Најмилитаризованија земља света нису ни САД, ни Кина, ни Израел, већ – Швајцарска

Najmilitarizovanija zemlja sveta nisu ni SAD, ni Kina, ni Izrael, već – Švajcarska

9 marta 2017

69956

Piše: Andrej Terentjev

Zamislite državu sa najvećim procentom stanovništva u armiji.

Zamislite državu u kojoj su svi muškarci od 20 do 50 godina vojnici koji – u bukvalnom smislu – spavaju sa automatom ispod kreveta.

Zamislite državu koja svojim građanima i posle 50-te godine života poklanja „duge cevi“ i rada je da ih, dok su živi, vidi na vojnim vežbama i poligonima.

Zamislite državu koja svoje građane moli da kupe bar pištolj (bolje: pušku) sa popustom.

Zamislite državu sa armijom od 22.000 vojnika koja je u stanju da za najviše četiri sata pred neprijatelja izađe sa 650.000 vojnika, a u roku od dva dana – sa armijom od 1,7 miliona ljudi koji su odlično utrenirani i organizovani, a i sasvim dobro naoružani.

Poređenja radi: Oružane snage SAD čine 1,3 miliona vojnika, sa isto tolikom rezervom, a armija Kine – 2,4 miliona, plus još jedan milion u rezervi.

A uzmite u obzir da tu do zuba naoružanu zemlju – od Ženeve do Davosa i od Ciriha do Lugana – čine planine izbušene tunelima i atomskim skloništima, skladištima oružja i hrane, kao i raketno-artiljerijskim uporištima usečenim u granit.

Švajcarska armija nije jedina u svetu sa kadrovsko-policijskom strukturom. Tako je ustrojen i Bundesver, koji je u suštini uvećan analog sovjetskih „kadrovskih divizija“. U suštini, radi se o formuli: malo vojnika + mnogo kadrovskih oficira i podoficira + rezervisti-civili + vojne vežbe = izlazak na borbene položaje kada se mora.

Švajcarska je dovela do apsoluta princip: armija i narod u – jedno.

Ta zemlja ima oko 9.000 kadrovskih oficira, uglavnom u avijaciji. U službi i na usavršavanjima stalno je 10-15 hiljada oficira.

Vojnici služe po tri meseca. Svi odlaze u RekrutenschuleEcole de recrue.

Kad prođu tu 90-dnevnu obuku, država im daje oružje (pušku ili pištolj) sa dva okvira municije. Po tri uniforme za različita godišnja doba, zaštitni prsluk i kacigu.

Vojnici sve to nose svojim kućama. A kako čuvaju – niko ne proverava.

Do 32-ge godine života – vojnici su u statusu auszug (tokom deset godina, u svojoj jedinici ima osam tronedeljnih vežbi), do 42-ge – u statusu landwer (tri puta po dve nedelje), a do 52-ge – u statusu landsturm (jednom po dve nedelje).

Čim Švajcarac zagazi u 52-godinu života, dobija otpust iz armije, a vraća pušku. Ostaju mu samo obaveze za slučajeve opšte mobilizacije.

Švajcarska ima 7 i po miliona stanovnika, ali vojno-odbrambeni budžet od bezmalo pet milijardi dolara.

U naoružanju ima preko 800 tenkova i drugih oklopnih vozila (420 „Leoparda” , 150 M-109…). Tu je i 14 eskadrila sa više od 350 borbenih i 120 školskih aviona i 100 helikoptera…

Švajcarska ne dozvoljava da njeni piloti budu mlađi od aviona kojima upravljaju, a to se Amerikancima često događa…

KOMENTARI5 komentara

 1. Lajla says:

  SVJCARSKA JE JEDNA VOJNA FORMACIJA U CRCU EVROPE,a predstavlja se kao vojno neutralna drzava.SVAKA CAST TAKO RADE PAMETNE DRZAVE,Svajcarci imaju u sojim dvoristima i drugo tesko naoruzanje,osim puske i pistolja,tj. sa oruzjem kojim barataju u slucaju obrane drzave Svajcarske,minobaacaci,protu avionske rakete i ino oruzje.Dobro bi bilo da nam to Lazamski isprica.

 2. padre says:

  Dakle, Lajla, ovaj komentar ti veze sa životom nema!Švajcarci su u celoj svojoj istoriji ratovali, koliko SAD u ovom milenijumu!Zapravo su uvek, što je možda i gore, izvlaćili korist iz tuđe nesreće!

 3. dragan says:

  "Nista nas ne smije iznenaditi" od Stipe Shuvara i samoupravnog socijalizma. Ziv je Tito, umro nije - rece Svajcarac i nesta u bunkeru. Ali zato su Dosmanlije unistile sve od armije sta smo imali vrijedno.

 4. ljubisav says:

  Treci su svetski prodavci oruzja u svetu,a od njih 7,5 miliona,4,5 su stranci,i nije bas sve tako kako pise u navedenom tekstu!

 5. Svetislav Surina says:

  Tamo nitko ne proverava gde se drži oružje, a na ovim prostorima ti ne daju ni lovačku pušku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *