Најмистериознији догађај у историји човечанства!

Najmisteriozniji događaj u istoriji čovečanstva!

4 decembra 2015

tunguska_kulik_big 78Tunguska eksplozija 1908. naziv je za nerazjašnjenu eksploziju koja se desila u Rusiji, u Sibiru, u blizini reke Tunguske.

Događaj se spominje kao Velika sibirska eksplozija. Događaj se odigrao 30. juna 1908. godine oko 7:14 sati ujutro po lokalnom vremenu. Procene o oslobođenoj energiji tokom eksplozije kreću se od 5 megatona pa čak i do 30 megatona, iako je 10-15 megatona najverovatnija stvarna jačina eksplozije – otprilike jednako termonuklearnoj eksploziji Kastl Bravo aktiviranoj u februaru 1954., ili oko 1.000 puta snažnije od atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija 1945, te oko trećine snage Car bombe, najjačeg nuklearnog oružja koje je ikada detonirano.

Prilikom eksplozije, stabla u krugu 30 kilometara potpuno su uništena i spaljena, a prozori i vrata u 65 km udaljenom mestu Vanavara popucali. Procenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 km2 i uništio 60 miliona stabala. Čak su i putnici Transsibirske pruge, udaljene 600 km, svedočili o potresima i svetlima na nebu. Eksploziju su registrovale seizmološke stanice širom Evroazije.

U nekim mestima, podrhtavanje tla bilo je jednako snažno kao potres jačine 5 stepeni Rihterove skale. Kao nuspojava, pojavila se fluktuacija u atmosferskom pritisku koja je bila dovoljno jaka da se uočila u Velikoj Britaniji. Idućih dana, noćno nebo u Aziji i Evropi bilo je tako osvetljeno da su ljudi u Londonu mogli čitati novine po tom svetlu. Uzrok eksplozije do danas nije razjašnjen. Pretpostavlja se da je meteor eksplodirao 5 kilometara iznad tla, te zbog toga nije prouzrokovao krater. Do danas nisu pronađeni komadići impaktora. Postoje i neki neobjašnjivi fenomeni.

Ruski geolog Vladimir Epifanov izneo je teoriju po kojoj je metan izlazio iz tla i eksplodirao. Druge teorije, koje su više hipotetske prirode, govore o antimateriji koja je pala iz svemira, deuterij iz kometa koji je u dodiru s atmosferom prouzrokovao prirodnu hidrogensku eksploziju. Spominje se NLO koji je pao na zemlju, te da su vanzemaljci spasili zemlju uništivši meteor koji je mogao prouzrokovati veliku štetu za celokupno čovečanstvo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Amin says:

    Da! Kako da ne! Svi videli, svi osetili, sve seizmološke stanice zabeležile i svi znali, samo Rusi čuli mnogo kasnije jer je Rusija bila malo zauzeta sa nekim ratom. A seizmološke stanice bile klatna na kanapu od rafije. Sijalice u gradovima bile tako svetle, da su britanci jedva čekali pun mesec da čitaju i noću. Kad je do Cara dopro glas da je nešto puklo tamo daleko, on je negde posle valda 5 godina poslao neke izviđače da vide šta je bilo. Nit je ko to čuo na 600 km, nit je ko čitao novine od ove eksplozije. Zvanično, pao asteroid i spalio sve oko sebe goreći i sam. Malo je kanda i puko. Kao Rusi nisu već ispitali sve šta je bilo, pa niko ne zna?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *