZETNI" I MOGU DA RADE ŠTA HOĆE,BAR TAKO ONI MISLE...ovo što im se dešava nema veze sa rusima i njihovim "trolovima" ili operacijama, to je zamena teza, to ima veze SA NJIMA i njihovim zločinima na medjunarrodnoj sceni, jasnim i vidljivim zločinima jedne terorističke veoma nasilne i agresivne države,kao što su oni sada...I BIĆE SVE GORE PO NJIH ŠTO JE SASVIM U REDU NASILNIK MORA DA SE ODBIJE PO SVAKU CENU,I TO SE SAD I KRISTALIŠE KAO OPŠTE MIŠLJENJE...IMA BRE DA PUCAJU BEZ PITANJA I RAZMIŠLJANJA NA NJIH GDE GOD DA SE POJAVE,AKO NASTAVE OVAKO...kako kaže onaj stari vic "zašto u americi nema državnog udara...pa zato što tamo nema američke AMBASADE"....mislim šta reći kad se ljudi po svetu sprdaju u vicevima sa tom mračnom ISTINOM...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u